Лукашенко боїться військової операції з боку України

25 серпня 2024, 21:11
Власник сторінки
Управляющий партнер Национальной антикризисной группы
0
7

Привітання з Днем Незалежності України з боку Лукашенка говорить одне – йому страшно за себе, тому і намагається підлеститись.

Привітання з Днем Незалежності України з боку Лукашенка говорить одне – йому страшно за себе, тому і намагається підлеститись.

Він чітко розуміє, що імовірність військової операції для знесення його влади різко зросла, а захищати його, по суті, нікому. Тут можлива спільна операція України та Польщі.

У росіян немає такого ресурсу. Народ Білорусі буде пасивно спостерігати за цим процесом. Тим більш, білоруси бачать, що на території Курської області нічого страшного з цивільним населенням не відбувається. Мотивації захищати Лукашенка особливо немає. Зокрема, після історії з «виборами» у 20 році.

Спроби налякати Україну «роздачею зброї цивільному населенню для захисту своєї країни» вважаю відчайдушним блефом. Авторитарні уряди панічно бояться давати зброю громадянам, бо невідомо куди вони її повернуть.

Білоруських військових теж можна замотивувати не брати слухавку пару днів. Наприклад, пояснити, що захищаючи себе, Лукашенко може кинути їх або в Росію на українські танки, або на українські танки в самій Україні. А за невиконання наказу ще посадити або застосувати «смертну кару». Тобто, вибір, у принципі, невеликий. Але українці готові такий вибір надати. Можливо в обмін на те, щоб не згадувати чим білоруські військові займалися у лютому 22 року. Але це по обстановці.

Для України ж вибивання Білорусі з війни має купу переваг:

– скорочення лінії фронту на увесь периметр кордону з Білоруссю, що дасть можливість перерозподілити ресурси туди куди треба;

– припинення допомоги російській армії, у тому числі через постачання авіаційного палива з Мозирського НПЗ, оскільки після ударів по їх НПЗ та порушення технологічних процесів через санкції у Росії з цим виникли проблеми;

– різке скорочення впливу на Європу з боку Росії. Білорусь – це єдина країна через яку росіяни ще можуть якось шантажувати Європу та тиснути на неї. Адже росіяни стали взагалі Імперією після того, як Пьотр Пєрвий отримав спільний кордон з країнами, які знаходяться ближче до Західної Європи. Це сучасні території Литви, Білорусі, України. Тепер є шанс «закрити вікно в Європу» назавжди.

Тим більш, що у України є козир – білоруський полк Калиновського та легітимний президент Білорусі Тихановська. Якщо, хтось на Заході почне щось там патякати, то можна сказати, що «ми відновлюємо конституційний лад, демократію, свободу». Ну, і інші красиві слова проти яких немає аргументів.

Чи буде це реалізовано? Подивимось. Але Лукашенко дуже нервує. Не виключено, що першою сходинкою до реалізації цього плану стане подібна операція у Придністров'ї. На цьому напрямку Україна також тримає дефіцитні ресурси, які потрібні на інших напрямках.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Независимость Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.