Церква перед вибором: християнський світ або «рускій мір»?

12 серпня 2014, 14:42
Власник сторінки
Солдат ЗСУ
6
230

Потрібно визначитися, з ким сьоодні УПЦ?


В Україні триває війна. Російські окупанти на чолі з Путіним загарбали Крим і простягнули свої брудні лапи на Схід України. Зараз там запеклі бої. Щодня – десятки жертв. Українці тримаються мужньо, біда їх лише згуртувала. Але усіх цікавить одне питання: що далі? Відповідь на нього багато в чому залежить від результатів військового та політичного протистояння. Проте не лише від них. Завтра, 13 серпня, у Києві обиратиме нового Предстоятеля одна з найбільших релігійна конфесія в Україні – Українська Православна Церква (Московського патріархату).

Для українського суспільства не важливе ім’я нового Глави Церкви. Для нас важлива його церковна програма. Зокрема, що будуватиме новий Київський Митрополит: християнський світ або «рускій мір»?

Ця Церква перебуває сьогодні на історичному роздоріжжі. За часів спочилого Митрополита Володимира УПЦ (МП) системно еволюціонувала у бік українськості і користувалася високим рівнем довіри з боку суспільства, але багато в чому ця довіра будувалася на ставленні до особистості її Предстоятеля. Однак сьогодні, коли вирішується доля країни, авторитет УПЦ не може будуватися лише на харизматичних якостях її керівника. УПЦ (МП) сьогодні має остаточно визначитися у своєму ставленні до української державності. Зокрема, ми хочемо знати:

- чому нинішнє керівництво УПЦ досі чітко та недвозначно не засудило російську військову агресію проти України;

- чому нинішнє керівництво УПЦ досі не засудило псевдорелігійну ідеологію «руского міра», на яку спираються ДНР та «Православна армія Донбасу»;

- чому нинішнє керівництво УПЦ належним чином не допомагає українській армії, натомість закликала «скласти зброю» як терористів ДНР, так і військовослужбовців Збройних сил України, МВС та добровольців.

Українська Православна Церква мала більше, ніж два десятки років, для свого самовизначення. Сьогодні час вичерпано – надто складна ситуація. 13 серпня під час обрання спадкоємця Митрополита Володимира потрібно визначитися, з ким сьогодні УПЦ? Переконаний: главою Церкви у цей доленосний час має стати ієрарх-патріот, який зможе запропонувати Церкві та Україні конструктивну програму консолідації. А також зміцнити діалог з УПЦ (Київського Патріархату) з метою створення єдиної Помісної Православної Церкви в Україні. Боже, допоможи нам!

 

Ваш Олег Ляшко

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: церковь,УПЦ МП,Церква,УПЦ,Ляшко,Олег Ляшко,Українська Православна Церква,патріарх,Ляшко РПЛ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.