Як знайти Соломонове рішення по УПЦ?

11 липня 2024, 02:25
Власник сторінки
Кандидат історичних наук, політичний експерт
0
296
Як знайти Соломонове рішення по УПЦ?

Не вщухають дискусії щодо законопроекту №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій».

Не вщухають дискусії щодо законопроекту №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», який неофіційно називають «законопроектом про заборону УПЦ». Частина експертного середовища вже висловила свої побоювання що прийняття цього законопроекту може поставити крапку на шляху вступу України до ЄС, адже на Заході такий законопроект може бути розцінений як тиск на свободу віросповідання та утиски конкретної конфесії.
 
Неоднозначна ситуація й у Верховній Раді. Понад 140 нардепів не поставили свої підписи під документом щодо фактичної заборони УПЦ. Однозначно голосувати «за» цей законопроект налаштовані дві фракції Верховної Ради – «Євросолідарність» та «Голос», інші – в дискусіях та ваганнях, що є цілком закономірним, враховуючи неоднозначність, та, без перебільшень, маніпулятивність цього законопроекту. 

Який може бути вихід з цієї ситуації? 

Оскільки Україна – на фінальному відрізку шляху до ЄС, слід звернутися до цивілізованих європейських практик. Наприклад, направити цей законопроект на експертизу до Венеційської комісії, яка вповноважена надавати висновки про відповідність проектів законодавчих актів європейським стандартам та цінностям. До речі, офіційна назва Венеційської комісії – Європейська комісія за демократію через право. Це, до речі, дуже влучна назва, адже шлях до демократії має відбуватись лише через дотримання закону, а не через вуличну люстрацію чи примхи окремих політиків. 

Відтак, найкращим варіантом, який би розставив всі крапки над «і», є направлення законопроекту №8371 до Венеційської комісії та отримання від неї вердикту. Такий крок буде свідчити відданості України європейським стандартам, слідуванню демократії й поваги свободи віросповідань. Інакше, ми ризикуємо опинитись у чергових чварах та непотрібних дискусіях, які вигідні лише ворогам України і аж ніяк не сприяють консолідації суспільства та європейській інтеграції нашої держави.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.