Про різницю між українською та закордонною освітою

23 червня 2021, 14:18
Власник сторінки
0
76
 Про різницю між українською та закордонною освітою

Нещодавно прочитав, що 8 українських університетів потрапили до переліку кращих у світі. Я маю досвід навчання і у вітчизняних, і у європейських ВИШах. Чесно скажу, різниця є.

Розкажу про те, що саме найбільш яскраво відрізнялось особисто для мене.

1. Підхід до навчального процесу. В українських ВИШах діє правило “ніхто нікому не винен”. Студенти навчаються, якщо їм це потрібно. Викладачі займаються навчальним процесом. У Європі ж є більш плідна взаємодія: і одні, і інші приділяють більше часу та уваги не лише теорії, а й практичним заняттям. Я б сказав, що практика там на першому плані, тоді як у нас не рідко перевагу надають теорії. Є різниця і у підході до модулів та іспитів: в наших ВИШах тобі назначають дату та час. У Європі — ти сам маєш визначати, що саме складати, які теми вибрати.

2. Побутові умови. У Європі кращі. Wi-Fi у навчальних корпусах, території з місцями відпочинку для студентів, більш нові та відремонтовані гуртожитки. Плюс усю необхідну інформацію щодо навчання можна знайти на сайті університету. Тоді як у нас це все ще “інформаційні дошки” або деканат. У цьому плані вітчизняним університетам є куди рости. Але деякі з них вже на вірному шляху.

3. Українські ВИШі готують крутих спеціалістів. Рівень “hard skills” в українських спеціалістів дійсно вищий. Тоді як закордонні університети спрямовані на більш різнобічний розвиток навичок. Думаю, це пов'язано з тим, що у нас студент певного факультету має конкретний перелік предметів. Тоді як у Європі їх можна обирати самостійно в залежності від уподобань.

Ці пункти — моє особисте бачення, сформоване на власному досвіді. Ні в якому разі не претендую на об'єктивність. І українські, і закордонні університети мають свої переваги і недоліки. Головне не де ти вчишся, а що отримуєш від цього навчання. Думаю, якщо людина дійсно хоче стати класним спеціалістом у своїй справі, то вона зможе це зробити і в українському ВИШі, і у закордонному. Головне, щоб було бажання!  


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: освіта,університети
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.