Законопроект про Антикорупційне бюро

14 жовтня 2014, 11:33
Власник сторінки
Юрист
0
41
Законопроект про Антикорупційне бюро

Після того як Верховна Рада не проголосувала за законопроект про Антикорупційне бюро, його лоббісти підняли чергову інформаційну хвилю.

Після того як Верховна Рада не проголосувала за законопроект про Антикорупційне бюро, його лоббісти підняли чергову інформаційну хвилю. З гучними і патетичними заявами про те, що люстрація – це довго і не дуже ефективно, і єдина надія українців на подолання корупції – це утворення Антикорупційного бюро. Бажано під керівництвом депутата Віктора Чумака, який його основним лоббістом. І бажано за участю молодих активістів, які приймали участь у написанні законопроекту. 

Про те, що в країні, де проти влади не працює жоден правоохоронний орган, не буде працювати і ще один – говорили вже багато. Без наявної політичної волі на подолання корупції (а її не має навіть по відношенню до минулої влади), нічого не відбудеться, скільки органів не створюй. Для Президента та Прем’єра утворення Антикорупційного бюро – це просто чергова "галочка" у списку вимог міжнародних інвесторів, в яких вони просять гроші для затикання економічних дир. 
Писали і про те, що до завдань цього органу його автори віднесли економічні злочини у приватному секторі, що означає чергову інквізицію для бізнесу. Причому для малого та середнього, тобто підприємств, на яких працює більшість українців. Адже олігархи і влада в нас злиті вже офіційно. 

Але за що ще так б’ються автори законопроекту? Ну по-перше за гроші від іноземних донорів, які виплачуються їм поступово по мірі проходження законопроекту. Якщо хтось ще не знає – в Україні можна заробляти на розробці антикорупційного законодавства. При чому оскільки іноземні донори не знають і не сприймають українське законодавство, писати можна будь що, головне, щоб там були ключові слова: "прозорість", "участь громадськості" тощо. Але це не все і не головне. Головне – у розділі законопроекту про фінансове забезпечення працівників Антикорупційного бюро. 

Так, Директор Національного бюро за версією авторів законопроекту має отримувати заробітну платню у сумі, кратній 50 розмірам мінімальної заробітної плати. Це 60 тисяч гривень насьогодні. Заступники - по 49 тисяч гривень і так далі. Мінімальна заробітна платня для співробітників найнижчого рангу – 15 мінімальних заробітних плат або майже 20 тисяч гривень. Всього планувалося утворити штат в кількості 1200 осіб. 

Посадові оклади відповідних працівників центрального апарату бюро та територіального управління з місцезнаходженням у місті Києві встановлені з коефіцієнтом 1,2; 
Плюс надбавки за вислугу років та доплати за ранг. Плюс допомога на оздоровлення. Плюс навчання за кордоном. Плюс виплата половини заробітної платні за кожний рік роботи в органі у разі звільнення. Плюс пенсія підвищеного розміру. Плюс гарантія прямої компенсації з державного бюджету у випадку пошкодження та втрати власного майна. І це все при 41-годинному робочому тижні. Максимум! В якому правоохоронному органу ще є такі умови праці? А якщо за злочинцями потрібно буде слідкувати вночі? Їх попросять дочекатися ранку, щоб не порушувати умови 41-годинного робочого графіку? 

Так за що мали проголосувати депутати? За чергову кормушку для когось з гучною назвою? За чергову дирку в бюджеті на забезпечення заробітних плат, транспорту, будівель та квартир купці дрежслужбовців? 

Проблема в тому, що в нас давно привчилися ховатися за гучними назвами без розкриття змісту. "Антикорупційне бюро", яке потенційно буде породжувати корупцію, а не боротися з нею. "Реанімаційний пакет реформ", якого ніхто не бачив, але всі чули. І те, що виходить від групи "фахівців"-реформаторів ще надовго залишить нашу країну в реанімації. 
Та й насправді ні Президент, ні Прем’єр законопроекту навіть не читали. Це чітко відображено в стенограмі засідання Уряду. Не читав законопроект і Міністр юстиції Петренко, який його представляв Кабміну. Він посилався на слова його заступників, тісно пов’язаних з лобіюванням законопроектів, під які виділяються донорські гроші в сотні тисяч доларів. Як цікаво: Мін’юст та Верховна Рада отримують кошти з бюджету, але замість їх фахівців законопроекти пишуться приватними особами без належного рівня освіти та фаху, які потім ділять гранти "належним чином". Ось така правда про законотворення в нашій державі. 

І саме тому поза увагою залишилися такі перли законопроекту "Про Антикорупційне бюро", як право безпосередньо отримувати інформацію по рахунках компаній та приватних осіб, при тому, що в усьому світі це можна зробити лише за дозволом суду. І безпосередня участь органу в іноземних судових процесах, що не відповідає українському законодавству і не дозволено ніде у світі, оскільки участь в процесах мають право приймати тільки фахівці, ліцензовані в певній країні, якщо це не комерційний арбітраж. І обрання голови органу практично з шоу "за склом" з трансляцією в реальному часі. І передбачене проектом право виплачувати бюджетні гроші приватним особам за допомогу слідству. Відтак можна витрачати державні кошти на щось і називати це "оплата агенту N". І багато іншого. 

І це не дивно, оскільки особи, які писали законопроект вирішили не консультуватися з фахівцями правоохоронних органів. Як сказав "відомий правознавець" Роман Зварич: "Правоохоронні органи не повинні приймати участь у написанні законопроектів про правоохоронні органи". Ну звичайно! В нас кожен може бути юристом і доктором. Достатньо вміти читати. 
В пресі лунало також, що законопроект нібито було написано з нахилом в сторону контролю Президента. На це хочу процитувати емейл працівника Адміністрації Президента, який брав участь в нарадах по законопроекту про Антикорупційне бюро: 
"Добрый день, Елена Юрьевна! Информация к размышлению. Эти ребята, во главе с Шебуниным, Шимкивым и К подставили Президента по полной! Янукович отдыхает... Используйте информацию по своему усмотрению. С уважением,…". 
Без коментарів. 

Отже всім тим депутатам, які не проголосували за цей ганебний законопроект, можна подякувати. Подякувати за те, що не дали спотворити важливу ініціативу. За шанс прийняти фаховий законопроект та утворити Антикорупційний орган, який дійсно працюватиме не на владу, а по відношенню до неї. Бо якщо утвориться запропонований лобістами орган, другого шансу вже не буде.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.