Венеціанська бієннале: BMW та українські пацанчики

02 червня 2013, 20:50
Власник сторінки
редактор, Корреспондент.net
0
12345

Робітники концерну BMW і не підозрювали, що стануть причетними до сучасного мистецтва.

Українська художниця Оксана Мась представила на Венеціанській бієннале в рамках міжнародного проекту Glasstress роботу під назвою Квантова молитва. Для її виготовлення було використано пять двигунів BMW та муранівське скло. Чотири з них розміщено в середньовічній будівлі Оперного театру в Венеції, і ще один - в приміщенні Інституту мистецтва, літератури та наук.

За задумом автора, Квантова молитва символізує силу внутрішньої енергії. Співзасновниця фонду UART Юлія Польська розповіла мені, що на проект було витрачено 200 тисяч євро. Для його реалізації на заводі Мурано навіть збудували спеціальну піч.

 

Доки Оксана Мась «запікала» на острові Мурано двигуни, ще один наш співвітчизник Гамлет Зіньківський малював українських пацанчиків. Його малюнки, зроблені кульковою ручкою на аркушах формату А4, представляли Український павільйон. Інколи здавалося, що з цих малюнків на тебе дивиться сам Вадик Румун.

 

Гамлет Зіньківський. Наодинці з собою

На протилежному від Glasstress березі Гранд-каналу в середньовічному палаці Контаріні Поліньяк розмістилася виставка Future Generation Art Prize@Venice 2013. На ній були виставлені роботи 21 художника із 16 країн. На вечірці з приводу відкриття виставки побував один із найдорожчих художників сучасності Деміен Хьорст, боксер Володимир Кличко, музикант Елтон Джон, що шокував публіку своїми чудернацькими черевиками, легенда російського телебачення Володимир Познер, художник Марк Квінн та інші.

Основна увага відвідувачів була прикута до робіт  володарки Головної Премії Future Generation Art Prize 2012 Лінетт Ядом-Боакьє. Цьогоріч її було номіновано на премію Тернера. До речі, її конкурентом у боротьбі за здобуття цієї премії є Тіно Сегал, котрого журі 55-ої Венеціанської бієннале 1 червня назвало найкращим художником сучасності. 

Робота Лінетт Ядом-Боакьє, Future Generation Art Prize@Venice 2013

Чи не найбільше відвідувачів збентежила, а декого примушувала червоніти, робота китайського художника Яна Ксіна Миле кіно. Ксін вирішив за допомогою акторів показати процес зйомки порно. На знімальному майданчику були режисер, оператори, консультанти, а також головний актор, який так і не дочекався своєї партнерки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.