Публічна записка народному депутату України Олександру Брагинцю

19 січня 2013, 10:06
Власник сторінки
Журналіст, письменник
0
2508

Як відразити яйця тим, хто засмічує Україну репаною, малограмотною іноземною рекламою

Можна тільки захоплюватись із тієї невсипучої, клопітної активності з якою вельми енергійний блогер, удатний письменник, а віднедавна і народний депутат України Олександр Бригинець турбується щодо культурної, літературної, історичної спадщини столиці України. Нам би десяток таких бойових і бадьорих безсрібників, відчайдушних і затятих бійців із розтяганням предківщини, віковічної патримонії у Верховній Раді, і Київ, а з ним і дальні, і ближні окраїни держави перестали б потерпати від набігів вандалів, троглодитів.

Не можна не помітити, як услід за рейдерськими нальотами на старовину, історичні пам’ятки, наші міста і села, дороги, міжнародні траси оповиваються пеленою малограмотної, подеколи просто таки репаної російськомовної реклами.

Згадаймо бодай, як напередодні виборів осатанілі комуністи буквально за***ли своїм придуркуватим лозунгом «Вернем страну народу!».

Яку країну, якому народові? Абсолютна шизофренія.

Якось тієї пори я їхав міжнародною трасою Чоп – Київ. На 72 кілометрах дороги нарахував 26 величезних транспарантів із таким сміховинним закликом, переповитих через магістраль. В очах рябіло від того безглуздого, кумачевого абсурдного, несосвітенного безголов’я. Хто розуміється на такому понятті, як 25-ий кадр, то це, здається, якраз воно. Сеанс зомбувальної психіатрії у всіх на виду…

Спостерігаючи за цим усім, починаєш мимоволі задумуватись: територією якої країни їдеш?

 Це дорога між Воткінськом і Гусь-Хрустальним, чи навіть до анекдотичного російського Урюпінська? Адже, скажу вам, зовсім не схоже, не відчувається, що це терени суверенної, незалежної України, позаяк на її магістралях стільки реклами чужинською мовою. Її просто не злічити. Відверта, нахабна експансія безглуздя і російської окупаційної мішури!

Іще страшніше, що в цей варварський, чужинський безлад щодалі погружається, буквально вже тоне в ньому і столиця славної нашої України. Зверніть увагу як ця зараза, подібно до омели, розповсюджується нашими містами і селами. Ще недавно ледве не всі рекламні щити, назви, оголошення виконувалися виключно українською. Особливо тоді. Коли влада в Україні була українська.

Як на горі звили кубло рафіновані окупанти, центр Києва миттєво став геть англомовним. Тепер ніхрена не зрозумієш, не прочитаєш що це за магазини, виставкові центри, контори і т.п. розмістилися тут.

А ось російськомовного бедламу з’явилося стільки – не перелічити. Їдеш начебто не українською столицею, а якимсь Алкашинськом чи Дормоєдово . Буквально на кожному кроці такі дрімучі совєцькі написи, аж судомить зуби від кислої совкової оскоми.

Вони порушують екологію нашої народної душі, серцевих струн українців. Викликають спотворену радянською добою "спільнотну" відразу.

Тому звертаюся з публічною пропозицією до народного депутата України Олександра Брагинця.

Вельмишановний пане Олександре!

Украй необхідно розробити і внести на розгляд парламенту законопроект про унормування практики розміщення зовнішньої реклами на території України.

За моїм переконанням треба підкреслити, що на теренах держави реклама може розміщуватися лише державною мовою. Для тих, хто хоче її вивішувати іноземними мовами – англійською, французькою, німецькою, російською, білоруською, ідиш та іншими, з власників реклами стягується податок.

Приміром, за кожне іноземне слово на вивісках по двадцять тисяч гривень на місяць, за банерні написи – по 50 тисяч, за транспаранти з іноземними написами – по 70 тисяч гривень за тиждень, і таке інше. Законодавчо передбачити, що в передвиборну пору рекламна продукція, виготовлена іноземними мовами обкладається потрійним податком.

Нехай платять нам за те, що мозолять очі. Гроші, думаю, мають сплачуватися до каси місцевої громади, себто тим, кому вони набридають насамперед.

Подібне має стосуватися і етикеток на виготовленій продукції.

Якщо хтось хоче не любити Україну публічно, здрастуючи на її теренах, то для нього це має бути відчутно економічно. Та й ми будемо всі знати з ким маємо справу.

Тільки у такий спосіб ми зуміємо швидко і ефективно відразити яйця тим, хто засмічує Україну репаною, малограмотною іноземною рекламою 

Прошу цю пропозицію вважати за наказ депутату від імені багатьох моїх однодумців, які люблять і поважають свою рідну державу.


 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.