До побачення "Євробачення"?

03 грудня 2012, 13:12
Власник сторінки
Журналіст, письменник
0
4899

Про те, чому в Україні широко пошановується генетично модифікований продукт, який знаходиться на межі "попсо-мистецтва" з відвертим порно, а не людський талант і розум, природна чарівна жіночність.

Так уже сталося, що минулої п'ятниці Україна прославилася на міжнародній арені двома великим перемогами. В Амстердамі, на 10-му дитячому пісенному конкурсі "Євробачення" перемогла десятилітня одеситка Анастасія Петрик, а в Ханти-Мансійську (Росія) 27-літня харків'янка Анна Ушеніна стала чемпіонкою світу з шахів.

Але ось неймовірна дивина. Якщо практично всі ЗМІ України давлячись від захоплення, пристрасті бравурне повідомляли про бенефіс напомадженої, стилізованої під сорокалітню поп-діву дівчинки, то лише окремі з них двома-трьома рядками – навіть не абзацами, стримано сповіщали про неймовірне – грандіозний успіх української шахової школи.

Справа в тому, що чемпіонати світу з шахів серед жінок проводяться з 1927 року, тобто понад 85 літ. За цей час тільки один раз – в 1950-1953 роках чемпіонкою світу ставала українка – Людмила Володимирівна Руденко, яка 1904 року народилася в Лубнах Полтавської області. До 1925 року мешкала в Одесі, а лишень стала серйозно претендувати на достойні успіхи в спортивних турнірах, була перевезена до Москви. !986 року померла в Ленінграді.

Словом, розумниця, красуня, удатна Аня Ушеніна вперше в історії незалежної України принесла світову славу державі. Але хто вона, яка із себе ніхто з українських ЗМІ ні розповісти, ні показати не зміг. За винятком, здається, інформаційного каналу TV-24, який десь відшукав, перехопив коротенький сюжетик на три десятки секунд про чемпіонат світу в Ханти-Мансійську.

Сьогодні теж мовчать про це, очевидно тому, що про новину останнього дня осені широко повідомляти начебто пізнувато...

Ось така халепа.

Фактично ніхто з українців не бачив ніде жодного знімка світової королеви шахів у засобах масової комунікації. Хоча перемагати на турнірах вона почала з дванадцяти літ. Звання міжнародний майстер завоювала ще 2007 року. Аня переможниця Шахової Олімпіади в Туріні (2006 р.). В турецькому Стамбулі в серпні 2012 року, беручи участь в 40-ій міжнародній Шаховій Олімпіаді, харків'янка на своїй дошці набрала сім очок із десяти можливих, нікому не програвши. Цим самим внесла найбільший вклад до активу збірної України.

Словом, скромниця іще та, баришня інкогніто.

Взагалі, треба сказати, що Європейський шаховий союз для своїх учасників змагань пропагує високі моральні стандарти. Зокрема, нинішнього року ввів навіть спеціальний дрес-код для чоловіків і жінок.

Як розповідає відома газета  Corriera della Sera. (читайте тут -http://www.corriere.it/cronache/12_marzo_10/scacchi-regole-abbigliamento-vietato-look-sexy_6a08d524-6ae1-11e1-8b63-010bde402ef9.shtml), "2004 року російська чемпіонка Марія Манакова позувала практично голою на обкладинці журналу "Спід-інфо", щоб популяризувати шахи, а трохи пізніше представниця Англії Йованка Хуска спробувала створити грі більш інтригуючий імідж, знявшись у досить відвертій сукні на величезній шахівниці".

Тому, восени 2012 року, в Стамбулі, як і в Ханти-Мансійську, для шахісток вже діяв суворий дрес-код. У ньому вказувалося, що "для жінок: припустимі блузки (розстебнуті не більше ніж на два гудзики), водолазки, футболки або поло; брюки, джинси, спідниці або плаття (довжина не вище 10 см над коліном); туфлі на підборах чи без каблуків або кеди (шкарпетки обов'язкові), тоді як шльопанці заборонені. Дозволені окуляри (у тому числі сонячні), але заборонені капелюхи (якщо тільки вони не є релігійним атрибутом)".

