Онкохворі - завдання вижити самотужки

18 лютого 2018, 19:18
Власник сторінки
Фінансист
0
120
Онкохворі  - завдання вижити самотужки

Діяльність або бездіяльність Київської облдержадміністрації? Частина ІІІ: "Коли онкохворі продають все, що мають, чиновники розкидаються мільйонами бюджетних коштів"

В попередніх блогах я розповіла про те, скільки коштів не використала Київська обласна державна адміністрація в 2017 році. В матеріалі «Не змогли підняти з землі гроші» я чітко розписала, скільки Київська облдержадміністрація втратила коштів обласного бюджету, що лишилися на рахунках, через інфляцію, не розмістивши їх на відповідних депозитних рахунках – нагадаю, Київщина втратила приблизно 85 млн. грн.

Якщо говорити про те, на що можна було б витратити ці кошти в Київській області, варто знати найбільш болючі теми для людей нашого сьогодення. З кожного прийому громадян лунає жах, за яким стоять сльозі, горе та справжній відчай - все більше людей благають допомогти врятувати життя хворим на онкологію та серцево-судинні захворювання. А я, як голова бюджетної комісії Київської обласної ради, думаю про те, що коли минулого року Київська область не використала своєчасно кошти обласного бюджету та вони лишилися на рахунках, в цьому ж 2017 році було передбачено придбання для Київського обласного онкологічного диспансеру вкрай важливого унікального обладнання, ПЕТ/КТ-сканеру. Були проведені тендерні процедури відповідно до вимог законодавства, але чомусь це обладнання не було профінансовано Київською обласною державною адміністрацією. Чому? Це запитання до Київської ОДА, як до головного розпорядника коштів.

Це проблема, яка мене справді вразила. Такого унікального обладнання як ПЕТ/КТ-сканер в Україні лічені одиниці, найточніша й сама рання діагностика онкозахворювань можлива саме завдяки апарату ПЕТ/КТ.  Черги на обстеження ним розписані по країні на 3-4 місяці. Придбання такого апарату для обласного онкологічного диспансеру дозволило б своєчасно проводити обстеження не тільки мешканців Київської області, але й пацієнтів на комерційній основі з інших регіонів, зокрема, з медзакладів сусідніх областей, які не мають подібного високоточного обладнання.

Я згадувала також й програму підтримки онкохворих, яку мала втілити в життя саме Київська обласна держадміністрація. Це стосується програми «Онкологія», яка була в 2017 році затверджена Київською обласною радою в обсязі 110 млн. грн., але не була профінансована, тому що розпорядник коштів, Київська обласна облдержадміністрація взагалі не включила цю програму до видатків. Будь-яка людина із онкологічною хворобою потребує вкрай важливих витрат насамперед на придбання так званої «хімії» - медикаментів для хіміотерапії, та грошей на реабілітацію. Станом на 1 січня 2018 року в Київській області на онкологічному обліку знаходиться 53 000 чоловік. Скільки людей недообстежених – одному Богові відомо, адже рання діагностика в області стоїть на вкрай низькому рівні або взагалі неможлива. Якщо виділити хоча б по 5 000 гривень як пряму матеріальну допомогу з обласного бюджету кожному з зареєстрованих в Київщині онкохворому, то можновладці Київської області могли б підтримати в лікуванні своїх мешканців та витратити на це близько 100 млн. грн., які обласний бюджет просто втратив через інфляцію та нерозміщення вільних коштів на депозитних рахунках в державних банках.

Ще потрібно звернути увагу на 40 млн. грн. медичної субвенції, про які я розповідала минулого тижня в матеріалі «Недбалість вартістю в тисячі життів» стосовно залишків коштів на рахунках Київської області. Всі ці 4 десятки мільйонів гривень мали бути спрямовані цільовим призначенням на підтримку медичної сфери Київщини. Завдяки цим коштам з держбюджету ми могли б придбати обладнання для забезпечення профілактики та завчасної діагностики онкологічних захворювань. Але вони «згоріли» - обласна адміністрація за цілий рік так й не знайшла їм застосування.

Кожного дня ми чуємо благання про допомогу у збиранні величезних сум на лікування. Люди продають останнє, аби врятувати життя собі або життя своєї дитини. Нещасні у відчаї позбуваються єдиної квартири та всього майна, що мають, влаштовують різноманітні благодійні аукціони, а в той же час Київська обласна державна адміністрація нічого не робить в цьому напрямку.

Складається враження, що онкологічних хворих, яких в Київській області є 53 000 чол., покинули напризволящє й навмисно штовхають до того, щоб вони купували на ринку ліки за власні кошти, продаючи все майно, лишаючи сам-на-сам зі своєю бідою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.