FIFA у шинелі Сталіна

30 вересня 2013, 10:50
Власник сторінки
Журналіст, письменник
0
2052

Спецоперація енкеведистів проти України за сприяння FARE

Ось уже декілька днів мільйонів українських уболівальників не поминає шок, викликаний дивним рішенням Міжнародної федерації футболу (FIFA) щодо збірної нашої країни. Озвучений він був минулої п'ятниці, 27 вересня ц. р. Суть його зводиться до наступного: вирішальний матч зі збірною Польщі у Харкові 11 жовтня українські футболісти повинні проводити без глядачів. Другою, ще більш жорсткою санкцією одного і того ж покарання стало те, що стадіон "Арена Львів" позбавлений права приймати турніри кваліфікації Євро -2016 і чемпіонату світу -2018. Тобто, на його газоні заборонено проводити будь-які офіційні матчі протягом п'яти років!

Причиною настільки драконівського вердикту послужили нібито факти прояву расизму з боку українських уболівальників і використання неонацистської символіки під час відбіркової зустрічі підготовки до чемпіонату світу 2014 року між командами України і Сан-Марино 6 вересня на "Арені Львів".

У повідомленні на офіційному сайті FIFA наголошується, що причиною покарання стали повідомлення суддів і комісара цього матчу про начебто неодноразове використання глядачами піротехніки, а також доповідь представників організації "Футбол проти расизму в Європі" (FARE) , які відзначили ряд "расистських і дискримінаційних" інцидентів на трибунах, що полягали в демонстрації "неонацистських прапорів" і " нацистських вітань".

Так, фаєри в той вечір на "Львів Арені" почасти несамовитими, некерованими уболівальниками справді запалювалися. Але покажіть стадіон, де цього не відбувається? А ще зверніть увагу на те, що по закінченні матчу не було зафіксовано жодного порушення правопорядку, не виявилося жодного постраждалого на переповненому стадіоні, який приймає понад 35 тисяч осіб.

Настрій у всіх був, зрозуміло, піднесений, адже все-таки на табло світилися цифри 9:0. Якби на стадіоні в той вечір були присутні офіційні представники Книги рекордів Гіннесса, вони очевидно могли б зафіксувати ще один феномен: тисяч із тридцять уболівальників, кілька разів протягом матчу, натхненно і з почуттям заспівали національний гімн країни "Ще не вмерла Україна". Вся справа в тому, що на відміну від громадян інших країн світу, жителі західних областей України великі патріоти своєї молодої незалежної країни і потомки багатьох із них йшли на каторгу, сідали у тюрми (і польські, і радянські) за публічне виголошення якраз цих вікопомних віршів Павла Чубинського. Так що слова гімну України наші щирі західняки знають від першого до останнього складу. Як кажуть, на зубок. Навіть маленькі діти , не говорячи вже про старших людей.

Кажуть, що представників FARE, які, виявляється, були присутні на матчі саме в натовпі, бачили все не з VIP-лож, налякав найбільше фанатизм уболівальників. А ще безліч величезних портретів керівників національно-визвольних змагань українського народу - Степана Бандери, Романа Шухевича, червоно-чорні прапори ОУН -УПА.

Їх неймовірно настрашили леви на транспарантах, хоча не забуваймо, що стадіон розміщений на території міста Лева, і саме цей звір є на великому і малому гербові обласного центру.

Навіть десь вони запримітили дві вісімки у когось на футболці. Для тих, хто шукав "неонацистської" зачіпки цього одного вистачило, аби приписати, дофантазувати казна що. Приміром те, що за якимись там підпільними стандартами 88 використовують замість відомого буквосполучення hh, котре буцімто схоже на (Heil Hitler), відоме нацистське вітання.

Така, скажу вам, містична дурість! У такому разі, здається мені, FIFA має спеціальні дрес-коди відвідування офіційних матчів болілльниками...

Як саме розмахували руками футбольні фанати, викрикуючи свої речівки, говорити нічого не буду. Якщо футбольним комісарам здається, що це були фашистські гасла, фашистські жести, тоді, напевно, потрібно позакривати всі без винятку футбольні арени, бо таке нині діється практично повсюдно, а офіційні відбіркові матчі проводити на тюремних стадіонах. Там уже точно емоцій не буде, якщо вони головний ворог FIFA. Але є одне побажання: нехай свою фанатичну строгість міжнародна федерація застосовує однаково до всіх, а не чомусь вибірково - показово ...

Найважливіше, що ні Бандера, ні Шухевич, ні їх червоно-чорні прапори ніде ніким офіційно не засуджені, вони не визнані поплічниками, а кольори їхніх прапорів - символами фашизму, неонацизму, зокрема. І те, що дехто каже, ніби б про це вказується десь у матеріалах Нюрнберзького трибуналу - не вірте. Це неправда. Якщо таку згадка будь-хто знайде, нехай напише - де саме, в якому томі матеріалів процесу, на якій сторінці він подібне знайшов. Самі переконаєтеся - брехня ...

Тим, хто підтримує таке рішення FIFA, скажу. Якщо за появу в руках уболівальників портретів національних героїв України потрібно дискваліфікувати львівський стадіон, тоді, напевне, паризькі спортивні арени слід позбавляти права на матчі за появу на них зображень генерала де Голя, російські за зображення Сталіна , може бути , навіть Денікіна, або Колчака ...

