Урсус, або Ати-бати, йшли знімати - 5

15 жовтня 2013, 20:57
Власник сторінки
Журналіст, кінокритик
0
1469
Урсус, або Ати-бати, йшли знімати - 5

Вау! На зйомках фільму «Урсус» - перші скандали: в Європі гадають, що в Україні погано поводяться з ведмедем…

5 день, Україна, Київ, зоопарк

10.00. Знімальний день починався мляво і розслаблено — актори запізнювалися, апаратуру ставили не поспішаючи, оператор вже стандартно нервував, а кейтерінг ще не виставили. Проте все змінилося в одну мить, коли статичну рівновагу зрцйнував швидкий поїзд скандалу, прибулий із Заходу. Виявляється, в Україні знущаються з тварин, яких страхітливо використовують на знімальному майданчику. І це розгледіли в якомусь відео на фейсбуці поборники прав нещасних звірів, скутих ґратами, жорстокими українськими кінематографістами та занадто добрими дресирувальниками. Ну, як сказав режисер Отар Шаматава, якщо так, як з ведмедя Тіми, знущатися над акторами, актори вмить перестануть зніматися і масово переселяться до клітки. Бо так, як за Тімою повсякчас піклуються - годують, обнімають, дають поспати, не навантажують, ледве чи не носять на руках, — так не обходяться з жодним актором вдома. Не відомо, чи рвався Тіма сьогодні щось грати, чи його просто дресирувальник не пускав на знімальний майданчик, — ведмідь сьогодні цілий день відпочивав. Лише коротко, щоб не дай боже нікого не образити, скажемо — сума гонорару за ведмедя перевищує гонорар більшої кількості акторів; Тіма бувалий актор, його героя навіть вбивали в кадрі, і він не просто сидів і показував фокуси, а бився, скаженів і нападав, чого в «Урсусі» і близбко не має. Власне, поки Дніпром не приплили човни грінпісовців, аби штурмувати принаймні місцевий зоопарк, розкажемо, що в цьому зоопарку відбувалося 15 жовтня.


Як і обіцялося, приїхав німецький актор Крістіан Ульмен. У нього не надто велика роль, але знакова. За сценарієм у його героя прізвище Мурнау, як у відомого німецького режисера, апологета експресіонізму в кіно початку XX сторіччя, і це показує не так актора, як Зазу Буадзе, не просто сценариста, а кіномана, що має гарний смак. Потім герой Ульмена — це саме той чоловік, до котрого, з одного боку, пішла дружина героя Нікі Тавадзе, Тамріко (Вікторія Варлей), а з іншого, котрий і організував Фомі й Ніку запрошення від Берлінського зоопарку. Він — і демон, і янгол для Ніки. І ось, вже в Київському зоопарку, знімають сцену мов у Берлінському, де янгол-демон Мурнау разом вже із своєю дружиною Тамріко випадково зустрічає Фому. Ульмен — моторний німецький парубок 38 років, відомий в Німеччині та Британії за рахунок своїх комедійних шоу — просто вривається в кадр, демонструючи акторську гру та енергію, відчутно відмінну від наших акторів. Він біжить перед вольєром з ведмедями — такий імпозантний, в окулярах, капелюсі та з бородою — підганяючи Тамріко, вульгарно одягнену особу в короткіші спідниці, кроткій шубці й з яскраво нафарбованими губами. Вони фотографуються. Потім їм кажуть, що вони помилилися — ведмідь Чола, якого вони шукали, в іншому вольєрі. І там Тамріко помічає Фому… Українська акторка Вікторія Варлей веж встигла зіграти у двох цьогорічних фільмах, які були створені у копродукції з Україною — «Істальгія» Дар’ї Онищенко та «Під електричними хмарами» Олексія Германа-молодшого. А тепер ось «Урсус». У нас з’являються нові зірки…


Поки біля вольєрів метушаться техніки під керівництвом оператора Сергія Борденюка, я підхожу до високого незнайомця, без капелюху і у військових черевиках. Це грузинський актор Давід Кацарава. Кремезний і в образі явно бувалого солдата, він і буде грати солдата, побратима Нікі. Минулого року він грав у Отара Шаматави в 14-серійному серіалі, і так сподобався режисерові, що той його тепер запросив до України. Хоча, як виявилося, у Давіда не має проблем з роботою — він тільки що відіграв у російсько-вірменському 4-серійному серіалу «Стрілець», а невдовзі збирається грати у його другому сезоні. Але Давід ще й продюсер: разом зі своїм партнером він розробляє два проекти, незвичною ознакою яких є їх тематичний дуалізм — один називається «Вбивця», а інший про святого. «У нас є гарні режисери, гарні сценаристи, гарні актори, але не має кінотеатрів, де б показували кіно — їх всього 5 на всю Грузію, — шокує інформацією Давід. — Причому може і було б більше кінотеатрів, так люди просто не ходіть в них. Ми хочемо виходити за межі країни. Скільки ви кажете кінотеатрів в Україні? Майже 200?! Ну тоді нам треба більше працювати з вами».


У Жозефіни сьогодні була справді складна сцена: вона читала монолог, який тривав хвилин п’ять. Заза Буадзе вперше поговорив з акторкою (важко собі уявити, що було у нього на душі, адже він давно в уяві намалював собі Соню, можна сказати прожив з її образом всі останні роки). На початку на роль Соні хотіли запросити Кейт Бланшетт, їй навіть переслали сценарій, і, як сказав її агент, їй сподобалося. Проте гонорарний рівень Бленшетт поки ні яким чином не може вписатися у найсміливіші українські бюджети. Тож Жозефіна — найкращий вихід з положення. І дивлячись на відзняте з нею, — і особливо на сьогоднішній монолог, — вже можна схрещувати пальці, аби все подальше зрослося. Завтра Жозефіна летить в Париж на 4 дні — в неї інша зйомка. А в Києві в кадрі буде ведмідь і з’явиться новий актор.



Ярослав Підгора-Гвяздовський

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.