Для того, щоб піти в кіно – треба купити квиток

19 вересня 2017, 08:37
Власник сторінки
Фінансист
0
184
Для того, щоб піти в кіно – треба купити квиток

Навіщо губернатор Київської області Горган свідомо вводить в оману людей, вимагаючи від депутатів обласної ради позачергової сесії

13 вересня 2017 року Голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган через публікацію в одному з періодичних видань ЗМІ звернувся до голови Київської обласної ради з проханням негайно зібрати позачергову сесію та змусити депутатів облради «виконати свої зобов’язання».

За словами очильника області Горгана, в столичному регіоні «виникла незабезпеченість по заробітній платі вчителям, не доведена повною мірою медична субвенція, існує додаткова потреба в коштах, призначених для забезпечення ними комунальних послуг та енергоносіїв, харчуванням та медикаментами».

Губернатор Київщини наполягає: задля вирішення негайних соціальних питань депутати облради повинні негайно зібратися та розподілити кошти. Сесію, мовляв, в край необхідному разі можна провести й без згоди керівництва ради, достатньо згоди третини депутатського складу.

Наступного дня, 14 вересня, дровенят у вогонь підкинув політолог Олег Постернак, який дещо перефразувавши слова очильника області, також звинуватив депутатів обласної ради у бездіяльності та насолоді безвізом, допоки люди чекатимуть на їх чергову сесію, заплановану на 26 жовтня. Думку політолога виділило в окремий матеріал інтернет-видання «Киеввласть».

Гроші на виплату покриття різниці, що виникла між розрахунками у прийнятому  бюджету Київської області та реальної потреби, в області дійсно є – дохідна частина обласного бюджету перевиконана з гарними показниками.

Але єдиним розпорядником коштів згідно Бюджетного кодексу є Київська обласна державна адміністрація, другого й бути не може. Таке маніпулювання зобов’язаннями сторін відверто дивує, про що я як Голова бюджетної комісії обласної ради вказала наступного дня, зазначивши:

«Щоб депутати обласної ради зібралися і прийняли зміни до бюджету, розпорядник коштів обласного бюджету КОДА має подати в обласну раду проект рішення про зміни до бюджету з розпорядженням керівника адміністрації, а саме Олександр Горган. Нажаль, такого документу немає. Тому все сказане всього лише слова. Адміністрація несе повну відповідальність за даний результат. Жодного разу з моменту останньої чергової сесії, або навіть позачергової такого подання не було… Треба лише взяти та подати».

Але навіть не це – найдивовижніше в без сумніву драматичній для мешканців Київщини ситуації, коли вони стали заручниками перекладання відповідальності керівництва області на обранців регіону та голову обласної ради.

Найкраще безглуздість звинувачень довів політолог Андрій Іванов у коментарі до вищезгаданого звинувачення політолога Олега Постернака. Андрій Іванов зазначив, що з огляду на закон, звинувачення депутатів київської обласної ради у бездіяльності з вуст політолога Постернака виглядають звичайною «джинсою», тобто замовленням.

«Коротко опишу швидке вирішення цього питання: Голова адміністрації в міжсесійний період згідно з Бюджетним кодексом має право розподіляти такі життєво необхідні кошти власним розпорядженням. Точка, все, і для цього не потрібно збирати підписи однієї третини депутатів, проходити процедуру скликання позачергової сесії, збирати в одному місці 84 депутата, все робиться однією папером і одним підписом. А тепер найголовніше питання - чому Олександр Горган цього не робить? Я відповім чому - він боїться відповідальності, він перекладає її на плечі колегіального органу, який аналогічно повинен провести всі в рамках закону», - розповідає прозору та дієву процедуру вирішення ситуації політолог.

Далі Андрій Іванов описує довжелезну процедуру, яку повинна виконати будь-яка обласна рада в разі скликання позачергової сесії.

«Який спосіб розв'язання проблеми простіше - через розпорядження голови адміністрації або через скликання позачергової сесії?», - ставить резонне запитання в другому коментарі до посту політолога Постернака із звинуваченням депутатів у бездіяльності політолог Іванов.

Нагадаю, скликати таку сесію депутати мають на якихось підставах. Такою підставою може виступити офіційне прохання голови Київської обласної держадміністрації до Голови Ради щодо проведення позачергової сесії. Натомість, заява є лише в пресі як коментар - жодного офіційного звернення апарат Ради досі не отримував.

До чого тут бюджетна комісія?

Постійна комісія з питань бюджету та фінансів вчасно розглядає рекомендації, що надходять до комісії, вивчає та погоджує розподіл й перерозподіл коштів, зокрема ті ж субвенції та залишки.

На останньому засіданні Постійної комісії з питань бюджету та фінансів Київської обласної ради, яке відбулося наступного дня після заяви губернатора області, а саме 14 вересня, членами комісії було погоджено перерозподіл залишків та розподілення коштів державних субвенцій на ряд важливих сфер з життя мешканців Київщини. Весь розподілл коштів по сферах та районах регіону є в вільному доступі на сайті обласної ради:

1.  1.      Про погодження розподілу обсягу субвенцій з державного бюджету між місцевими бюджетами Київської області на 2017 рік.

2.      Про погодження розподілу та перерозподілу обсягу субвенцій з державного бюджету між місцевими бюджетами Київської області на 2017 рік.

3.      Про погодження розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань.

4.      Про погодження розподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам Київської області на 2017 рік.

5.      Про погодження розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Окремо зазначу, що кошти на дітей-сиріт це був лише перерозподіл субвенції, тоді як збільшення дохідної частини обласного бюджету та перерозподілені місцевим бюджетам кошти, – це субвенції з державного бюджету на ліки й енергосубвенція 831.000.000 гривень на погашення пільг та субсидій.

Отже, обласні депутати роблять все від себе можливе для своїх обранців, мешканців Київської області, які довірили їм право захищати та дбати про їхні інтереси.

Залишаються два запитання:

1.      Чому голова Київської обласної державної адміністрації не скористається своїм законним правом розподілити кошти в міжсесійний період, яких потребують освітяни та медики;

2.      Якщо губернатор Київщини Горган хоче розділити відповідальність або пошану від людей за надані кошти разом із обласними депутатами, то чому він досі не подав офіційне звернення до Голови обласної ради Ганни Старикової з проханням зібрати позачергову сесію.

Сподіваюсь, що найближчим часом відповіді зявляться.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.