Pravda

28 листопада 2014, 21:37
Власник сторінки
Студентка
0
180

Есе на тему: що для мене правда?

Pravda

 

     Майже два тижні я думала над питанням – що таке правда? Знайти відповідь виявилося не легко. Авжеж, можна подивитися визначення у вікіпедії – скопіювати, вставити - але це вже буде не чесно. А есе під назвою «Правда» варто спробувати написати не хитруючи.

     Правда – це найкраще і у той самий час – найгірше що може бути. А саме через те, що вона може бути різною. Вона може зробити людину безмежно щасливою, наприклад якщо правда полягає в тому, що кохання виявляється взаємним, дружба – справжньою, близька людина – здоровою. Але також правда може принести багато негативних емоцій. Найжахливіше те, що вона може стати ножем у спині – несподіваною та завдати нестерпного болю. Але все ж – краще  гірка правда, ніж солодка брехня, тому що так або інакше брехня матиме свої наслідки.

     Також відомим є вислів – брехня на благо - але тут варто розібратися, кому ця неправда виявиться на користь –  людині, якій брешуть, або людині, яка бреше? Якщо це все ж перший варіант – людина, у такому випадку, зазвичай бреше аби не хвилювати або вберегти близьку собі особу від якоїсь жахливої, на її думку, правди. Погано те, що це тільки на її думку так, а той, від кого приховується ця правда може і зволів би знати цю «жахливу» таємницю. Наприклад, коли мати приховує від дитини – хто ж є її батько, але колись, вже дорослою, дитина все ж вдасться до пошуків; або коли від хворого приховують його зовсім не обнадійливий діагноз, а може він хотів би провести свої останні дні інакше, якщо б знав… Але таку «благу брехню» мало хто засуджує, тому що кожен у такому випадку укладає угоду з власною совістю. Другий варіант, коли людина бреше «на благо» собі. Це егоїстично по відношенню до почуттів інших, але я не збрешу, якщо скажу що більшість людей колись вигадували маленьку брехню, щоб виправдати себе перед кимось або врятувати своє положення.

     Якщо спитати у людей, що ж все таки краще – правда або брехня? Переважна більшість без сумніву відповість – правда! Але у підсвідомості більшість з цієї переважної більшості (вибачаюсь за каламбур) буде надавати перевагу неправді. Не тому, що брехня це добре. А тому, що мало хто хоче відчути гострий ніж правди у своїй спині. Адже більшість того, про що брешуть це саме болюча, обпікаюча, неприємна правда. Мало хто хотів би це відчути, але бути обдуреним теж не найкраща перспектива, тому люди на словах обирають правду, хоча в думках і зовсім би не знали, що їх обманюють.

     Я так і не визначилася для себе, що б я обрала: гірку правду або солодку брехню? Тому що я боюся змін, які може принести саме неприємна правда, наприклад, втратити взаємовідносини з близькою мені людиною.  Але я вважаю, що кожен заслуговує на правду і її треба приймати, аналізувати та робити відповідні висновки.

     Також варто пам’ятати, що у більшості випадків брехня не залишається прихованою, протягом часу вона десь виявляє себе. Тому, будь ласка, будьте обережніші зі словами, обмірковуйте свої дії та не думайте завжди лише про себе, це все дійсно може завдати болю близькій людині та таким чином ви можете її втратити.

     Правда має багато аспектів, я у своєму есе розглянула той, що хвилював мене найбільше – правда як частина людських відносин. Мені хочеться, щоб брехні у стосунках людей було менше. Це стосується як взаємин між двома людьми, так і між однією особою (політиком, наприклад) і всією державою. Погодьтеся, якщо вони будуть ґрунтуватися на чесності, з’явиться довіра і народ нарешті перестане сумніватися у нашій владі. На такому фундаменті можна збудувати дійсно сильну державу.

     Треба позбавлятися від звички брехати, адже для якоїсь частини людства це є щось типу залежності. Іноді таким чином люди намагаються приховати свої справжні почуття, адже надто небезпечно у наш час розкривати свою душу і справжні емоції. І це саме через те, що ми запровадили моду на неправду. Отже, потрібно щось змінювати! Якщо почнемо з того, що маленьку брехню замінимо правдою, то згодом і зовсім обманювати не доведеться. Кажуть же, ХХІ століття – час змін.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Lifestyle&Fashion
ТЕГИ: правда,брехня,зміни
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.