Як Інтернет впливає на роботу міських рад. Досвід Тернополя.

19 січня 2015, 15:22
Власник сторінки
1
113
Як Інтернет впливає на роботу міських рад. Досвід Тернополя.

Сьогодні всесвітня павутина стає помічником у вирішенні муніципальних проблем, допомагає швидше виявити проблему та відреагувати на неї.

    Кожне місто має свій унікальний досвід залучення мережі Інтернет для налагодження ефективної співпраці громади та влади. Розглянемо досвід Тернополя.

    Робота у соціальних мережах

    Сьогодні соціальні мережі стали найоперативнішим джерелом інформації. Журналісти слідкують за постами політиків і чиновників та одразу ж перетворюють їх у новини.

    Власну сторінку веде у соціальній мережі Facebook міський голова Тернополя Сергій Надал. На ній розміщується вітання міського голови, анонси заходів за його участю, інформація про заплановані події, та події які відбулись. Також публікуються ставлення політика до різних місцевих, всеукраїнських та міжнародних подій. Завдяки цій сторінці мешканці можуть безпосередньо написати повідомлення міському голові, на яке він відповість особисто. Особливістю такого ресурсу є те, що спілкування може бути не завжди офіційне. Політики, завдяки емоціям у повідомленнях, стають більш “олюдненими”.

    Також в соцмережі є сторінка Тернопільської міської ради, яку веде прес-служба. На ній можна знайти анонси заходів, новини та вітання. Сторінка є цікавим джерелом інформації в першу чергу для журналістів.

    Нововведенням Тернополя можна вважати ведення сторінок в соціальних мережах структурними підрозділами міської ради. Серед інших відділів і управлінь власні сторінки ведуть також Управління житлово-комунального господарства, Управління транспорту, Управління освіти і науки, Управління охорони здоров’я. Також власну сторінку має Центр надання адміністративних послуг. Представництво зазначених структур в соцмережах дозволяє оперативно інформувати громаду та журналістів про свою роботу а також приймати скарги та пропозиції від громадян. Зазначені звернення перебувають на особливому контролі працівників та керівництва ради, оскільки розміщенні у публічному доступі. Часто звернення та скарги громадян на цих сторінках стають джерелом новин для журналістів. Окрім того, з коментарів можна дізнатись про актуальність проблеми а також перевірити інформацію про її вирішення.

    Дискусійним залишається питання використання соціальних мереж в робочий час та офіційне закріплення відповідального працівника за веденням сторінки.

Інтернет-сайти

    Усі міські ради обласних центрів мають власні web-сайти. Традиційно на них розміщена інформація про депутатський корпус, міського голову та виконавчий комітет. Завдяки даному ресурсу можна залишити звернення чи скаргу. Також зазначений ресурс є актуальним джерелом інформації. Для українських міст офіційні сайти вже не є щось новим, а швидше стали традиційними.

    Web-сайт міського голови Тернополя Сергія Надала (www.nadal.te.ua). Новим віянням, в контексті залучення новітніх технологій, стало ведення персоніфікованих сайтів політиками, у тому числі й міськими головами. На сайті міського голови Тернополя розміщена детальна біографія, фото з різноманітних заходів, відео за участю очільника міста, відео-зверення. Також є on-line приймальня. Кожен бажаючий може залишити власне звернення, яке неодмінно потрапить до міського голови та буде розглянуте. У цьому є відмінність від сайту міської ради, через який звернення направляється безпосередньо до виконавця.

    Проект народний контроль «СЛОВО і ДІЛО» (http://www.slovoidilo.ua).  «СЛОВО і ДІЛО» - це постійно діюча система народного контролю над владою і політиками, що демонструє справжній рівень їхньої відповідальності перед громадянами і виборцями та дає можливість громадянам активно висловлювати свою громадянську позицію, безпосередньо брати участь у реальній оцінці влади і впливати на обраних політиків і чиновників, які призначаються.
    Завдяки зазначеній платформі мешканці можуть самостійно додавати обіцянки політиків, в т. ч. й міського голови, і слідкувати за їх виконанням. Також система народного контролю дає можливість порівнювати персон та визначати найчеснішого і навпаки.

    Проект “Відкрите місто” (http://opencity.in.ua). Платформа з інтерактивною картою дає можливість додавати проблеми і позначати їх локацію. Після модерації повідомлення одразу ж надходить до відповідального працівника. На прийняття проблеми в роботу працівник має 3 дні, а на вирішення 30. Окрім того за проблему можна голосувати, визначаючи її актуальність. Оскільки всі проблеми є в публічній площині, інформація про них також маже ставати джерелом для новин. Позитивом є й те, що керівництво має можливість переглядати перелік проблем і відслідковувати як з ними працюють їхні підлеглі. Цей проект має також аналітичні функції – сортує проблеми за напрямками, територією та станом виконання.

    Сучасні технології надають нам безмежні можливості ставати ближчими до громади. І справа кожного керівника, чи використовувати їх ефективно чи просто саботувати і шукати причини, щоб їх не застосовувати. Тернопіль обрав перший шлях.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Тернопіль,сергій надал,міська рада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.