На разных языках. Обзор украинской блогосферы

05 червня 2012, 14:12
Власник сторінки
блогер
0
4840
На разных языках. Обзор украинской блогосферы

Языковой вопрос всегда был из разряда "троллинговых" для интернета, поэтому не удивительно, что законопроект о языках буквально взорвал украинскую блогосферу.

Оксана Дутчак, соціолог Центра дослідження суспільства

...Якщо припустити, що вуличні протести хоч якоюсь мірою відображають стурбованість суспільства певним питанням, то мовне питання турбує суспільство мало. Як показує моніторинг Центру дослідження суспільства, з початку 2012 року на території України відбулося 30 протестів, на яких піднімалася проблема мови. Це складає трохи більше 2% від числа усіх протестних подій за період. Дискурс дискурсом, а виходити на вулиці за мову українці не мають великого бажання.

Якщо припустити, що за динамікою вуличних протестів стоїть дещо більше, ніж проста випадковість, то динаміка протестів довкола мовного питання надзвичайно характерна. У лютому та березні 2012 року відбулося по шість протестів, на яких піднімалася проблема мови в Україні. Вісім із них були організовані ВО Свободою у відповідь на ініціативу міністра Дмитра Табачника скоротити вивчення української мови та скасувати у школах предмет Історія України. У квітні "мовних" протестів було аж чотири. Три з них були відповіддю на постанову Кабінету Міністрів про скасування пункту про обов’язковість україномовного дубляжу для прокатних фільмів. Чотирнадцять протестів, на яких піднімалося питання мови, відбулося у травні, вісім із них - 24 травня, у день скандальної бійки у Верховній Раді. Ці вісім протестів були організовані опозиційними партіями.

Аналізувати цю динаміку детальніше немає потреби. Майже кожен, хто хоч краєм ока слідкує за подіями у суспільно-політичному житті України, скаже - вибори наближаються.


журналіст, 5 канал

Мать вашу, апазіція!!!! Ви мені скажіть: ваші лідери направду дурні, сліпі, не хитрі (із заяв Турчинова виходить, що ПР виявилася стратегічнішою), зовсім чесні (бо, типу, грати не за правилами не можуть) чи заздрістні до чужих Майданівських лаврів (риторику Ющенка зразка 2004 не помітив хіба ледачий)...Або оточення та помічники настільки задурили вам голову компліментами, що ви не розумієте, що за всі попередні мітинги до вас приходили переважно за бабло? Поясніть: чому після того, що сьогодні було на мітингу (побитий депутат, газові атаки, проплачені пацани в спортивках) я, вагітна жінка, маю вийти за вас у Маріїнський парк?!!! Чому я маю ризикувати не лише своїм життям заради непідтверджених амбіцій декого і нездатності зорієнтуватися там, де опозиція має хоч щось робити! Я людина з активною позицію, мені не байдуже, що відбувається в моїй країні, я хочу виходити на мітинги не за гроші, я волію щось змінити заради майбутнього своїх дітей і навіть припускаю, що у вас є інший афігєнний план - не дарма про програний бій і війну заговорили - але я все'дно не йму віри: яким чином ви змотивуєте і зберете ту потрібну кількість подібних до мене "самашедших" людей (а хіба ви не на це розраховуєете?), щоби змінити ситуацію?!... бо після того, як "красиво" ви сьогодні профукали мову, ви втратили чимало мітингарів по волі душевній...




Зорян Шкиряк, політик, громадський діяч

...Те, що зараз роблять регіонали - це злочин проти власного народу. Це шабаш, політично-кримінальний бєспрєдєл, в найгірших його проявах. Безумовно, все це відбувається з благословення Януковича. Я дивуюся якими треба бути невігласами, щоб влаштувати цю політичну, нікому не потрібну, провокацію за три дні до початку Євро-2012. Янукович вже  ізгой в цивілізованому світі. Якщо сьогодні, не дай Бог, щось станеться, якщо раптом проллється кров, це остаточно поставить хрест на проведенні Євро. Сюди вже точно ніхто не поїде. Ну, а Янукович стане не виїздним. Але найголовніше, що народ України знову буде розділений за національним і мовним принципом. Це стане трагедією кожного громадянина. Хоча, мені здається, що їм наплювати. Вони готують Білорусію в Українї. 


