Десь між свободою та вірусом

07 лютого 2022, 11:26
Власник сторінки
Рестораторка
1
1078
Олеся Остафієва, рестораторка

Навіть посеред драконівських протиепідемічних норм можна зайти острівці здорового глузду. І створити баланс між безпекою та жагою до насправді нормального буття.

Коли у листопаді Київ потрапив до червоної зони і контроль наявності вакцинації чи ПЛР-тесту став для багатьох бізнесів обов’язковим, ресторанний ринок відреагував на це дуже по-різному. Десь 10-15% закладів зачинились та працювали виключно навинос (найімовірніше, це було пов’язано з тим, що більшість персоналу не була вакцинованою), більшість дотримувались жорстких правил перші два тижні, а, пересвідчившись, що рейдів з перевірками майже нема, стали потроху послаблювати вимоги до відвідувачів. З власного досвіду [Остафієва — співвласниця відьма-бару Лиса гора] можу сказати, що перевірки були, але доволі ліберальні. Зазвичай перевіряли наявність вакцинації у співробітників (теку з QR-кодами всіх співробітників ми підготували заздалегідь), дезінфектор, журнал вимірювання температури, скриньку для масок. Гостей не перевіряли взагалі чи перевіряли вибірково.

У перші дні роботи ми отримали солідну порцію негативу від деяких гостей просто за те, що виконували постанову Кабміну. Нам обвалили рейтинг закладу у Google люди з різних куточків світу, поставивши одну зірку та дописавши, що ми порушуємо свободи. Це сталося одразу після появи нашого допису в Instagram, що ми пускатимемо до закладу виключно вакцинованих або зі свіжим ПЛР-тестом. Такий рух антивакцинаторів притаманний не лише Україні. Я бачила скарги рестораторів з різних куточків світу, що рейтинг їхніх закладів штучно занижується тільки за те, що вони виконують вимоги своїх урядів.

Попри те, що вже за тиждень від початку такого режиму у більшості закладів через відсутність перевірок стежити за дотриманням вимог припинили, ми досі просимо показати сертифікат чи тест.

Але ми знайшли досить простий та дієвий спосіб запобігти негативу: невакцинованим ми пропонуємо пройти експрес-тест на місці. У той час, як вартість ПЛР-тесту у лабораторіях складає в середньому 600-900 грн, експрес-тести зараз можна знайти за ціною 100-150 грн. Це менше, ніж вартість одного коктейлю. Наприкінці року МОЗ давало пояснення та повідомило, що зроблений удома експрес-тест не дає права відвідувати заклади, оскільки невідомо, у який час він робився та чи дотримувалася людина правил проведення. Але у постанові Кабміну не зазначено, яким саме чином має бути підтверджено 72 години з моменту проведення тесту. Тому ми знайшли такий вихід: гість на вході, біля хостес, робить експрес-тест, а хостес на телефон гостя знімає весь процес на відео, промовляючи вголос дату та час проходження тесту. Особливо така послуга цінна для великих компаній, які планували свято заздалегідь, але серед них одна-дві особи не мають ані сертифікату вакцинації, ані ПЛР-тесту.

Протягом листопада-січня це був, імовірніше, спосіб убезпечити заклад від загрози штрафів розміром 34-170 тис. грн, оскільки за весь цей час нами не було виявлено жодного хворого на коронавірус. Але з початком лютого, коли показники захворюваності почали щодня бити рекорди, ми отримали додатковий ефект: тільки за перший тиждень лютого нами за допомогою експрес-тестів було виявлено шість гостей з активною фазою хвороби. Вони були дуже здивовані таким результатом, оскільки переносили хворобу легко. Так же легко, як і розповсюджували її, а тому могли наразити інших гостей на певний ризик.

Ми також маємо постійний запас експрес-тестів для персоналу та при перших ознаках застуди одразу тестуємо. Для нас це питання принципове, оскільки колектив невеликий, одночасна хвороба навіть двох-трьох співробітників завдає шкоди бізнесу. І навіть при 100% вакцинованому персоналу пару тижнів тому нам вдалося оперативно виявити хвору співробітницю і таким чином запобігти розповсюдженню вірусу в колективі.

На цей час, за нашою внутрішньою статистикою, до 80% гостей мають дві дози вакцини та близько 10% гостей мають при собі ПЛР-тест або довідку про нещодавно перенесену хворобу. Всі інші без нарікань погоджуються пройти експрес-тест на вході та задоволені такою можливістю — нам вдалося вирівняти рейтинг закладу у Google та прожити весь січень без жодного негативного відгуку, що в умовах пандемії та правил, що постійно змінюються, я вважаю перемогою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Lifestyle&Fashion
СПЕЦТЕМА: Lifestyle&Fashion
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.