Відома українська мережа лабораторій страждає від рейдерства

14 серпня 2024, 23:17
Власник сторінки
Политический эксперт
0
76
Відома українська мережа лабораторій страждає від рейдерства

Від рейдерства страждає відома мережа лабораторій. Методи рейдерів схожі на дії окупантів

Стало відомо, що Всесвітня організація охорони здоров'я попереджає про зростання захворюваності на рак. У новому звіті агенції був оприлюднений оціночний прогноз: до 2050 року кількість онкохворих у світі зросте на кілька мільйонів.

 

Такий розрахунок є справді жахливим, але реальна статистика вже перейшла червону межу. Минулого року у світі було зареєстровано близько 20 мільйонів нових онкохворих людей та майже 10 мільйонів летальних випадків. Аналітики підкреслюють: разом 10 видів раку становлять дві третини нових випадків і смертей на планеті. За офіційною статистикою серед жінок основною причиною смерті був рак молочних залоз, а у чоловіків — онкозахворювання легенів.

 

На жаль, цей негативний тренд стосується й України, де щорічно реєструється кілька тисяч нових онкохворих, у тому числі дітей. Як повідомило у лютому цього року МОЗ, за даними Національного канцер-реєстру, в Україні щороку діагностують близько тисячі нових випадків онкологічних хвороб у дітей. Зокрема, найбільш поширеними онконедугами серед українських дітей є лейкемія (рак крові) та рак головного мозку.

 

Варто зазначити, що на відміну від дорослих, дитячі онкозахворювання у переважній більшості випадків не мають встановленої причини, а запобігти розвитку раку у дітей, як правило, неможливо. Але якщо у багатьох країнах відсутнє адекватне фінансування послуг з лікування раку та існує соціальна нерівність у доступі різних груп населення до лікування, то український уряд зробив великий прогрес у швидкому та якісному лікуванні онкохворих. Окрім державного сектору, велику роль у цих процесах відіграють профільні комерційні установи: аптеки, лабораторії, приватні клініки.

 

Одним із лідерів серед медичних лабораторій впродовж останніх років є “Ескулаб” — мережа, яка наразі потерпає від спроб рейдерського захоплення. Мова йде про злочинні дії двох співзасновників компанії Дениса Мельника та Станіслава Луговського проти єдиного правомірного співвласника та керівника “Ескулаб” Сергія Дядюшка. Намагаючись фактично привласнити долю Дядюшка, Мельник та Луговський саботували роботу 25 пунктів забору аналізів та лабораторії “Ескулаб”. І, таким чином, заблокували функціонування лабораторії, блокування видачу результатів, та, щонайгірше, аналіз біоматеріалів. Серед клієнтів лабораторії, які очікували результатів аналізів, є категорії населення, для яких це у прямому сенсі питання життя та смерті: онкохворі дорослі та діти, вагітні пацієнтки, а також ті, хто робив біопсії та готувався до операцій.

 

“Більше тисячі людей не отримали своїх результатів вчасно або взагалі не отримали їх досі. Це втручання у господарську діяльність створює загрозу життю звичайних українців, особливо під час війни. Це методи, подібні до тих, що використовує Російська Федерація”, — провела дуже чітку аналогію операційний директор “Ескулаб Центр” Світлана Зінченко. Авжеж, історія знає багато цинічних спроб розвитку власного бізнесу, але чи припустимим є такий підхід, коли захоплення бізнесу може призвести до фатальних наслідків? Відповідь є очевидною.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.