Кучмачечная весна. Мнение блогеров Корреспондент.net

25 березня 2011, 12:11
Власник сторінки
блогер
0
12484

Украинская весна удивляет не только своей погодой, а еще и политическими перипетиями. Блогеры с иронией говорят о поединке Мельниченко против Кучмы, "ностальгируют" о событиях 10-летней давности и "поигрывают" версиями развития уже нынешней ситуации.

 

Блогер Олег Машин. Карикатура дня: Русская рулетка

"Видимо по аналогии с русской рулеткой появилась украинская - "дело Гонгадзе". Только вместо настоящих патронов в барабан револьвера вставляются все больше бывшие "патроны" уже давно холостые - Кучма, Пукач, Кравченко, Мельниченко, Литвин… И выстрел производится ни себе в висок, а в воздух. Но, только все это напоминает выстрел стартового пистолета. И  вот уже вся журналистская братия, видимо уже находясь в низком старте, резко метнулась пиарить нынешнюю власть. Якобы при всех наших негораздах, наверху-то работают. И не хлебом едиМым, оценивается работа власти".

 

***

Блог Максима Бироваша Дело Кучмы - "лечь под кума" был перепечатан в польской прессе. И было за что - журналист в резких выражения высказал мнение, что дело Кучмы - всего лишь отвлекающий маневр.

 

...Возбуждение дела против Кучмы - это калька популярного ментовского приема из 90-х  под названием "лечь под кума" (хотя, наверное, могут быть варианты названия). У меня когда-то был один знакомый начальник регионального УБОПа, который мне мозг вынес своими россказнями о таких схемах. Поэтому знаю наверняка... Для подобной эквилибристики в Украине есть все: продажные судьи+такие же прокуроры+недорогие следаки. Ну и до хера авторитетов всех мастей... Поэтому, друзья - Пшонки, Ренаты и прочие "мурчащие" яныки - впаривайте эти гнилые расклады кому угодно - Репортерам без границ, Президентам без яиц или своим соседям по площадке, если, конечно, такие в ваших VIP-кондоминиумах есть". 
 
 ***
Дальнейшая реакция - менее резкая, но в  ней прослеживается такое же недоумение. Новую версию происходящего выдвигает блогер и журналист Юрий Луканов в своем блоге Уголовное дело против Кучмы: убить двух зайцев. 
 
...Такий віраж тим більше дивний, що зовсім недавно Генеральна прокуратура займала цілком протилежну позицію. У вересні минулого року вона раптом назвала єдиним замовником вбивства колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, якого знайшли мертвим у березні 2005 року внаслідок двох пострілів у голову. Київська незалежна медіа-профспілка закликала родичів Кравченка опротестувати таке рішення. Родичі підняли ґвалт. У грудні минулого року Генпрокуратура ухвалила постанову, якою перекваліфікувала справу в таку, що не мала замовний характер. Адвокат вдови Мирослави Гонгадзе оскаржила це рішення в суді. Другого березня цього року суддя Київського апеляційного суду Галина Полтавцева залишила в силі рішення Печерського суду Києва, згідно з яким вбивство Гонгадзе носило незамовний характер. Всі ці рішення зазнавали шаленої критики від громадськості і журналістів. У їхню правдивість слабо вірилося...

..Що так пом’якшило суворе серце донецьких пацанів? А давайте згадаємо: їх на чолі з Віктором Януковичем регулярно критикує Захід за так звану вибірковість правосуддя. Себто закидають їм, що вони карають перш за все своїх політичних опонентів, а злодюги від Партії регіонів гуляють собі по волі, наче нічого й не крали. Така критика була б Януковичу по цимбалах. Але не треба забувати, що він залежить від західних кредитів. Ймовірно, якась чергова крапля переповнила чашу терпіння Заходу. Можливо, йому дали зрозуміти: якщо це не припиниться, то скоро відчуєте на собі невдоволення не на словах, а суто матеріальне. Таким чином і розтопили сувору донецьку душу...

