Чи корисна засмага для діток?

27 травня 2014, 10:40
Власник сторінки
student
0
30

Скоро літо,а отже можна більше не ховати під одягом свої спинки.Та чи корисна засмага для дітей? Юлія Уткіна, лікар педіатр, завідувач педіатричним відділенням багатопрофільної клініки «Альфа - Центр"

Без сонячної енергії неможливе нормальне функціонування і розвиток усього живого на Землі. Однак саме сонячна радіація є причиною багатьох мутацій, небезпечних для життя людини.

Ультрафіолетове випромінювання стимулює синтезування в організмі вітаміну D. Сонце позитивно впливає також на настрій та імунітет, прискорює регенерацію ран. Але важливо розуміти, що в усьому потрібна міра, усвідомлення розумності, достатності і норми.

Засмага - це, в першу чергу, захисна реакція шкіри на вплив ультрафіолетового випромінювання. Таким чином, спеціальні клітини - меланоцити, які відповідають за вироблення меланіну, протистоять опіків і створюють своєрідний бар'єр на шляху сонця.

Ю. Уткіна : Дитяча шкіра більшою мірою схильна до негативного впливу ультрафіолетових променів, тому що вона ще дуже ніжна і тонка, а процеси вироблення меланіну в ній недосконалі. Сонячні промені проникають у шкіру дитини швидше і глибше, ніж у дорослого. Подібні дії можуть мати досить негативні наслідки в майбутньому.

Дітям грудного віку перебування на сонці не рекомендується взагалі. Навіть у тіні, де все ж зберігається до 40 відсотків ультрафіолетових променів, немовлятам необхідна одяг з довгими рукавами, панамки з широкими полями, непокриті місця треба змащувати сонцезахисним кремом. Сонцезахисні засоби для дітей частіше всього мають максимальний фактор захисту. Чим світліше шкіра, тим більший індекс захисту необхідний. Протягом дня сонцезахисний засіб необхідно наносити кожен раз після того, як дитина скупається. Також важливо знати, що дитяча шкіра через незрілість центру терморегуляції і тонкощі швидко втрачає вологу і стає сухою, а крім того, швидко охолоджується і перегрівається.

З третього року життя діти можуть бувати на сонці, але тільки з використанням спеціальних сонцезахисних засобів, у легкій маєчці і головному уборі. Час перебування спочатку краще обмежити кількома хвилинами, щодня потроху збільшуючи тривалість. Звертати увагу потрібно і на інтенсивність випромінювання. Чим молодша дитина, тим менше йому потрібно перебувати на сонці. З 12 до 16 години краще не засмагати взагалі.

У ранкові години позитивний вплив сонячних променів найбільш цінне. Вони стимулюють кровообіг, зміцнюють імунну систему. Однак у будь-якому випадку після перебування на сонці дитячу шкіру краще змастити відповідним кремом після засмаги. Варто звернути увагу і на родимки на шкірі малюка. Якщо їх багато, також коштує значно обмежити перебування дитини на сонці.

- А де краще засмагати з дитиною?

- Вибираючи місце для відпочинку з дитиною, краще розташовуватися в тіні. У такому разі ймовірність опіків вкрай мала, а меланіну в шкірі вироблятися все ж буде. Якщо вберегтися від сонячних опіків не вдалося, допоможуть охолоджуючі примочки на постраждалі ділянки шкіри.

Вирушаючи з дитиною на відпочинок або пляж, важливо подбати і про захист його очей від негативного впливу ультрафіолетового випромінювання. Справа в тому, що кришталик очей дитини абсолютно безбарвний, тому час, проведений дитиною на яскравому сонячному світлі, по шкідливості для сітківки порівняємо з трьома. Якщо у дитини 10 років до 75 % УФ випромінювання проникає через кришталик, то у 30 річного дорослого - лише 10 %. Мало хто з батьків купує своїм дітям дійсно якісні сонцезахисні окуляри. При цьому очі дитини більш чутливі до УФ випромінювання, ніж у дорослих, і також потребують захисту.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Lifestyle&Fashion
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.