Реформы, обіцянки та європейці

30 квітня 2015, 14:38
Власник сторінки
Герой України
0
145

Донорська конференція, яка днями пройшла в Києві показала, що європейські інвестори та кредитори поки не бачать серйозних змін в Україні.

Вони вимагають, щоб в Україні запрацював закон, було зменшено корупцію та спрощено систему ведення бізнесу без втручань контролюючих органів.
Українська влада запросила лідерів країн ЄС, щоб прозвітувати про зміни та реформи, які реалізували за рік після майдану. 
Президент Порошенко та глава Уряду Яценюк багато говорили про привабливість, успішність та унікальність України, як держави де іноземні інвестиції будуть збережені і працюватимуть на створення продукту. 
Однак європейці, які були присутні на конференції, досить скептично віднеслись до таких слів. Вони знають реалії.
Рік часу після майдану та революції гідності, що спричинило зміну влади, не став плідним на реформи та зміну системи державного менеджменту. 
Малий та середній бізнес, як локомотив зростання економіки в умовах ринку забезпечує населення роботою та якісними продуктами поки в очікуванні, коли ж насправді пройдуть реформи, які б мали подолати корупцію, спростити умови для ділової зайнятості та захистити права підприємців. 
Натомість йде підтримка наближених до влади бізнесменів, яким дається все, натомість відбирають в інших. Такий стиль поведінки нічого спільного не має з законами ринку, де всі перебувають в рівних умовах.
Знаю кількох закордонних інвесторів, які зацікавлені в інвестуванні в нашу країну. Однак їх стримує ще не реформована система судочинства. Зізнаються, що закон в Україні поки не регулює відносини між людьми. Грошовитий бізнесмен або нахабний чиновник може легко схилити шальки терезів правосуддя на свою користь. «Як в таких умовах можна відстояти свою позицію?», - запитує мій товариш з Іспанії?
Поки в нас не запрацює принцип сили закону, а не закон сили, доти в нас не буде порядку і інвестори будуть обходити Україну боком. 
Я вже не хочу згадувати про корупцію. Багато про неї говорять, але нічого путнього не роблять, щоб позбутися її. 
Провідна служба Transparency International, яка вивчає рівень корупції в кожній країні світу, про Україну публікує останні результати і робить висновок – «Рівень корупції в державних органах влади за останні півроку не змінився і навіть погіршився» (http://ti-ukraine.org/news/oficial/5206.html)
Згідно оприлюднених даних, серед галузей економіки, які найбільше страждають від впливу корупції, лідером є сільське господарство. Далі, найкорумпованішими виявились такі державні органи: податкова служба (25%); Агентство земельних ресурсів (7,1%); Державна автомобільна інспекція (5,1%); митниця (4%); Міністерство внутрішніх справ (4%); обласні адміністрації (3,7 %); прокуратура (3,3%); міліція (3,2%); санітарно-епідеміологічна служба (2,9%); 
Сподіваюсь, що коли запрацює антикорупційне бюро, можливо країні вдасться позбутись цієї гангрени. Однак, переконаний, що суспільство повинно контролювати діяльність цього органу. Бо штурвал в керуванні корабля антикорупційного бюро належить народу, а не чиновнику. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Яценюк,Порошенко,Кабмин Украины,реформы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.