Заборона реклами лікарських засобів: шкода чи користь?

27 листопада 2014, 11:59
Власник сторінки
депутат Вінницької обласної ради
0
247

Як відомо, провідні об'єднання галузі медіа звернулись до президента та підписантів коаліційної угоди з проханням вилучити з тексту документу пункт про заборону реклами лікарських засобів.

Як відомо, провідні об'єднання галузі медіа звернулись до президента та підписантів коаліційної угоди з проханням вилучити з тексту документу пункт про заборону реклами лікарських засобів.

Медійники мотивують це тим, що заборона реклами ліків позбавить ринок ЗМІ досить великої частини доходів, що «призведе до значних скорочень працівників та зниження можливості вітчизняних медіа створювати якісний продукт та конкурувати з іноземними ЗМІ».

Як вважають представники об'єднання галузі медіа, обмеження реклами ліків забере в споживачів можливість доступу до інформації про властивості та ціни на ліки, можливості та варіанти відповідального самолікування і профілактики захворювань. В результаті, споживачі зможуть отримувати таку інформацію виключно від лікарів та аптекарів.

Однак, що поганого в тому, що люди будуть звертатися за допомогою до фахівців? Хіба не лікарі чи аптекарі у даних питаннях є більш компетентними,  ніж рекламодавці?

Що стосується «зниження можливості вітчизняних медіа створювати якісний продукт та конкурувати з іноземними ЗМІ», то хіба повинна заборона якоїсь там реклами заважати професіоналам робити свою справу?

Однак як би там не було, стосовно доцільності заборони реклами лікарських засобів залишається більше питань, ніж відповідей.

Ініційована як запобіжний засіб протидії безвідповідальному вжиттю ліків серед населення, заборона реклами лікарських засобів, з іншого боку стала певною мірою загрозою для існування вітчизняних ЗМІ.

Вважаю, що по даному питанню повинен бути проведений ґрунтовний аналіз. До вирішення ситуації варто залучити компетентних фахівців у різних сферах діяльності, як у фінансовій (які  прорахують всі економічні втрати), так в соціальній сфері (фахівці якої визначать ступінь і вектор впливу заборони реклами ліків на населення).

І лише на підставі чітких і обґрунтованих висновків можна буде прийняти справді правильне та раціональне рішення по даному питанню.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: аптеки,суспільство,народ,Україна,Людмила Станіславенко,змі,лікування,профілактика,ціни,лікарі,споживачі,медийная реклама,мас-медіа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.