Туристична Україна. МУКАЧЕВО. Фотозвіт.

27 травня 2012, 19:25
Власник сторінки
Журналист
0
3965

Кілька сторінок зі щоденника, присвяченого мандрам Україною. Травень, 2012.

Мукачево було засноване 896 року, йому понад 1115 років.
Кожен будинок тут дихає історією, з кожною вулицею Старого міста  пов`язані якісь легенди.
Тут одночасно можна почути угорську, русинську, українську, російську мови та неймовірну кількість незрозумілих на перший погляд слів. Адже за якихось 40-50 км знаходиться Венгрія та Словаччина, а за 80-100 км Румунія і Польща.

Станом на 2011 рік населення Мукачево - 82 000.

Доїхати до Мукачево можна або поїздом Київ-Ужгород (якщо з Києва їхати, вартість квитка 112 - 160 грн, час подорожі - 16 годин, або ж машиною). Зараз, коли у розпалі туристичний сезон, багато хто витрачає гроші на пїздку в ту ж таки Угорщину, навіть не знаючи, що угорські князі правили своєю країною з Мукачева.
Але що ми про це знаємо? Звісно ж, мало. На жаль.

Саме тому пропоную зараз зробити невеличку віртуальну екскурсію вуличками Мукачево, а вже при нагоді й хорошому настрої вирушити у реальну подорож аж ген за Карпати, тобто, на Закарпатщину.
Повірте, воно того варте.

Якщо вирушатимете поїздом, то матимете нагоду побачити будівлю Мукачівського залізничного вокзалу.




Церква неподалік від вокзалу (Київський патріархат) привертає до себе увагу незвичайною архітектурою та двома пам`ятниками - пам`яті чорнобильців ліквідаторів і жертв Голодомору..






У Мукачево можна побачити неймовірно красиві і оригінальні сучасні будинки, ось кілька з них...





Будинки на набережній.





А ось це не житловий будинок - це Мукачівське міжрегіональне управління водного господарства.
Не вірите? Дивіться нижче!


Вулиці Мукачево чимось нагадали мені львівські, але це омана.
Мукачево відрізняється від Львова і архітектурою, і мовою, і традиціями.


А ось і центр міста.
Тут багато оригінальних пам`ятників...

Пам`ятник сажотрусу і його коту.


Пам`ятник покровителям Європи, Святим Апостолам Кирилу і Мефодію.


Мукачівський театр.

Міська ратуша.

Міст через річку Латоріца.

Пам`ятник пострждалим під час повені 1998 року.

Напис: "1998. Рік біди і випробування."

Пам`ятник Олександру Духновичу.

А ось і Мукачівський замок або ж  Замок Паланок.



Мукачівський замок, один із найцінніших Історичних і воєнно-архітектурних пам'яток Закарпаття XIV-XVII століть. Замок розташований на горі вулканічного походження висотою 68 м і займає площу 13 930 кв.м. Точної дати заснування замку немає, але в документах, які датуються XI століттям, він уже згадується.





З 1396 по 1414 року замком володів Подільський князь Федір Коріятович. Він значно розбудовує і укріплює замок, перетворює його у свою резиденцію. В цей же час у скелястій горі був вирубаний 75 метровий колодязь.

В 1633 р. Мукачівській замок придбав Трансільванський князь Дєрдь І Ракоці з правом успадкування. Князі династії Ракоці перетворили замок в столицю свого князівства і володіли ним до 1711 року. Після смерті Дєрдя І Ракоці в 1648 р. його дружина Жужанна Лорантфі продовжує реконструкцію замку і споруджує ще дві тераси — Середню і Нижню, а також зовнішнє оборонне кільце. В 1649 р. в замку побували посланці гетьмана Богдана Хмельницького, які вели переговори з Дєрдем І Ракоці про спільні дії проти Польщі.

З 1685 по 1688 р. замок переживає одну з найбільших облог, яку здійснили війська Австрійського імператора. Керувала обороною замку вдова князя Ференца І Ракоці Їлона Зріні. Після захоплення замку австрійці його реконструювали, що зробило його найсильнішою фортецею на сході Австрійської імперії.

З 1703 по 1711 р. замок стає оплотом національно-визвольної війни угорського та всіх інших народів, що населяли цей край, проти австрійського гніту. Очолив війну син Їлони Зріні Ференц ІІ Ракоці.

Пам`ятник Їлоні Зріні та Ференцу ІІ Ракоці


Кажуть, що якщо взятися за палець і загадати бажання, то воно обовязково збудеться.


Після поразки визвольної війни замок поступово втрачає своє стратегічне значення. У 1782 р. тут відкривається політична в'язниця Австрійської монархії, в якій протягом більше ніж 100 років перебувало понад 20 тисяч в'язнів. У липні 1847 року замок-в'язницю відвідав видатний угорський поет Шандор Петефі.



У 1896 р. в'язниця в замку була ліквідована в честь тисячоліття приходу угрів у Європу, але фактично в'язниця продовжувала функціонувати до 1903 р. Найвідомішим в'язнем фортеці був російський революціонер Бакунін. У 1897 р. Паланок викупило міністерство юстиції Австро-Угорщини. Замок поступово приходив в занепад та руйнувався.

У замку на одному із поверхів розташована експозиція природи та старожитностей Карпат.

Серед усього іншого було і ось це опудало двоголового оленя.

Макет Мукачівського замку.

Краєвид з Мукачівського замку.


________________________________
Додаткова інформація:
Стосовно кави, то вона у Мукачево недорога, як і їжа.
В магазинах можна придбати симпатичний одяг за доступними цінами, костюми і плаття жіночі приємно відрізняються від тих, які ми звикли бачити на київських ринках.
Золоті і срібні прикраси всі привезені із Києва, Харкова, Білої церкви.
Косметика, їжа і навіть будівельні матеріали продаються у тих самих відомих мережах супермаркетів, що й в Києві.
Знайти щось оригінальне на сувенір, окрім магнітика на холодильник, навряд вдасться.
Але враження та емоції отримаєте неймовірні!!!
_________________________________
Якщо надумаєте їхати в Мукачево, то першу половину дня раджу присвятити оглядинам замку та центру міста, а той час, що лишиться, помандрувати вечірніми вулицями чи відвідати набережну. Для ночівлі місце знайдете легко, бо в місті багато маленьких приватних готелів, але краще подбати про це завчасно, щоб наступного дня зі свіжими силами рушити до Ужгорода, який знаходиться за 40 хвилин їзди маршруткою (орієнтовна ціна за проїзд - 13 грн./люд. ) 
Ужгород і Мукачево завжди були конкурентами, завжди і в усьому змагалися, але про це вже у наступному фотоблозі.
_________________________________


Всі фото Ганни Короненко
2012
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Мукачево
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.