Артем Скоропадский, журналист Коммерсантъ

Мой родной язык - русский, я гражданин России, но попытки партии власти с помощью лукавого закона о языках протолкнуть русский фактически как второй государственный, вызывают недоумение и оторопь даже у меня.

За годы жизни в Украине и работы тут журналистом я видел и ощутил на себе многое, но вот хоть какой-то дискомфорт, связанный с моим русскоязычием я - врать не буду - не испытывал.
Зато я сталкивался с другим - с пренебрежением и ненавистью к украинскому языку…

…Во вторник утром я пойду к Верховной раде, где собирается оппозиция, в качестве журналиста. Но если бы я был простым гражданином, я бы тоже вышел туда и сказал свое веское украинское слово против принятия закона о языках, потому что украинцы, отстаивавшие свою независимость в XX кровью, имеют право на свое - на свою веру, культуру, язык.


Роман Шрайк, основатель портала durdom.in.ua

Хотел бы обратить внимание и на такую деталь. В нынешнем вале обсуждений "языковой проблемы" популярными становятся статьи и комментарии русскоязычных, суть которых сводится к "идите нах*й со своим языком".

Мне кажется, дело в том, что в этот раз вопрос языка разделил "русскоязычных" и "русскомирских".

Первые просто разговаривают на русском, потому что им так удобно и привычно.

А вот вторые видят в языке некую сакральную сущность, которую кто-то притесняет неведомым для первых образом.

Так как я против сакрализации вообще чего бы то ни было, нынешняя ситуация с единственным государственным меня полностью устраивает. Ведь смысл возникновения речи в том, чтобы люди могли общаться. И если собеседники говорят на разных языках, но понимают друг друга, то в чем тут проблема?...


Сергей Дидковский, рекламист и политтехнолог

В Украине нет проблемы двух языков, но есть проблема незнания английского. Особенно актуальной она станет с началом Евро-2012.

...Политически активные граждане давно поделились на два табора. Первый цитирует слова об "уничтожении всего украинского", а второй - твердит о важности дружбы с Россией, и, следовательно, официального статуса русского языка. С обеих сторон мы получаем разрушающие лучи. Вместо многоязычной страны, о которой так любят говорить сторонники русского языка, мы получаем государство без единого информационного пространства. К тому же – закрытое для внешних коммуникаций. Пропаганда обучения английскому языку в Украине отсутствует. Вместо эффективной литературной пропаганды и превращения украинского языка в модный, оппозиция продолжает одевать на него шаровары.

Алексей Красноперов, креативный директор консалтингового агентства Concept GRoup

О чем вы вообще говорите? Нет никакой дискриминации русского. Дискриминация - это когда вас ограничивают в правах, ущемляют в них или лишают их. Русскоязычных не дискриминирует никто. Вот я блог на русском пишу. И ничего. Не банят. Книги на русском - пожалуйста. 90% книгопродаж - на русском. Фильмы на русском - пожалуйста. А если не сумели выучить язык, чтобы нормально заявление написать или бланк заполнить - к логопеду или в клуб имени Н.Я. Азарова.

А вот в Казахстане - там реально дискриминация. Казахского. Например, чтобы отправить смс-сообщение на казахском, гражданин должен заплатить в два раза дороже, чем на русском. Это потому, что в казахском есть специальные символы, которых нет в других языках. Если их используешь, смс-ка становится дороже в два раза. Вот это настоящая дискриминация, когда за использование родного языка человек попадает на деньги.


Юрий Липчевский, президент Центра социально-консервативной политики

...Мнения могут быть разные, но проблема русского языка действительно волнует многих украинцев, и меня в частности. Мне не нравится форма спора. Далеко не с первой попытки политикам удалось вынести этот закон на голосование. Противники не давали его обсуждать. Их аргументация примитивна и состоит из нескольких пунктов. Первый: у нас записано в конституции, что государственный язык - украинский. Но на него и так никто не покушается, этот законопроект не говорит о внедрении второго государственного языка. Второй: принятие подобного закона - убийственно для украинского языка. Несколько столетий была Российская империя, тогда не было никакого статуса украинского языка. Во времена СССР якобы были гонения на украинский, но он выжил, развивался, на нем писали книги и разговаривали...


