Експертна спільнота — на стороні захисту інтересів громадян

26 серпня 2024, 10:37
Власник сторінки
Политический эксперт
0
13
Експертна спільнота — на стороні захисту інтересів громадян

Кілька тижнів не вщухає протистояння між співвласниками мережі лабораторій “Ескулаб”. Беззаперечно, це найбільш обговорюваний та масштабний конфлікт у медичному секторі за цей рік.

Нагадаю коротко: більше року Станіслав Луговський та Денис Мельник намагаються незаконно переоформити на себе частку Сергія Дядюшка, який придумав та створив “Ескулаб”. При цьому співробітники лабораторії масово підтримують Дядюшка.

 

Ситуація з “Ескулабом” є дуже показовою як для українського політикуму, так і для суспільства. Цинізм рейдерів не знає меж: задля заволодіння долею Дядюшка, вони пішли на шалені ризики — відключили програмне забезпечення компанії і не видали результати аналізів людям. Як справедливо звертають увагу медичні фахівці, невидача аналізів людині, яка чекала на термінову операцію, означає відміну операції, і у критичному випадку може призвести до смерті. Чи вартує доля компанії життя людей?

 

Авжеж, ні. Права людини та її життя — найперша цінність, закріплена у тому числі в Конституції. І жоден бізнес-інтерес не має права навіть відкинути тінь на неї. Цей факт є настільки очевидним, що може пояснити унікальне явище: експертна спільнота України, яка доволі часто розколюється у своїх думках, одноголосно підтримала Сергія Дядюшка. Цей факт не є маніпулятивним твердженням: у ньому легко переконатися, якщо зробити аудит соціальних мереж та медійного поля. Жоден (!) політичний, соціальний, медичний або економічний експерт не висловився у підтримку рейдерів. Повторюся, це унікальна ситуація.

 

У цей же час аналітики вирізняють різні причини, чому вони підтримують сторону Дядюшка. Справа ж не у ньому самому; впевнений, що більшість з експертів навіть не знали про нього до цієї історії. Справа у тому, що дії рейдерів, їх спроба відкритого та нахабного заволодіння чужим майном викликає огиду у кожної людини. Сьогодні Мельник та Луговський “кошмарять” Ескулаб, а до кого вони прийдуть завтра?

 

Друга причина полягає в тому, що Україна на шляху до ЄС потребує створення суспільної інституції, яка б займалася регулюванням бізнес-репутації. І, як наслідок, допомагала уникнути корпоративних конфліктів і рейдерських захоплень. Бо рейдерство, як неодноразово підкреслили мої колеги, це “ще одна ракова пухлина, яка доводить, що не всі члени українського суспільства поважають закон і бажають доєднатися до Євросоюзу”. І я, як свідомий громадянин та батько чотирьох дітей, зацікавлений у ліквідації цієї “пухлини”.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.