Чому Бідна Настя в речах шукає щастя?

07 червня 2015, 15:42
Власник сторінки
0
135
Чому Бідна Настя в речах шукає щастя?
фото з мережі

Або про манію знижок, вітрин і кредиток

У 21 столітті світ охопила справжня «філософія споживання», відповідно до якої щастя людини полягає у придбанні нових речей та у матеріальному збагаченні. Радянський фантаст  Іван Єфремов влучно описав те, що відбувається: «Три кити сучасності нашого суспільного життя: заздрість, балаканина у всіх її видах і покупка незліченних речей. Хотів би знати, як це оцінять наші нащадки!» Люди прагнуть придбати  почуття та цінності, вкласти їх у дорогі плазми на пів-стіни, у брендові годинники, айфони та відпочинок «все включено». Проте, не всі можуть вчасно зупинитися, сховати гаманець і вгамувати свій штучний голод. Для багатьох бажання робити покупки стає справжньою манією, що вправно з`їдає їхні фінанси, нерви і час.

Дві сторони однієї медалі. 

Оніоманія- нова заморська хвороба...

Шопоголіками прийнято вважати людей, які скуповують все підряд. І зовсім не обов`язковим є фактор матеріальної забезпеченості. Доведено, що люди з невеликими доходами також люблять витрачати гроші на.. фактично непотріб. А в період кризи жінки шопляться вдвічі частіше, бо покупки для них є своєрідними «ліками». Ось як це описує вчителька історії Наталія: «Для мене покупкики – це, як антидепресанти. Набридає постійно тонути в горах суспільного негативу. Навіть роблячи дрібні покупки, я відчуваю релакс.» Тож цю, на перший погляд абсолютно безневинну манію, яка виникла на початку XIX століття, медики визнали серйозною хворобою, що стоїть в одноній шенрензі з алкоголізмом, курінням та наркотиками. 

А зараз трішки теорії та історії…Термін «Оніоманія» в перекладі з грецької, означає "божевільні покупки". Так лікарі називають нав'язливий і непереборний потяг робити покупки, при цьому, не зіставляючи необхідність з наслідками. Це «заморське слово» в якості медичного терміна, вперше було запропоновано в Європі наприкінці XIX століття німецьким психіатром Емілем Крепелином, який спільно зі швейцарським психіатром Ейгеном Блейлером ідентифікував перші ознаки цього психологічного захворювання.

У дослідженнях Технічної лікарняної каси  Нижньої Саксонії , опублікованих у липні 2008 року, констатується, що понад 800 тисяч німців в той час страждали від «шопінгової» залежності. Американська психіатрична асоціація  спочатку не визнала оніоманіі як порушення здоров'я, проте потім змінила свої позиції, адже часто для цього з`являлися підстави, а в поведінці шопоголіків було помічено всі основні ознаки маніакальної поведінки.

Вважається, що першою жінкою-шопоголіком була американка Барбара Зелінськи, яка скуповувала все підряд ще в 50-их роках минулого століття. Уявіть собі, вона витрачала щомісячний заробіток свого чоловіка за 2 хвилини 34 секунди! Терпінню її чоловіка можна лише позаздрити, адже манія дружини не зруйнувала цей шлюб.

Покупки = щастя?

Як правило, більшість із тих, кого можна вважати шопоголіком рідко чекають якогось особливого свята для того, щоб витратити гроші. Навпаки! Вони роблять це в будь-який час.  Їм варто просто зайти у великий магазин або торговий центр і «понеслася»... Таких покупців називають шопінговими маніяками. Звучить моторошно... Але на практиці це дійсно так, адже  шопери легко впізнавані в натовпі. Їх видають наступні симптоми: палаючі очі; зайва метушливість і біганина по торговому центру; переривчастий подих. Вони нападають на «жертву» зненацька і купують цю, як правило, не надто важливу для життя річ.

Традиційно шопоголізм прийнято вважати недугом із жіномим обличчям, адже 80% шопоголіків –жінки, які на справді просто намагаються «вгамувати спрагу». А от чоловіки-шопоголіки часто вважають себе невдахами, вони незадоволені своєю кар’єрою, матеріальним становищем, рідше – своїми стосунками з жінками. Покупки приносять їм задоволення, вірніше, ілюзію задоволення. Найчастіше чоловік-шопоголік байдужий до одягу, але зате скуповує всі технічні новинки для комп’ютера або ж аудіотехніку або ж… нову машину (нікого не нагадує?).

Класична "атака" шопоголіків. Фото з мережі

Що ж штовхає шопоголікіів у безкінечну прірву безглуздих покупок? Насамперед причинами оніоманії  можуть бути проблеми, які виникли ще в дитинстві, брак уваги близьких, почуття самотності і покинутості, потреба у визнанні і любові, депресивні стани (депресії), а саме депресія після розставання або депресія після розлучення, знижений рівень саморегуляції, спрага постійного адреналіну, ілюзія влади (оскільки купується з речами хороше, послужливе ставлення продавців, улесливі похвали, а також фірмові пакети для покупок), бажання сурогату щастя, недолік гормону серотоніну, одноманітність життя, розчарування в дітях, в сім'ї, в партнерах, вплив рекламної інформації, сексуальна незадоволеність та інше. Тож шопінг дає «Бідним Настям» ілюзію свободи, а також помилкового контролю над своїм життям.

            Шопоголіки кажуть, що ходіння по магазинах долає депресію та тривогу, піднімає особистісну самооцінку і впевненість. Відповідно гіперактивний покупець відчуває себе щасливим вже від того, що може дозволити придбати собі не те, що треба, а те, що він захотів у цей момент волі та «щастя»...

