"Український маяк Сарич захопили російські бойовики"

30 травня 2013, 11:16
Власник сторінки
Журналіст, письменник
0
1265

Про те, як народного депутата України Едуарда Леонова російські моряки-чорноморці не пропустили на українську територію в Чорному морі

Як відомо, крайньою південною точкою України вважається мис Сарич, розташований у п'яти кілометрах від селища Форос, відстань від нього до центру Севастополя - 30 км, до Ялти - близько 40. А через море до Анатолійського узбережжя Туреччини – лише 142 милі.

Іще в серпні 2005 року російські військовослужбовці силою захопили розташований на мисі Сарич український маяк і встановили на його території пропускний режим. Незабаром паркани вони ж облутали колючим дротом і вивісили над цією твердю свій державний прапор.

Є група громадян, у тому числі, які проживають на мисі, яких все це вельми резонно не влаштовує. Російські моряки, ведучи себе як окупанти, за своїм розсудом можуть допускати на українську територію громадян України, які прибувають до жителів мису в гості, а деяких, без пояснення причин заборони, грубо видворяють геть.

Доходило до того, що окремих осіб, як це було в січні 2006 року, моряки-чорноморці протиправно затримували - читайте про це тут.

Після цього Верховний суд України, за заявою українських активістів, прийняв постанову на підставі угод про розподіл Чорноморського флоту між Україною та Російською Федерацією, вказавши в ньому, що всі об'єкти, котрі знаходяться на мисі Сарич, є виключно власністю України. Звісно ж, і маяки.

На підставі цього документа, група молодих людей, у серпні 2011 року, почала демонтаж колючого дроту, якою російські військовослужбовці незаконно обплутали український маяк.

Все це закінчилося великим російсько-українським конфліктом. Чорноморці пов'язали кількох членів Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Студентське братство", які намагається відстояти свою територію, на відміну від сором'язливих українських чиновників і військових, котрі здебільшого в цих конфліктах сором’язливо стоять осторонь. Більш докладно про це всім можна дізнатися тут і тут.

А позиція Міністерства оборони України з цього приводу чітко викладена в публікації російської «Независимой газети».

 Вугілля конфлікту і далі тліють під оманливим попелом. І ось вчора на мисі маяк Сарич стався новий серйозний російсько-український конфлікт.

Коли члени робочої групи Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації на чолі з народним депутатом Едуардом Леоновим прибули на маяк на мисі Сарич, щоб проконтролювати дотримання вимог приватизації житла громадянами України в Севастополі, зокрема, на території маякового містечка, представники ЧФ Російської Федерації перешкодили народним депутатам, журналістам і активістам у здійсненні їх повноважень та реалізації конституційних прав громадян України на українській території.

Так про це розповів пресі народний депутат України Е. Леонов.

При цьому він з тривогою відзначив, що "крайня південна точка України окупована російськими бойовиками". Народний депутат заявив, що робоча група, яку сформувала комісія Верховної Ради, "не змогла навіть підійти до гуртожитку маяка на мисі Сарич, який є цивільним об'єктом і, більше того, маяк, згідно з рішенням Верховного суду України, є власністю Міністерства інфраструктури України ".

"На підході до цього гуртожитку нам перегородили шлях озброєні бойовики російського флоту. Капітани I і II рангів, а також четверо озброєних солдатів нахабно закрили ворота перед нами. Відмовляючись представитися, вони повідомили, що "на цій території ніякі українські закони не діють, адже це - територія Російської Федерації ". Вони у хамській формі заявили, що якщо у народних депутатів є претензії - ми повинні звернутися до Міністерства закордонних справ Російської Федерації", - зазначив Леонов.

Український парламентарій підкреслив, що мова йде про "перешкоджання здійсненню повноважень народного депутата на території України, а це кримінальний злочин".

"По суті, ми виявили факт перебування на території України озброєних військових угрупувань іншої держави. Я готую депутатські запити до Генеральної прокуратури, Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ України з вимогою розслідувати і відреагувати на факт перебування на території України представників збройних сил Російської Федерації без будь-яких юридичних підстав та дозвільних документів.

Фактично крайня південна точка України знаходиться під окупацією іноземних військ ", - зазначив Леонов.

При цьому народний депутат підкреслив, що виїзне засідання Спеціальної контрольної комісії ВР України з питань приватизації невипадково проводиться в Криму, оскільки до комісії звертаються жителі Маякова містечок з проханням з'ясувати статус їхнього житла та забезпечити дотримання їхніх громадянських прав.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.