Хто оплачує повірку лічильників води?

14 червня 2014, 19:52
Власник сторінки
0
8351

Корисно знати.

Досить часто власників квартир змушують за власний кошт здійснювати повірку засобів обліку води та теплової енергії, і це стосується не тільки окремого міста, нажаль, це явище досить розповсюджене, оскільки дає можливість нечистим на руку співробітникам житлово-комунальної сфери отримати до 500 грн. за повірку одного лічильника, оплачену з кишені власника квартири. Не допомагають навіть звернення власників до громадської приймальні мера міста. З’являються оголошення про те, що власники квартир мають здійснити повірку лічильників за власний рахунок і якщо це не буде зроблено, нарахування оплати за спожиті комунальні послуги буде здійснюватись не за показниками лічильників а за нормами споживання, а норми такі, що воду взагалі можна не закривати, хай собі тече, все одно більше за встановлену норму використати не вдасться. Тому у власників виникає досить резонне питання: А чи це взагалі законно?

 

Спочатку дивимось Закон України  «Про метрологію та метрологічну діяльність», згідно зі статтею 11 засоби вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний нагляд, дозволяється застосовувати лише за умови, якщо вони пройшли повірку або державну метрологічну атестацію, частиною третьою статті 28 закону встановлено, що порядок подання фізичними  особами,  що  не  є  суб'єктами підприємницької  діяльності,  -  власниками  засобів вимірювальної техніки (результати   вимірювань   якими   використовуються   для здійснення  розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію,  газ і воду) на періодичну повірку цих  засобів та оплати   за  роботи,  пов'язані  з  повіркою,  встановлюється Кабінетом Міністрів України, періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

 

Отже обов’язок виконувати такі роботи чітко закріплено за ЖКГ (постанови Кабінету Міністрів України № 529 та № 869, про які йдеться далі), але у відповідності до статті 46 цього ж закону власник не звільняється від оплати таких послуг.

 

ЖКГ надає послуги власникам виключно на умовах договору, тому досить часто ЖКХ заперечують проти виконання повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) на підставі того, що це не визначено у договорі. Пункт 3 частини другої статті 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначає, що Виконавець (ЖКХ) зобов'язаний підготувати та укласти із споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором. Постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 р. № 529 затверджено форму типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Стаття 2 Типового договору говорить про те, що Виконавець  надає  послуги  відповідно  до  встановленого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг, копія якого додається до цього договору.

Стаття 13 Типового договору визначає, що Виконавець зобов'язаний:

1) забезпечувати своєчасне надання послуг належної якості згідно із законодавством;

 

2) подавати споживачеві в установленому законодавством порядку необхідну інформацію про перелік послуг, структуру тарифу, загальну суму місячного платежу, норми споживання,  режим надання послуг, їх споживчі властивості тощо;

 

3) утримувати внутрішньобудинкові мережі в належному технічному  стані,  здійснювати  їх  технічне  обслуговування та ремонт, вживати  своєчасних  заходів  до  запобігання  аварійним ситуаціям та їх ліквідації, усунення порушень щодо надання послуг в установлені законодавством строки.

 

Типовий перелік послуг, що надаються власнику визначено у тій же самій постанові Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 р. № 529, зокрема останнім пунктом значиться - Періодична повірка,   обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку води та теплової енергії, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки. Крім того, пунктом 24 постанови Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 р. № 869 визначено порядок затвердження та сплати власником витрат з проведення періодичної повірки, обслуговування і ремонту квартирних засобів обліку води та теплової енергії, у тому числі їх демонтажу, транспортування та монтажу після повірки, такі витрати сплачуються власником щомісячно.

 

Окремо слід зауважити, на тому факті, що виконавці цих послуг при укладенні договору із власником не мають права змінювати текст типового договору, це визначено у статті 179 Господарського Кодексу України.

 

Так що, у разі, коли вас незаконно змушують здійснити повірку за власний рахунок, ви маєте досить чітку, обґрунтовану правову позицію, яку можна викласти у листі до відповідних контролюючих органів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: законодавство,містобудування і житлово-комунального господарства
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.