Форум книговидавців оголосив результати конкурсу "Найкраща книга форуму"

13 вересня 2012, 21:34
Власник сторінки
Журналист
0
1966

18 найкращих книг було обрано, а от інформацію про володаря Гран-прі організатори оголосили в кінці. Несподіванки не було...

Нагородження премії «Найкраща книга форуму-2012» і урочисте відкриття 19-го Міжнародного книжкового «Форуму видавців у Львові» відбулося у Львівській філармонії 13 вересня.

Виступ розпочався анімацією на піску Світлани Гончаренко під супровід Музичного камерного оркестру «Віртуози Львова» (фото 1), далі чудово і чудно співала співачка, актриса, композитор, аранжувальник, музичний драматург, викладачка, фольклористка Мар`яна Садовська (фото 2), далі з вітальним словом виступив почесний гість Форуму письменник і лауреат Букерівської премії П`єр ДіБіСі (фото 3)...

Привітання від імені голови Львівської обласної організації зачитав заступник Олег Рудницький, який зазначив, що на перший Форум приїхало лише 47 видавців, а зараз бере участь 16 країн.

Також з вітальним словом виступив львівський міський голова Андрій Садовий, який відзначив «Золотим гербом міста Львова» письменників Андрія Куркова, Юрія Винничука і президента ГО "Форум видавців"Олександру Коваль. З вуст Андрія Садового прозвучало запрошення для усіх письменників  приїхати і пожити у Львові за кошт міста з єдиною умовою – написати тут роман, в якому б обов’язково було описано Львів. Таким запрошенням вже скористалися минулого року Анжей Краєвський, Андрій Курков і Юрій Винничук.

Цього року на конкурс «Найкраща книга форуму» було подано 407 книжок від 84 видавництв. Переможцями конкурсу стали 18 книг від 16 видавництв. Серед переможців – львівське видавництво «Піраміда» за книгу Андрія Кіся «Сльоза і камінь: Походи старими цвинтарями Галичини», харківське видавництво «Факт» за книгу «Українське образотворче мистецтво: імена життєписи, твори (ХІ-ХХІст.)» і київське видавництво «Ярославів Вал» за книгу Григорія Гусейнова «Повернення в Портленд: роман у щоденниках і листах».

Також, цього року за внесок у розвиток українського книговидання та просування української книги було відзначено:

-         Письменника, видавця, упорядника серії «Приватна колекція» Василя Габора (Львів).

-         Авторку «Капітошки» та «Петрика П`яточкіна» Наталю Гузеєву.

-         Видавництво «Темпора» (Київ).

-         Видавництво «Смолоскип» (Київ).

-         Видавництво «Махаон-Україна» (Київ).

-         Видавництво «Ярославів Вал» (Київ).

Свої переможців визначили також Малі журі та партнери Форуму – Міжнародний благодійний фонд «Україна-3000», «Київстар», Університет банківської справи НБУ та інші.

Відразу після закінчення урочистої частини мені вдалося поспілкуватися із головним редактором видавництва «Ярославів Вал», яке отримало три дипломи і кришталеву статуетку від радіо «Свобода», Павлом Щирицею.

Правда, ті, у кого організатори замовляли дипломи, дещо перестаралися... Маю надію, наступного року все відбуватиметься під пильнішим контролем.

На запитання - чи очікувало видавництво "Ярославів Вал" на таку кількість нагород на Форумі? Павло Щириця відповів:  "Коли робиш якісну книжку, то завжди очікуєш якогось відгуку, резонансу, оцінки, але така кількість нагород для мене була приємною несподіванкою. Книга Григорія Гусейнова «Повернення в Портленд» - це книга високо інтелігентна, як за змістом, так і за поліграфічним оформленням, і, власне, це книга про Київ, який вже втрачено для покоління, що народилося за часів незалежності. Ми раді, що Мале журі відзначило і книгу «Григір Тютюнник. Бути письменником». Приємно також було отримати диплом за внесок в українське книговидання і просування української книги. Це закономірне підтвердження того, що видавництво «Ярославів Вал» рухається у правильному напрямку."

А ось Гран-прі конкурсу і нагороду в 50 000 гривень не було присуджено нікому. Як пояснила президент ГО "Форум видавців" Олександра Коваль - всі 18 книг набрали майже однакову кількість балів. 

_______________________________________

Львів, 2012

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Слабошпицький,Львівський форум,Ярославів Вал,Форум видавців-2012,Найкраща книжка Форуму 2012
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.