Евгения Чуприна, литератор

Я двуязычная поэтесса, и вот я что вам скажу по поводу двуязычия.

Не вижу причины, почему нужно после двадцати лет независимости, когда уже все умственно полноценные люди, и даже я, выучили украинский, пересматривать языковую политику. Перед страной стоит множество более насущных проблем. На наши деньги роскошно содержится раздутый штат неприкасаемых преступников, какие-то рожи объявили себя нашими депутатами, и мы ждем от них обещанного "покращення", а они вместо этого занимаются художественным законотворчеством.

На Украине (русская языковая норма требует предлога "на", а я сейчас пишу по-русски) население делится на культурных людей и некультурных. Культурные люди Украины хорошо говорят по-русски и по-украински, ведь даже если ты весь из себя в дупель русский, жить в стране, не пытаясь выучить язык ее народа - некультурно...


Олесь Доній, історик

Мистецьке Об'єднання Остання Барикада (головою якого я є) та дружнє об'єднання Своя правда виготовили серію роликів проти українофобії за участю громадських діячів, журналістів, літераторів, музикантів, політиків.



Олександр Бригинець, депутат Київради, голова комісії з питань культури та туризму

Законопроект про державну мовну політику, який розглядається Верховною Радою, може в разі свого ухвалення завдати удару по росіянам, які проживають в Україні.

Справді, цей законопроект спрямований не лише проти України, як держави, не лише проти україномовних громадян, а й  великою мірою -  проти росіян чи російськомовних в Україні. Такий громадянин, який не буде вчити українську мову й живе на російськомовній території, приміром, в Донецькій області, не зможе буде чиновником чи офіцером української армії, тому що він не володіє українською мовою, він не може працювати в багатьох сферах. Тому в майбутньому це завдасть удару по росіянам про який вони поки не здогадуються. А якщо потім влада не зможе захистити цих людей, бо вона безсила скасувати українську мову як державну, оскеільки для цього необхідно змінити конституцію, тобто мати у ВР 300 антиукраїнських депутавтів, а це неможливо. 



Виктор Мороз, журналист

Зізнаємося чесно, що власне українців лишилося уже геть небагато. Наукова та творча інтелігенція в столиці та обласних центрах, Західна та Центральна Україна. Всі великі міста в переважній більшості російськомовні.

Але ті українці, що лишилися, уже загнані в кут. І як загнані звірі у відчаї готові на все. Владі мало протистояння з Європою, їй ще потрібне протистояння між самими українцями. Напередодні Євро-2012. І напередодні виборів. Відчайдушні люди. Або дуже жорстокі, або не дуже розумні. Але коли зрозуміли, що усе покращення потрапило лише до власних гаманців, то перед наступними парламентськими виборами почали гарячково шукати аргументи на власний захист для потенційного виборця. І знайшли. Логіка проста: якщо вони (загальна маса електорату) у більшості своїй російськомовні, то захистимо їхні права від наступу свідомитів-націоналістів...

...Проте нині в переважній більшості російськомовні – це прості й гарні люди, які особливо не заморочуються якимись складними культурними, історичними, мовними чи родовими поняттями. Але під чарку можуть поспівати українських пісень, чи навіть зізнатися, що їхні батьки, діди й прадіди були питомими українцями, шанували українські звичаї й розмовляли українською мовою. Але, тверезіючи, починають практично мислити. І на практиці переконуються, що говорити мовою батьків – це щось дуже архаїчне. І не модно, і не престижно, і знову ж – не практично. Головне, щоб людина була хороша. Тобто моральна, добра, роботяща, розумна і т.д. А порозуміються вони між собою на общєпринятом...

...Отож, враховуючи нинішній стан України, де переважають російськомовні громадяни, стратегічно неправильно було б піддаватися на провокації й оголошувати стан війни як зараз пропонують деякі лідери опозиціонерів.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.