Чого вимагає від України МВФ?

18 березня 2015, 15:47
Власник сторінки
Економіст
0
98

Частина2

Україна вже має сумний досвід співпраці з МВФ. Перші кредити від МВФ Україна отримала в 1994 році. Реалізація «реформ від МВФ», які нічим не відрізнялись від нинішніх, закінчилась для України трагічно: тисячі закритих підприємств, мільйони безробітних, зубожіння населення, гіперінфляція, стрімке падіння гривні. Врешті, в 1998р. Україна оголосила дефолт і реструктуризувала свої борги. Після припинення співпраці з МВФ економіка України стабілізувалася і в 2000-х роках навіть зростала. Зараз нам знову пропонують повторити шокову терапію, яку ми вже пройшли в 90-х, мовляв, щось ми там не доробили і не вистраждали. Проте, результат буде той самий: шок без терапії.

Україна є зовсім не унікальною країною, якій не допомагають ліберальні реформи. Глибоку економічну кризу викликали реформи від МВФ і в інших країнах. Зокрема, вони призвели до дефолту Росії в 1998р. і Аргентини в 2002р. та до затяжної кризи, яка нині триває в Греції. Разом з тим США та провідні країни ЄС долають економічну кризу зовсім іншими заходами ніж нам пропонує МВФ. Зокрема, для подолання кризи 2008р. було впроваджено План Обами, який, передбачав інвестування понад 700 млрд.доларів державних коштів в будівництво доріг, мостів, шкіл, лікувальних закладів, розвиток телекомунікаційних мереж, тощо. За рахунок цих інвестицій планувалося створити 2,5 млн. робочих місць. План також передбачав зниження майже на 300 млрд.доларів податків в основному для малого бізнесу та незаможних громадян. Було впроваджено безкоштовне медичне страхування для бідних. Понад 40 млн. американців отримують від держави безкоштовні продуктові пайки. Було впроваджено заборону на вилучення майна за простроченими кредитами, встановлений пільговий період на сплату за кредитами та знижені відсоткові ставки. Аналогічні заходи застосовували й інші держави. Так Німеччина, за рахунок державних коштів, інвестувала 32 млрд. євро в розвиток власної економіки, а Франція – 20 млрд.євро. При цьому керівники цих держав свідомо пішли на збільшення дефіциту держбюджетів. В США в 2010р. дефіцит держбюджету сягнув 10% ВВП, а у Франції – 11% (для порівняння в України – 5,8%). Значно зросли й державні борги. Проте, такі заходи дали свої результати. Економіка США, де реформи були більш радикальними, подолала кризу і демонструє хоча й помірне (2,0-2,5% на рік), але стабільне зростання. Економіка провідних країн ЄС де реформи проводили більш помірковано балансує на межі рецесії, проте падіння припинилося й там.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.