Щастя, яке розтає на очах

У результатті безглуздої біганини по торговим центрам окрім порожнього гаманця та короткотривалого «кайфу» шопоголіки можуть отримати цілий букет неприємностей. Від злиднів, розлучень, боргів до серйозних захворювань: вегето-судинної дистонії, депресії, артеріальної гіпертензії, неврозу, клептоманії, порушень сну, агресії тощо.

Проблему оніоманів і людей з “синдромом Плюшкіна” обговорювали на одному з медичних симпозіумів в Мельбурні, але проблема ця, мабуть, настільки складна, що медики так і не прийшли до єдиної думки з приводу ефективного методу лікування цих маній. На думку вчених, основна складність у лікуванні таких пацієнтів у тому, що вони як правило приховують цю недугу, соромлячись її, або просто не визнаючи.

Не забуваймо, що звідусіль ростуть ноги бізнесу!

Мода і шопінг дуже тісно пов'язані між собою. Жертва моди” у 99 випадках зі 100 - це шопоголік! Жертва модної індустрії (бізнесу), або фешн-віктім (від англ. Fashion victim) – це визначення належить  Оскару де ла Рента і позначає один з феноменів,  у повсякденному житті - людина, яка до крайнощів підкоряється віянням моди іноді втрачаючи голову при цьому. Саме поняття «жертва моди» виникло після Великої французької революції 1789 року. Причини виникнення фешн-залежності майже ті ж самі що й шопоголізму; суспільство споживання і місце моди в ньому, засоби масової інформації та реклама, психологічні особливості людини, низька самооцінка тощо. Крім того більшість зірок відомих на весь світ є першокласними шопоголіками та «жертвами моди». Серед низ Вікторія Бекхем та Ліндсі Лохан.

Відомі шопоголіки: Камерон Діаз, Майк Тайсон, Вікторія Бекхем, Принцеса Діана

  Також не секрет, що ЗМІ та реклама є справжніми масовими передавачами вірусу шопоголізму: багаточисленні репортажі у світських хроніках про розкішне життя знаменитостей, реклами про знижки на кожному паркані, модні журнали, які щодня вигадують нові тренди, метою яких, в першу чергу є не «стильно одягнене суспільсво», а власний прибутки. Сприймати все це критично – ось ключ подолання недуги, але ж не всі тримають його в кишені.

Відомі журнали, які сприяють шопоголізму. Фото з мережі

Рятувальний круг для шопоголіків

фото з мережі

У світі є цілі «братства шопоголіків», де любителі віртин діляться досвідом і допомагають один одному вирішити актуальні для них питання. Першим кроком до подолання проблеми є її усвідомлення та прийняття. Тож якщо ви раптом помічаєте у себе деякі симптоми, як, наприклад, постійні походи в магазин без конкретної потреби щось придбати, насолоду при розгляді вітрини, любов до модних журналів, бажання купити яку-небудь річ без об’єктивної причини, смуток і апатію без нової покупки, захаращеність будинку непотрібними речами, відсутність сил контролювати витрати аж до постійних боргів, то необхідно брати себе в руки, поки ці симптоми не привели вас взагалі “жити” в торговий центр, а потім в кабінет психіатра.
            Зменшити апетити можливо за допомогою декількох нескладних правил:
1. Намагайтеся складати заздалегідь список покупок і не виходити за його межі;
2. Беріть з собою тільки ту суму, яка виходить за списком;
3. У дні, коли ви не плануєте відвідувати, магазин беріть з собою гроші тільки на дорогу і обід;
4. Побачивши “неймовірно” річ, не купуйте її відразу. Домовтеся відкласти її до вечора, а краще до завтра. Цілком можливо вже через годину-другу ви зрозумієте, що вона вам не потрібна. 

Також експерти радять відмовитися від кредиток, адже ця звичка може призвести до боргів (готівку контролювати набагато легше). Краще не виходити  дому з великими сумами грошей. Варто складати список витрат і зберігати чеки, аби оцінити реальну картину. Проте, найкращим виходом із ситуації є усвідомлення всіх її негативів. Просто поговоріть із собою. Запитайте у себе, навіщо все це вам, хіба справді безглузді речі роблять вас щасливими? Зрештою зрозумійт просту істину, яку намагався донести людям ще Арістотель: «Жити-  значить створювати речі, а не купувати».

P.S. Для тих, хто не визначився шопоголік він чи ні...

Тест на шопоголізм
Перевірте себе, якщо ви відчуваєте дике бажання робити необдумані покупки:
- У вас виникає бажання настільки сильне, що втрачається контроль над поведінкою;
- В магазині у вас втрачається здатність вибирати, і ви купуєте все, поки не закінчаться гроші;
- Помічаєте безглуздість покупок;
- Бажання зробити покупку виникає при подразненні, самоті і незадоволеності;
- Потреба щось купити виступає, як єдина можливість відволіктися;
- Нервово зриваєтеся в магазині і здійснюєте покупки;
- Втрачаєте велику частину часу і грошей даремно, а життя проходить;
- Пристрасть до покупок негативно відбивається на вашому сімейному житті, а також кар'єрі.

При виявленні трьох з перерахованих вище критеріїв необхідна консультація у фахівців щодо запобігання оніоманіі. Якщо у вас є половина цих ознак, то самостійно вам не вилікуватися. При виявленні більш ніж п'яти ознак свідчить про сформувалася оніоманіі.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Lifestyle&Fashion
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.