Законопроект про столицю: що пропонують киянам

21 жовтня 2019, 12:56
Власник сторінки
депутат Київради, секретар постійнії комісії Київської міської ради з питань власності
0
40
Законопроект про столицю: що пропонують киянам

За якими правилами житиме Київ наступні кілька років?

Останнім часом розгорнулася досить жвава дискусія навколо проекту Закону України «Про місто Київ – столицю України» авторства Олександра Ткаченка та групи інших народних депутатів від «Слуги народу». Саме цей законопроект має найбільші шанси стати найближчим часом тим законом, за яким киянам обирати нову міську владу, а місту – жити далі.

Я окремо зупинюсь тільки на процедурі виборів в Київраду, яку пропонує цей законопроект. Думаю, що мені, як колишньому депутату районної ради та діючому депутату Київської міської ради, є з чим порівнювати та робити висновки.

Для чого взагалі проводяться місцеві вибори? Очевидно для того, щоб громада могла визначити серед себе тих, кому довірить представляти свої інтереси. Для того, щоб люди могли змінити тих, хто не зміг цього зробити. Але, так само – мали можливість залишити тих, хто проявив себе своїми реальними справами.

Але чи надає проект закону таку можливість саме киянам? Ні. Єдиним, хто може висунути кандидата в депутати Київської міської ради є політична партія. На думку авторів законопроекту кияни без допомоги партій ну ніяк не здатні знайти гідних людей.

В бюлетені ви повинні обрати партію та кандидата від неї. Звичайно ж, законопроект забирає можливість проголосувати за одну партію, а кандидата від іншої.

А навіть, якщо вам таке прийде в голову – це все одно неможливо. Ви не будете голосувати за конкретну назву партії та конкретну фамілію кандидата – ви їх просто не побачите в бюлетені. Замість цього ви ставитиме цифри. В одному  рядку – номер партії, в другому рядку – номер кандидата в її списку.

Якщо ви обираєте одну партію, а хочете проголосувати за конкретну людину з іншої, яку знаєте завдяки її роботі на окрузі  – в вас нічого не вийде. Ваш голос зарахують іншому кандидату – тому, хто має такий же номер в списку обраної вами партії. Хто розрізнить, що ви мали на увазі – ви ж просто зазначили цифри.

А раптом ви обрали партію, але не бачите в її списку кандидатів, які вам до вподоби, та залишаєте цей рядок пустим? Це теж нічого, - вважають співавтори законопроекту. Ваш голос тоді просто піде партії, а далі вона сама розбереться. Це вже не відкриті списки, це вже чиста пропорційна система, як вона є.

Система виборів в Київраду настільки складна, що вперше на виборах в Україні прямо у кабінках для голосування будуть розміщені зразки заповнення бюлетеню. Сподіваюсь, там не будуть вже стояти потрібні цифри.

Схоже, автори законопроекту не дуже розуміють, що депутат Київради – це не про політику. Це повсякденна та постійна діяльність для вирішення питань свого округу. Абсолютно штучне та безпідставне затягування окремо взятого міста в Україні в пропорційну систему місцевих виборів призведе тільки до дисбалансу між потребами людей та можливістю їх реалізації.

Цікаво, що для виборів в районні ради, а також міського голови передбачена звичайна мажоритарна система. Для чого на одних виборах вводити дві різні виборчі системи в одному місті? Для чого плутати людей цифрами, писати їм зразки заповнення та розміщувати їх в кабінках для голосування?

Я нагадаю, що Україна згідно статті 2 Конституції є унітарною державою, на всій території якої діють єдині закони. Не може бути особливої системи виборів в окремо взятому місті. Не можуть вибори проходити за одними правилами в Дніпрі, а за іншим в Києві. Не може дніпрянин мати можливість висунути свою кандидатуру до Дніпровської міської ради, а киянин до Київради – ні. Конституція України прямо забороняє дискримінацію, в тому числі, і за ознакою місця проживання.

Дайте людям можливість самим розібратися з тим, хто є гідним працювати далі, а кому пора показати на вихід з Київради. Кияни і без партійних милиць здатні згадати, хто чим займався останні роки.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Київ,закон о выборах,Київрада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.