Для обох статей рекомендовано, щоб "зовнішній вигляд був гармонійним і не надмірно яскравим"

Ось, приміром, як скромно зодягненою Аня Ушеніна завоювала найвищий світовий титул із гри в шахи в останній день осені 2012 року:

За те, як не важко здогадатися, всі розкішно, з усіма вибриками манірності та протиприродності українські телеканали показували, інформаційні агентства й сайти писали, подавали напівголий дитячий парад в Амстердамі. Начебто це справді якась планетарна подія і грандіозний успіх України.

Більше того, ряд українських телевізійних каналів показали навіть приліт із Астердаму до України десятилітньої учасниці змагань. Звісно ж, інформаційно загубивши геть шахову королеву.

Що це як не хвороба?

Чому таке відбувається, запитав я у трьох своїх знайомих. І ось які отримав відповіді.

Перший: - У стилістиці цього конкурсу діти виглядають зменшеними копіями дорослих. У них відбирають дитинство. Дівчинка, нафарбована, завита, одягнена у доросле плаття, наслідує дорослих мімікою і жестами. Все це виглядає дещо дивно, більше схоже, вибачайте за відвертість, на ляльку, на завідну карлицю, ніж на маленьку дівчинку…

Другий: - Мені здається, що це якийсь парад для педофілів. Такі діти не просто фарбують нігті, начіпляли намиста і кривляються під "битих", "просмалених" дам - їх привчають жити так, ніби в цьому і полягає сенс життя. Таким способом дитина пізнає не світ, а тільки його зовнішню оболонку, обманний глянець. Ви ж зверніть увагу, як усе виглядає – дитяче личко і погляд кокетливої баришні. Та ще й протиприродне копіювання кривляння шоу-поп-дівиць.

Третій: - Конкурс цей не що інше, як розбещення дітей атмосферою гламурної, пустодзвонної попси в непомірно великих дозах. Отаке входження у вульгарний пластмасовий світ дорослих, в якому найбільше цінується блискуча, хрустка обгортка, а змісту немає і бути не повинно. І найбільше шкода, що цим захоплюється ряд українських телеканалів також…

(Наскільки справедливими є ці оцінки – наочно можна переконатися тут -http://donbass.ua/news/culture/music/2012/12/03/odessitka-vyigrala-detskoe-evrovidenie-foto-video.html

Зрозуміло, що далеко не всі погодяться з цими думками. Хоча, як на мене, вони зовсім не позбавлені сенсу.

Тим паче, що цими днями стало відомо: чотири країни відмовилися від участі в (дорослому) "Євробаченні". Зрозуміло, що через фінансову кризу. Це, насамперед, Португалія. Її урядовці зауважили, що не можуть тратити на подібне шоу-дійство аж 150 тисяч євро. Але ще більше вони бояться перемоги в цьому конкурсі, адже тоді потрібно потратити мільйони на проведення свята телепісні.

Такі ж страхи підштовхнули до подібного Грецію і Кіпр. А поляки підкреслили: їм вистачає безмежних трат на Євро-2012 з футболу, яке не принесло очікуваних прибутків і катастрофічно потрясло державну казну. Наступного року Польща не буде бавитися в "Євробачення".

Виявляється, тільки Україна готова зі своїм "фінансовим" раєм приймати в себе будь-які олімпіади, грандіозні конкурси. Особливо ж ті, під котрі потрібно тратити величезні кошти на спорудження спортивних і церемоніальних об’єктів. Хіба ж ми не чули, скажіть, від вищих керівників держави про готовність провести в Україні футбольний чемпіонат світу, чи зимову Олімпіаду в Карпатах? Мовляв, ви нам, панове, тільки доручіть...

А все знаєте чому? Тому, що під час такого будівництва вождям і чиновникам найлегше красти державні кошти. Чорта лисого хто впіймає за руку: "закопуй" у власні кишені мільярди бюджетних гривень ніхто не прислідкує...

А щоб закінчити порушену цим блогом тему, представлю вам два фото чарівної красуні, вродливиці, світової королеви з шахів Ані Ушеніної. Ось ким по-справжньому має пишатися Україна. Чиї інтерв'ю, знімки мають не сходити зі сторінок газет, сайтів, теле- і радіоканалів. Адже завоювала вона свій титул не манірними кривляннями, а розумом.

За цей їй хвала і висока пошана!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.