Знаєте, все це вже відноситься не до спортивних, а скоріше до чисто політичних категорій, оцінок сутності, а подібне навряд чи є компетенцією FIFA. Тому, що коли ми проголошуємо головними в суспільстві принципи демократії, свободи слова, свободи висловлювань, то стадіон, напевне, ніяк не може бути прокрустовим ложем для чисто спортивних емоцій. Які ж, зрозуміло, повинні виражатися в межах толерантності, мають бути позбавлені агресивності до тих, хто перебуває на сусідніх трибунах, до суперників на зеленому газоні ...

Оцінюючи атмосферу львівського стадіону 6 вересня, представники FARE , які й склали донос в FIFA , схоже , підходили з оцінки подій радянської історіографії, засліплених ненависті до українців слідчих НКВС. Але хто ж на них одяг замшілі сталінські шинелі?

В Україні, і як мені здається, зовсім не випадково кивають на ... Москву.

Зверніть увагу, 14 вересня 2013 РІА "Новости" поширили ось яку інформацію:

"ВАТ" Газпром і Міжнародна федерація футболу (ФІФА) підписали угоду на 2015-2018 роки, згідно з якою компанія отримає статус офіційного партнера проведених федерацією змагань, включаючи чемпіонат світу з футболу в 2018 році в Росії.

Угода була підписана головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером і президентом ФІФА Йозефом Блаттером у присутності президента Росії Володимира Путіна". Повністю повідомлення  читати тут.

Ця дружба, замішана на колосальних грошових сумах, не важко здогадатися, має окрім усього іншого й досить конкретні цілі. Одне з них, вважаю, вже точно відомо, - за будь-яку ціну пробити, проламати, буквально видряпати дачу згоди FIFA на реалізацію божевільної, маразматичний ідеї проведення об'єднаного футбольного чемпіонату Росії і України. Кому і для чого це потрібно, не важко здогадатися. Ви ж, гадаю, не забули, що під цей проект Газпром виділяє мільярд доларів США. Читайте про це тут.

Чи не правда, завидна щедрість. Немов би в самій Росії немає більше ніяких проблем, ніж схилити Україну стати з РФ єдиною футбольною державою. Виходить, що комусь дуже хочеться аби додай у чомусь, але побути з Україною одним членом ...

Тому я запитаю: а де гарантія того, що рішення FIFA від 27.09.2013 р. по збірній Україні і стадіону "Арена Львів" не плата з боку міжнародної федерації Росії за багату спонсорство?

Адже не секрет, що під час матчів ЄВРО-2012 було неофіційно визнано: львівський стадіон є найзатишнішим у Європі. А місто – справжня Мекка для туристів і вболівальників. "Арена Львів" має чотири поверхи, перший із яких призначений для підземного паркінгу, два інші - для двоярусних трибун, VIP-сектору та інших допоміжних приміщень. Конструкція глядацьких місць створює максимальний ефект присутності глядачів на полі. Чудову видимість забезпечує відсутність так званих «мертвих» зон та вельми сучасне освітлення.

Стадіон побудований спеціально до ЄВРО -2012, на це витрачено 2,92 мільярда гривень. Думаю , що до цього витвору є просто елементарна заздрість. Окрім гострого бажання насолити хохлам…

Як у ці дні пише українська і зарубіжна преса, дискваліфікація стадіону на такий тривалий термін - безпрецедентний випадок. Зазвичай заборони FIFA на проведення матчів на аренах, які заслужили покарання, обмежуються як правило кількома іграми. Останнім часом лише збірна Сенегалу понесла в якійсь мірі подібне з українським покарання, коли в 2012 році Національний стадіон у Дакарі був дискваліфікований на один рік (!) через заворушення, який влаштували місцеві вболівальники під час відбіркового матчу Кубка Африки проти Кот д'Івуару. Але тут , повторюся , взагалі не зафіксовано жодного порушення громадського порядку, немає жодного постраждалого, а портрети лідерів національно-визвольного руху і спів гімну України дивними спостерігачами FARE розцінені, як неонацистський угар. А що було б тоді, якби львів'яни розгорнули на весь сектор, як це вони іноді роблять, портрет українського генія Шевченка. Адже Тарас Григорович у нас іще й вусатий…

Своє повне здивування щодо фантастичної строгості рішення FIFA висловив головний тренер збірної України Михайло Фоменко. А президент ФФУ Анатолій Коньков заявив про існування сили , "спрямованої на дискредитацію українського футболу і всієї нації ". (Здогадайтеся, кого він мав на увазі.)

Тепер щодо матчу збірної України без глядачів.

За два тури до закінчення групового раунду на чемпіонат світу українські футболісти займають у групі H друге місце. Від англійців, які набрали 16 очок, українці поспіль із чорногорцями відстають на один пункт. Поляки, яких наші футболісти на виїзді перемогли з рахунком 3:1, здобули 13 очок і займають четверту позицію в турнірній таблиці. Збірна України, крім гри з Польщею 11 жовтня в Харкові, також проведе 15 жовтня виїзну зустріч із аутсайдерами із Сан -Марино. Англійців чекають домашні матчі з Чорногорією та Польщею. Чорногорці зіграють на своєму полі з Молдавією. Напряму у фінальну частину турніру, як відомо, потрапить переможець групи; команда, що займе друге місце, буде брати участь у стикових іграх.

Гадаю, що фахівці ФФУ, українські юристи мають усе зробити для того, аби на корені присушити спецоперацію енкеведистів за сприяння одурманеного, чи прикупленого FIFA.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.