Енергосистема України тримається на атомці, що переходить на паливо Westinghouse

19 жовтня 2024, 09:33
Власник сторінки
Старший науковий співробітник НАНУ
0
Енергосистема України тримається на атомці, що переходить на паливо Westinghouse
Карта діючих АЕС України. Фото: uatom.org

Не дивлячись на окупацію Запорізької АЕС, 60% загального виробництва електроенергії припадає на АЕС, які планово переходять на ядерне паливо Westinghouse

Ще до повномасштабного вторгнення, починаючи з 2014 року, АЕС виробляли до 55% (50…55%) електроенергії в Україні. Не став винятком і 2023 рік: усереднена частка генерації АЕС становила тоді майже 53%. І це при окупованій Запорізькій атомній станції, яка має 6 енергоблоків потужністю 1000 МВт кожний.
Загалом в Україні діють 4 атомні електростанції (Чорнобильська АЕС припинила свою роботу 15 грудня 2000 року), які сумарно мають 15 енергоблоків: 
- Запорізька АЕС (6 енергоблоків ВВЕР-1000 загальною потужністю 6000 МВт);
- Південноукраїнська АЕС (3 енергоблоки ВВЕР-1000 загальною потужністю 3000 МВт);
- Хмельницька АЕС (2 енергоблоки ВВЕР-1000 загальною потужністю 2000 МВт);
- Рівненська АЕС (2 енергоблоки ВВЕР-440 та 2 енергоблоки ВВЕР-1000, загальна потужність яких становить 2880 МВт).
Завдяки атомній генерації Україна посідає дев’яте місце у світі та п'яте в Європі за кількістю діючих енергетичних ядерних реакторів.
Навесні та влітку 2024 року виробництво електроенергії на українських АЕС дещо знизилося. Це сталося через проведення планових ремонтів і підготовку до осінньо-зимового періоду. Через воєнний стан НЕК «Укренерго» припинило публікувати дані щодо структури виробництва електроенергії. У деяких ЗМІ з’являлася інформація, що частка АЕС у виробництві електроенергії знизилася до 45…50%. Це призвело до планових та аварійних стабілізаційних відключень електроенергії по всій країні. У червні Україні довелося рекордно (858 378 МВт·год) наростити імпорт електроенергії з Угорщини (42%), Румунії (17%), Словаччини (17%), Польщі (16%) та Молдови (8%). Таким чином, червень 2024 року став рекордним за обсягами імпорту за останні два роки. При цьому експорт електроенергії був відсутній з 12 травня 2024 року.
З точки зору обсягів експорту електроенергії, червень 2024 року став найгіршим місяцем за останні 10 років. Українські мешканці з нетерпінням чекали офіційної інформації про завершення ремонту енергоблока, його вихід на повну потужність та видачу довгоочікуваних мегаватів в електромережу. З тривогою очікували початок ремонтних робіт на наступному енергоблоці. Коли один енергоблок відключається від мережі, виробництво електроенергії знижується майже на 10% від сумарної потужності всіх АЕС України або на 5% від загального обсягу виробництва електроенергії. 
У липні ситуація з електроенергією була значно кращою. Місячний імпорт електроенергії становив 842 842 МВт·год. Важливим є той факт, що держави східної Європи допомагали Україні в ці складні часи.
«Сьогодні ми можемо говорити, що до 60% електроенергії країни виробляється на АЕС. Навіть при окупованій Запорізькій атомній станції», – ще на початку серпня наголосив міністр енергетики Герман Галущенко.
«Насправді сьогодні війна довела, що енергосистема тримається на атомній енергетиці. Комусь це подобається, комусь не подобається, але це є доконаний факт», – зазначив Галущенко.
Початок жовтня. На всіх діючих АЕС України завершено планово-попереджувальні та планові ремонти. Отже, всі 9 енергоблоків, що знаходяться на підконтрольній Україні території, готові до зимового періоду. Це може дещо змінити частку АЕС у загальному виробництві електроенергії. За повідомленнями АТ «НАЕК «Енергоатом», більшість планових ремонтів було завершено завчасно. Відповідно до публічних дашбордів НКРЕКП, на час написання цього матеріалу (07.10.24), Україна не імпортує електроенергію з країн Європи (Угорщини, Румунії, Словаччини, Польщі, Молдови). Спостерігаються незначні добові перетоки з перекосом у бік невеликого експорту (1872/4633 МВт·год на добу).
Кожен енергоблок кожної АЕС раз на рік повинен проходити планово-попереджувальний ремонт (скорочено ППР). Це означає, що обладнання енергоблока виводиться з експлуатації для проведення заздалегідь регламентованих робіт з технічного обслуговування та ремонту. 
Під час ППР проводиться перевантаження активної зони реактора, що включає в себе переміщення ядерного палива у вигляді паливних касет, які ще називаються тепловидільними збірками (ТВЗ), з одних комірок активної зони до інших, а також підживлення «свіжими» касетами. Для підживлення енергоблока ВВЕР-1000 достатньо замінити 42 касети, які відпрацювали 4 паливні кампанії, на 42 «свіжі». Енергоблок ВВЕР-440 потребує в цілому заміни 66 касет. Підживлення саме такою кількістю паливних касет забезпечує надкритичність та дозволяє реактору працювати на 100% потужності майже 300 діб.
Після повномасштабного вторгнення РФ було опубліковано заяву АТ «НАЕК «Енергоатом» про готовність повністю відмовитися від російського ядерного палива та перейти на паливо виробництва американської компанії Westinghouse. З 2015 року на АЕС України з реакторами ВВЕР-1000 експлуатуються зміцнені ТВЗ-WR, які, за заявами наукової спільноти, показали високі експлуатаційні результати. На другому та третьому енергоблоках Південноукраїнської АЕС наряду з ТВЗ-WR експлуатуються попередні модифікації ТВЗ-W (незміцненої) виробництва компанії Westinghouse. Раніше експлуатацію ТВЗ-W у складі змішаної активної зони з ТВЗА виробництва російської компанії АТ «ТВЕЛ» було тимчасово призупинено. Наразі відсутні будь-які зауваження щодо експлуатації ТВЗ-W у складі змішаної зони з ТВЗ-WR.
У вересні 2023 року на другому енергоблоці Рівненської АЕС з ВВЕР-440 вперше розпочато дослідну експлуатацію робочих касет (РК) NOVA E-5 та тепловидільних збірок (ТВЗ) NOVCC виробництва компанії Westinghouse. Як уже зазначалося в цьому блозі, ці касети є наступною модифікацією РК NOVA E-3 та ТВЗ NOVCA виробництва BNFL/Westinghouse, які експлуатувалися на АЕС «Ловіса» (Фінляндія) з 1998 по 2010 роки. «Зміни, внесені в конструкцію палива ВВЕР-440, яке ми спочатку використовували на АЕС Ловіса на початку 2000-х років, покращили поведінку та продуктивність палива», – повідомив Ііро-Вілле Лехтінен, керівник проекту Fortum.
Станом на зараз в обидва енергоблоки Рівненської АЕС з ВВЕР-440 завантажено паливо компанії Westinghouse. Як зазначив Олександр Депенчук, директор з ядерної та радіаційної безпеки АТ «НАЕК Енергоатом»: «Паливо вже за півроку добре себе зарекомендувало», «Спільні зусилля Енергоатома та Westinghouse дозволили нам покласти край залежності від російського палива», – додав він.

Про забезпечення паливом виробництва компанії Westinghouse АЕС України з реакторами ВВЕР-1000 та ВВЕР-440 буде написано в другій частині цієї статі.

Далі буде… 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.