КЛИЧКО, СТРАННІКОВ, МОНДРІЇВСЬКИЙ, МАЛЯРЕВИЧ “ПІДЗАРОБИЛИ” 10 МЛН ЄВРО НА БУСАХ?

31 травня 2021, 12:57
Власник сторінки
0
17

афери КМДА з білоруськими автобусами

Журналіст-розслідувач Влад Сидоренко розповів про реалізовану навесні-восени 2020 року схему із закупівлею Києвом 200 автобусів МАЗ за 51 млн євро, отриманих від ЄБРР, на якій було вкрадено 10 млн євро. Відповідну заяву про правопорушення він зареєстрував в НАБУ.

 

За його словами, за схемою стоять особисто мер Києва Віталій Кличко, Андрій Странніков (на той час - голова бюджетної комісії Київради), заступник мера Валентин Мондріївський та депутат Київради Олесь Маляревич (на той момент - заступник Страннікова).

 

Спершу міська влада домовилася з МАЗом працювати через нову фірму-прокладку, яку визначили у Кличка. Потім, щоб уникнути тендерної процедури, вирішили брати автобуси у лізинг через “Укргазбанк”.

 

Проте депутати транспортної комісії Київради, яка була непідконтрольна Кличку, відмовилася погодити відверто корупційний лізинговий договір. Після чого автори схеми вдалися до кримінального правопорушення - службового підлогу.

 

7 липня 2020 року на засіданні бюджетної комісії виступив Мондріївський, представивши начебто не маючий стосунку до справи проєкт рішення про підтримку молодих сімей кредитами для реконструкції житла.

 

Але після цього виступив Маляревич, запропонувавши доповнити документ новим пунктом, котрий якраз і стосувався схеми з МАЗами. Він виключав необхідність погодження лізингового договору комісіями Київради. Зокрема - транспортною.

 

Того ж дня проєкт рішення про начебто підтримку молодих сімей зусиллями Мондріївського ухвалюється Київрадою - і майже одразу підписується Кличком.

 

Цікаво, що ще влітку 2020 року Нацполіція за цим фактом службового підлогу розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні.

 

У вересні 2020 року Нацполіція у відповіді на запит народного депутата підтвердила цю інформацію. Правда, про його результати поки що не чутно.

 

А от мер Кличко у відповідь на запит за пропозицію відмінити скандальне рішення обійшовся формальною відпискою.

 

У той самий час попередній постачальник МАЗів місту - “Мазтранссервіс” офіційно повідомив, що за ті самі гроші міг би поставити місту не 200, а 220 автобусів.

 

І це ми не розглядаємо ще один аспект - навіщо взагалі купувати білоруські автобуси кривавого режиму Лукашенка, коли в Україні є власне виробництво такої техніки?

Нещодавно мер Львова Андрій Садовий відмінив тендер на закупівлю автобусів, де виграв МАЗ. Чому Кличко, який весь час каже про патріотизм, не зробить так само? Мабуть, тому, що йому це було б не вигідно?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: афера,КМДА,Виталий Кличко,автобуси
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.