Реформи такі реформи;)

24 вересня 2014, 22:39
Власник сторінки
экономист
0

Кабмін звітував про реогранізацію органів виконавчої влади. Повіримо цього разу чи спробуємо проаналізувати, чи змінять вони щось, окрім табличок на дверях міністерств та відомств?

Кабінет міністрів України впевнено крокує проголошеним шляхом реформ. Зокрема, черговим кроком стало опублікування постанови уряду №442 від 10 вересня 2014 року «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», завдяки якому скоротив кількість діючих в Україні державних контролююючих органів з 56 до 27.

Прийняттям цього документу повністю ліквідовано 9 таких структур виконавчої влади, зокрема - Державну службу з питань захисту персональних даних. Оскільки її функції у спадок не відійшли нікому, її і справді можна вважати скороченою.

Інші 8 структур із цього списку – по факту нібито і ліквідовані, але їх функції розподілені між іншими, сусідніми, відомствами. Наприклад, питаннями протидії ВІЛ-інфекції, СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням віднині опікуватиметься Міністерство охорони здоров’я.

«Спадок» ліквідованих агенств, служб та інспекцій між собою прпонується розподілити між «щасливчиками, що вціліли» наступним чином.

Функції Державного агентства з туризму та курортів перейдуть до Міністерства економічного розвитку і торгівлі – крім (увага!) здійснення державного нагляду (контролю) у сфері туризму та курортів. Тобто функції нібито й перейдуть, а контролювати туризм та курорти ніхто не буде. Залишимо це питання Ользі Фреймут і програмі «Ревізор».

Припиняє своє існування Пробірна служба, передавши естафету захисту прав споживачів виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Скаргами населення щодо підроблення золота будуть тепер, мабуть, займатись за тими самими дверима, що і спорченими оселедцями. А ось державну політику у сфері державного пробірного контролю успадкувало Міністерство фінансів

Несподівано контроль за цінами на споживчому ринку, еволюціонувавши в бездієвий моніторинг за ними, перейшов до відомства статистичної служби.

Найбільше пощастило, мабуть, державній інспекції сільського господарства – її поділили, наче торт на дитячому дні народження. Реєстрацією та обліком сільськогосподарської техніки відтепер займатиметься Міністерство внутрішніх справ, тож не дивуйтеся, займаючи в МРЕО чергу за комбайном. Сертифікація насіння й садивного матеріалу віднині – прерогатива Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів,  а ось дотриманням земельного законодавства і використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності, родючості ґрунтів  відтепер опікуватиметься екологічна інспекція.

Справа в тому, що боротьба з кількістю в даному випадку мало чим впливає на якість, адже позбавляючись великого й незграбного державного апарату, уряд лише переводить одних держчиновників на роботу в підрозділи інших служб, агенцій і інспекцій, перекладає обсяг роботи профільних служб на інші – «більш широкого спектру дії», просто збільшивши навантаження «вивільненими» внаслідок реаорганізації функціями рядовим службовцям, таким чином фактично лише змінює вивіски на дверях кабінетів, не турбуючись про оптимізацію ефективності роботи за ними.

Всі решта із відомств, що потрапили «під скорочення», будуть реорганізовані – або шляхом злиття, або приєднанням до вже існуючих структур державних органів.

На фоні задекларованої боротьби з кількістю «непотрібних» відомств зовсім незрозумілим стало створення Державної інспекції енергетичного нагляду, покликаного реалізовувати державну політику з нагляду і контролю в сфері енергетики та теплопостачання. Мета нібито прозора й корисна, проте це «всього лише» третя структура з подібною функцією, і попередні дві оминули не те щоб ліквідації, але й формальні реорганізації.

Постанова уряду оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади зовсім не порушила питання впровадження світового досвіду у діяльність державних структур, і повністю оминуло наболіле питання боротьби із корупцією у вищеперерахованих органів. Таким чином, сподіватися на якісні зміни, мабуть, передчасно, а ось плутанина і параліч роботи внаслідок чергового перерозподіла функцій, привілеїв, посад і крісел гарантовані. Є такий вислів, що два переїзди дорівнюють одній пожежі. У випадку, коли якісні зміни внаслідок таких переміщень малоімовірні, півпожежі вже точно забезпечені.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.