Що робити з шинами з Майдану?

04 квітня 2014, 10:37
Власник сторінки
Голова Партії Зелених України
3
73

Автомобільні покришки, які знаходяться на Майдані Незалежності та прилеглих вулицях Києва, будуть утилізовані за рахунок коштів Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища

Революційна ситуація в Україні загострила одне із актуальних екологічних питань – необхідність утилізації небезпечних відходів, в тому числі й автомобільних покришок. Всі ці шини, які зараз знаходяться у центрі Києва, рано чи пізно треба буде прибирати. Поки вони знаходились на станціях техобслуговування та в гаражах українців, проблема їх утилізації здавалась не на стільки масштабною. Зараз же, коли тисячі автомобільних шин зібрані на досить невеликій території, якраз час замислитись про шляхи їх переробки. Адже невдовзі у місті встановиться тепла погода і під впливом сонячних променів усі ці покришки почнуть нагріватись та виділяти шкідливі речовини у повітря, яким щодня у центрі столиці дихають сотні людей. Щоби не труїти киян і гостей міста, вважаю, що необхідно буде утилізувати ці покришки або для початку – вивезти їх із середмістя.

Постійна комісія Київської міської ради з питань екологічної політики прийняла рішення про включення до переліку природоохоронних заходів на 2014 рік, що фінансуються з Київського міського фонду охорони навколишнього середовища, роботи з утилізації автомобільних покришок, які знаходяться на Майдані Незалежності та прилеглих вулицях столиці.

Наразі у середмісті Києва зосереджена не одна тисяча зношених автомобільних покришок, які необхідно утилізувати. На ці цілі будуть виділені кошти з міського природоохоронного фонду.

Підприємства, які займатимуться утилізацією шин, визначить тендер. Безумовно, це будуть компанії, що мають ліцензію Міністерства охорони навколишнього середовища на виконання таких робіт.

А поки буде проведений тендер на визначення підприємства, що утилізує шини, поки керівництво міста вестиме переговори з учасниками акцій протесту, слід визначити територію для тимчасового зберігання небезпечної гуми. Для прикладу, можна було би деякий час складувати ці покришки біля полігонів побутових відходів або підготувати інші майданчики для таких цілей. Але те, що шини необхідно вивезти із самісінького центру столиці – не викликає жодних сумнівів.

Наразі ці покришки є джерелом потенційної небезпеки для здоров’я киян та гостей міста. Натомість їх переробка має значний не тільки екологічний, а й економічний ефект.

Адже в 1 т автомобільних шин міститься близько 700 кг гуми, яку варто повторно використовувати. Наприклад, з них можна виготовляти не лише нові автопокришки, а й покриття для дитячих та спортивних майданчиків, тенісних кортів, залізничні шпали, матеріали для покрівель будинків і навіть підошви для взуття.

А переробка шин методом піролізу дає можливість отримати термолізний газ, який є аналогом природного, спресований металевий корд, що використовується у металургії, а також синтетичну нафту, здатну замінити низку нафтопродуктів.

Хочу застерегти всіх від можливих спроб просто викинути ці шини, як уже було із попелом, прибраним з вулиці Грушевського, чи, не дай Боже, десь спалити. Адже при спаленні кожної тонни шин в атмосферу виділяється 270 кг сажі і 450 кг токсичних газів.

Тому як голова екологічної комісії Київради я наполягаю винятково на вторинній переробці автопокришок з Майдану. Тому ми включили утилізацію цих шин до переліку природоохоронних заходів, що будуть профінансовані з Київського міського фонду охорони навколишнього середовища.

Навряд чи знайдуться противники того, щоб старі зношені покришки з Майдану перетворились на покриття для дитячих майданчиків чи були використанні при будівництві доріг.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.