"Нептун" підкрався непомітно

31 травня 2024, 14:29
Власник сторінки
експерт, політолог
0
78
  Нептун  підкрався непомітно

Ракетами "Нептун" сьогодні вночі були вражені поромна переправа і нафтовий термінал у Краснодарському краї РФ.

Це був черговий етап кількаденної операції зі знищення логістики, що забезпечує життєдіяльність російських військ у тимчасово окупованому Криму. Операцію провели Сили оборони спільно зі Службою безпеки України. 

У її рамках було завдано комплексного удару по підстанціях і мережах електропостачання, а також запасах світлих нафтопродуктів у Краснодарському краї. 

Спочатку Сили оборони завдали ракетного удару по двох поромах, які курсували до порту «Кавказ» і використовувалися для військової логістики агресора. Один із поромів сів на мілину, чим заблокував функціонування всієї Керченської переправи. 

Потім дрони СБУ уразили електропідстанції, які постачають електроенергію безпосередньо на Кримський півострів та до акваторії Керченської протоки, включаючи порти. Також сьогодні вночі СБУ спільно з ВМС ЗСУ завдали удару по перевалочній нафтобазі в морському порті «Кавказ». Через неї світлі нафтопродукти йшли в Крим. 

Після ефективного відпрацювання, спалахнула масштабна пожежа. Цю пожежу було видно навіть на супутникових знімках. 

Напередодні, вночі 30 травня, Сили оборони України успішно уразили ракетами ATACMS Керченську поромну переправу. 

«Варто зазначити, що цей об’єкт прикривали «сучасні» російські засоби ППО – «Панцир», «Тор», «Тріумф». Однак, ракети, які стоять на озброєнні з 90-х років минулого століття, успішно подолали «новітній» протиповітряний щит загарбників», - іронічно зазначив Генштаб ЗСУ. 

Крім того, у ніч на 30 травня дрони Служби безпеки України уразили комплекс дального радіолокаційного виявлення «Небо-СВУ» в Криму вартістю близько $100 млн. РЛС уразили дрони, які є власною розробкою військових контррозвідників української спецслужби. Ця РЛС поблизу Армянську контролювала ділянку фронту у 380 км, забезпечуючи захист обʼєктів ворога на території Криму. 

Після атаки дронів засоби космічної розвідки зафіксували вимкнення випромінювання радарів РЛС і більше його не фіксували. “Дана спецоперація СБУ зробила російську ППО “сліпою” на значній ділянці фронту”, — зазначило джерело у спецслужбі.

Спеціалізований ресурс Defense Express наголошує, що сьогодні вночі сталася «буквально історична подія». 

Оскільки, по-перше, вітчизняне ракетне озброєння вперше було використано для ударів по об’єктах на території РФ. 

По-друге, історичність полягає і в тому, що сам факт проведення удару по терміналу в районі російського порту «Кавказ» свідчить про суттєву модернізацію «Нептуна», яка могла полягати у збільшенні дальності пуску, збільшенні маси бойової частини та вдосконаленні системи наведення також. 

«Якщо вимірювати "по прямій", то наприклад в разі пуску із району Запоріжжя дальність польоту наших "Нептунів" до району порту "Кавказ" могла складати мінімум 300 кілометрів. Але ж при цьому треба зробити поправку, що ракети могли летіти до цілі по складній траекторії, з метою "заплутати" рашистську ППО. Через це фактична дальність пуску могла виявитись більшою за ці мінімум 300 кілометрів. 

Ну і крім того, маємо звернути увагу, що левова частка ймовірного маршруту польоту "Нептунів" у район порту "Кавказ" мала пролягати саме над суходолом. Щоб ракети могли літати в таких умовах, потрібно було суттєво вдосконалювати систему наведення», - зазначають військові аналітики.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.