Танці з зірками. Про парадокси в балеті та інтерв'ю з Денисом Матвієнком

11 жовтня 2013, 06:49
Власник сторінки
редактор, Корреспондент.net
0
1853

В українському балеті присутній один парадокс: у нас всі прагнуть навчатися, однак працювати воліють за кордоном.

Дивлячись на склад балетної трупи чи не кожного уславленого театру, ви обовязково знайдете випускників якщо не Київського хореографічного училища, то Дніпропетровської хореографічної школи. 

Наприклад в Києві вчилися такі світові зірки як прима-балерина Англійського королівського балету та світова зірка Аліна Кожокару, прима-балерина Берлінської опери Яна Саленко, в минулому премєр Королівського балету Сергій Полунін (зараз танцює в театрі Станіславського – Немировича-Данченка), зірки Американського театру балету Максим Білоцерковський та Ірина Дворенко, прима-балерина Большого театра Світлана Захарова, її колега по театру – премєр Артем Овчаренко закінчив Дніпропетровську школу, премєр Михайлівського театру Леонід Сарафанов, цей список можна продовжувати, здавалося б, безкінечно… 

Ще одна світова зірка Денис Матвієнко, що до квітня минулого року лишався у стінах Національної опери Україна, після гучного скандалу був змушений залишити сцену НОУ. Однак звязків із українським глядачем він не розриває. Вже 14 жовтня в Палаці Україна танцівник представить вечір балету Діалог, де поруч з ним та його дружиною, першою солісткою Маріїнського театру Анастасією Матвієнко виступатимуть інші світові зірки. Крім того, в понеділок відбудеться премєра номеру Rupture, поставленого одним із найвідоміших хореографів світу Дуайтом Роденом, що свого часу працював із Мадонною, Ленні Кравіцем, U2, Cirque du Soliel….

На черзі для київського глядача готується ще один масштабний проект. Про це та інше розповів сам Денис.

Денис Матвієнко, фото udance.com.ua

Як виникла ідея створити номер з Дуайтом Роденом?

Ідея народилася після того, як ми попрацювали з ним у Києві, перед концертом трупи Complexions. Тоді він робив нову версію номера, який Дезмонд Річардсон зазвичай виконує сам, для нас двох. Нам було дуже цікаво разом працювати, тоді й народилася ідея продовжити співпрацю. Так співпало, що коли ми вирішили проводити в Києві вечір балету Діалог , то нам захотілося на ньому представити якісь прем'єри. А що може бути краще, ніж прем'єра номер Дуайта Родена (посміхається)? Тому, ми з Настею полетіли в Нью - Йорк, де і працювали з Дуайтом над номером. Це був захоплюючий процес! Ми не просто робили те, що нам говорив хореограф, ми разом творили! Робота була настільки інтенсивною, що замість невеликого номера у нас вийшов цілий балет, який Дуайт назвав Rupture (Розрив). Враховуючи те, що програма Діалогу і так дуже насичена, то номер довелося трохи скоротити, але все одно він залишився неймовірно яскравим і тривалим! Це буде світова прем'єра Rupture і я радий, що ми робимо її саме в Києві.

Дуайт Роден, фото Корреспондент

Скільки часу готувався вечір Діалог?

Ми планували провести його в червні , але у нас не вийшло це зробити. Перенесли на жовтень. Тому, складно сказати скільки часу він готувався. Для того, щоб танцювати так, як це робитимуть запрошені зірки, треба було дуже довго вчитися і потім дуже довго виступати. Можна сміливо сказати, що кожен з нас йшов до цього вечора все своє творче життя (посміхається). А головне , що в балеті ніколи не знаєш, чи побачиш ти цього артиста на сцені ще раз. Адже не так часто збирається такий зірковий склад.

Чи планує Ви здійснювати в Києві власні проекти?

У мене є свій Фонд , а також Продюсерський центр. Завдяки цим двом організаціям ми вже третій рік проводимо в Києві балетні проекти. Багато в чому завдяки їм у Національній опері України були організовані прем'єри балетів Радіо і Джульєтта, Quatro, Клас- Концерт. Ми працювали до мого переїзду до Києва і будемо продовжувати це робити і зараз. Немає ніякого значення, яку посаду я сьогодні обіймаю і де перебуваю. Фонд і Продюсерський центр прекрасно працюють в будь-якому випадку. У нас сьогодні в роботі кілька проектів, один з яких буде дуже масштабним. Це буде великий міжнародний проект. Не хочеться поки розкривати його суть, але я вам обіцяю, що це буде по-справжньому цікаво!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.