Козацька символіка

22 жовтня 2014, 05:24
Власник сторінки
0
154
Козацька символіка

Козацька символіка та її значення в становленні держави

Перші згадки про козацтво з'явилося ще у XV ст.,а саме новий суспільний стан утворився всередині XVI ст.Запорозька Січ стала місцем , де збиралися всі втікачі України ,Польщі,Білорусі,Росії та Молдови , а також людей, що опинилися в межах "Дикого поля"  для ловлі і рибальства ,та тих , що йшли на боротьбу з татарами.


Дуже скоро Запоріжжя перетворилося на могутню фортецю , оточену високим частоколом з гарматами.Вона стала фундаментом відродження української державності та надала нові сили, аби протистояти кріпосницькому та національному гніту і турецько-татарській агресії.


 Як відомо , Військо Запорізьке мало добре упорядкований державний апарат,тому  важливим складовим їхньої ідеології стала символіка.Кожна з козацьких клейнод мала свою унікальність та призначення, символізувала певну гілку влади на Запорозькій Січі. До них належали гетьманська булава, бунчук, печать, корогви, бубни й труби.Ці клейноди  зберігалися з великою шанобою.

Найважливішим атрибутом  гетьмана і всього Війська Запорізького вважалася корогва-прапор.Він  був основним символом на полі бою. Їх шили із найдорожчих тканин та оздоблювали вишивкою і гаптуванням. Прапор Війська Запорізького був стягнений малинового кольору і традиційно вважається Козацьким Прапором. 

 Також не можна забувати й про Герб Війська Запорізького .На ньому зображувалася постать козака, озброєного мушкетом і шаблею. Він виник приблизно в другій половині XVI ст. а узаконив  його Стефан Баторій . Герб  зображався на головних печатках Війська Запорозького та Гетьманщини.

Тепер перейдемо до основних ознак влади кошового отамана.

Однією з найважливіших становила  булава- палиця з горіхової деревини завдовжки 50-70 см зі срібною чи визолоченою кулею в кінці. Вона завжди мала бути  на видному місці.
Важливим атрибутом влади був бунчук- древко завдовжки 2-2,5 м, верхівку якого прикрашали кулька-маковиця, від якої донизу звисали пасматкінського волосся й червоні мотузки. 
Не можна забувати й про печатку , яка була символом влади судді. Нею утверджувалися всі офіційні документи Війська Запорізького.Срібний каламар був символом влади військового писаря , а відзнакою довбуша- литаври.

 Отже ,розглянувши  символіку козацтва можна побачити , що в ній залишилися сліди нашої історії та культури.А це ще раз підтверджує , що ми є окремим народом зі своєю історією і ми повинні пишатися цим !

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.