***
То, что дело Кучмы долго готовилось и до его опубличивания было проведено много репетиций и продуманы все ходы, уверен журналист и блогер Александр Горобец. Об этом он пишет в своем блоге На нари гроші не пускають. Он также проводит параллели со скандалом с Биллом Клинтоном и ставит интересные вопросы: "А що коли народ зажадає відкрити справу проти фігуранта справи Г. Гонгадзе №1 - пана В. Литвина? А тоді, чого доброго, захоче повернути в державну власність і саме Межигір’я?"
...Отже, гадаю, що є мозковий центр у пана В.Пінчука, який довго-довго шукав і знайшов лише один варіант юридичного очищення колишнього "русявого" глави держави від бридкої луски справи дивного зникнення фундатора Інтернет проекту Українська правда. І це лише через офіційне порушення проти Л. Кучми, за дріб’язковим звинуваченням, - перевищення службових обов’язків - кримінальної справи і тут же закриття її за давністю вчинення правопорушення.

Десять років із часу начебто убивства Г. Гонгадзе, як відомо, спливло ще у вересні 2010 року. І це доведено судовим рішенням проти двох полковників МВС і одного майора, які вже давно відбувають покарання за омертвлення людини у ніч проти 17 вересня 2000 року. Після цієї заморочливої, але конче необхідної процедури - гуляйте діду Кучма всіма курортами світу, насолоджуйтесь райським життям на олігархічні гроші, які ви дали змогу заробити в роки свого правління спритному ділкові В. Пінчуку - нині близькому родичу.

Думаю, що Л. Кучму юридичні фахівці переконали в тому, що треба йти лише цим шляхом, аби однією атакою одразу пробитися в дамки. І назавжди залишитися переможцем. Щоправда, для цього треба певний час поламати комедію перед телекамерами на підході, і на виході зі слідчого управління генпрокуратури. Покомизитись із нав’язливим і непередбачливим М. Мельниченком. Пересилити себе і сходити на ряд очних ставок. Можливо, навіть із самим екс-генералом О. Пукачем. Якийсь час побути навіть невиїзним.

Із боку влади, вважаю, це теж блискуча операція Ух. Хід із тимчасовим прищепленням хвоста Л. Кучмі, це все одно, що необхідність свого часу Біллу Клінтону, під прицілом десятків телекамер, зізнатися в тому, що Моніка Лівінські все таки потрапляла в поле зору господаря Білого Дому. Бо якщо навідріз було заперечити все від початку до кінця - означало нарватися на стовідсотковий імпічмент. І саксофоніст Білл, як відомо, тоді вдало зіграв свою партію...

***
Чем закончится дело против Кучмы, - спрашивает в своем блоге Николай Княжицкий, генеральный директор телеканала TВi. Он также вспоминает "события десятилетней давности", непосредственным участником которых он был. "Я пережив Кучмагейт особисто. Пережив по-різному".
 
...І все ж виникає багато запитань. Микола Мельниченко - зрадник чи патріот? Плівки - справжні чи змонтовані? Який мотив насправді керував Кучмою, якщо він винен у загибелі Георгія? Він хотів цієї загибелі чи стався "ексцес виконавця"?

Які б не були відповіді на ці запитання, на плівках зафіксовано інформацію про безліч злочинів. Що робити з цим зараз? Хто їх розслідуватиме?..

 

...Уявіть собі, що проти Леоніда Кучми почнуть серйозне розслідування. Невже йому нічого буде розказати про тодішнього губернатора Віктора Януковича або свого помічника Сергія Льовочкіна? Тай про багатьох інших сьогоднішніх можновладців він знає достатньо, щоб принаймні порушити проти них кримінальні справи. Для чого тоді Кучму викликають в прокуратуру? Від почуття справедливості? Не вірю...Єдиною причиною «геніальних» режисерів допиту Кучми може бути тиск на імперію Віктора Пінчука.

 

***

Власть не хочет дискуссии по делу Кучмы, - считает блогер-политолог Олег Медведев.

...Плівки Мельниченка як речовий доказ - неначе скринька Пандори, з якої лунають голоси Януковича та Азарова... Схоже, тепер цю скриньку Пандори судомно намагаються закрити. Тому зранку, очевидно після того, як Євген Кисельов знову з кимось із ПР обговорив свій майбутній фільм про Булгакова, все у "Великій політиці" перевернулося з ніг на голову.  Центральною темою буде не справа Кучми, а реформи Тігіпка. А про Кучму, як мені повідомило, Кисельов все що треба скаже сам - без експертів.  Сподіваюсь, і без суфлера.        

 
***
 
Как бы в свое время сказал Станиславский: "Не верю!"
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Гонгадзе,Мельниченко,Кучма,ГПУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.