У пунктах базування ЧФ і на кримських аеродромах очікуються українські «Гради»

23 травня 2024, 16:05
Власник сторінки
експерт, політолог
0
44
У пунктах базування ЧФ і на кримських аеродромах очікуються українські «Гради»

Морські дрони «Sea Baby» озброїли ракетами «Град» для ураження противника на суші й вже успішно випробували їх у бою.

Вдень 21 травня російські провоєнні телеграм-канали виклали відео з безпілотника, який зафіксував перше відоме з початку війни бойове застосування українського морського безекіпажного катеру (БЕК), оснащеного реактивними ракетами.

«Український безекіпажний катер обстрілює російські позиції в районі Кінбурнської коси за допомогою реактивних снарядів, що змонтовані на даху. Сам по собі цей тип боєприпасів не надто небезпечний, проте подібні БЕК з НУРСами можуть непомітно підійти до аеродрому Саки, що знаходиться прямо біля узбережжя Криму, і обстріляти відкриті стоянки з авіатехнікою, потенційно завдавши не меншої шкоди, ніж відразу кілька ракет ATACMS», - наголошують автори відео на небезпеці українського ноу-хау.

Джерело в СБУ підтвердило ВВС Україна, що 20 травня дійсно відбулося перше бойове застосування модернізованих морських дронів.

«Морські дрони СБУ "Sea Baby" (в перекладі з англійської «морський малюк»), на які українці збирали кошти через платформу "UNITED24", відтепер оснащені системами "Град" і вже активно "мінусують" окупантів», – повідомив співбесідник ВВС Україна.

За його словами, вночі 20 травня Служба безпеки України спільно з Військово-морськими силами «ефективно відпрацювали» з моря по позиціях росіян на Кінбурнській косі, застосувавши саме морські дрони, які були оснащені реактивною системою залпового вогню.

На оприлюднених кадрах відео видно, що морський дрон оснащений пусковими установками – по три з кожного борту. Тобто такий дрон може запустити шість 122-мм некерованих реактивних ракет.

Найпевніше мова йде про осколково-фугасні боєприпаси 9М22 – це основний тип ракет для РСЗВ «Град». Така ракета має довжину 2,9 м і вагу 66 кг, з якої бойова частина - близько 20 кг (тобто шість споряджених ракет на катері важать майже пів тонни). Дальність від 5 до 20 км.

Основне призначення таких ракет – знищення живої сили та техніки в районах зосередження, артилерійських та мінометних батарей, руйнування укріплень, опорних пунктів та вузлів спротиву супротивника.

 Українське ноу-хау 

Українська новація із встановленням ракет «Граду» на морські дрони – перша в світовій історії. Модернізація озброєння морських дронів почалася ще наприкінці минулого року. Апробовувались оснащення і робота різних типів ракет на дронах «Sea Baby».

Це стало можливим, оскільки «Sea Baby» - це не просто дрон, а багатофункціональна платформа, яка постійно вдосконалюється. Встановлення на дрони систем «Град» - ще одна ступінь еволюції цих морських дронів СБУ.

Перші випробування «Градів» на «Sea Baby» пройшли взимку.

Спеціалізоване військове видання Defense Express зазначає, що на морських дронах «Sea Baby» направляючі від «Граду» встановлені в дещо коротшому варіанті і закріплені під фіксованим кутом.

«Це означає потребу "Sea Baby" вийти на заздалегідь обраховану точку координат, чітко дотримуючись курсу. Також слід зазначити, що кут підйому направляючих далекий від максимального, тому навряд дальність польоту некерованих реактивних снарядів буде становити визначені максимальними для БМ-21 "Град" у 20,4 км», – зауважують експерти видання.

За їхніми висновками, основною ціллю для таких «Sea Baby» можуть бути площадні та стаціонарні цілі. І вкрай цікавим може бути використання таких дронів, наприклад, для ураження портових нафтоперевальних терміналів та портової інфраструктури загалом.

За оцінками колишнього заступника начальника штабу ВМС України Андрія Риженка, прогнозованої дальності «Градів» на Sea Baby у 6-8 км може бути цілком достатньо для ураження великих об'єктів противника на узбережжі.

«Якщо ці катери у досить великій кількості вночі розвернути біля узбережжя Кримського півострова і по правильно обраному напрямку вдарити цими некерованими ракетами, то я думаю, що можна завдати певної шкоди деяким об'єктам. Це можуть бути пункти базування кораблів і аеродроми», – сказав він.

При цьому, звичайно, слід враховувати складність наведення, вкорочені направляючі і значне хитання катера через хвилі.

Ще один плюс – відтепер «Sea Baby» фактично можна використовувати як морські «шаттли». Тобто, відправляти їх на бойові завдання багато разів. Раніше сам БЕК був ударним боєприпасом, який знищувався при ураженні цілі, а тепер він може випустити пакет «Граду» і повернутись на базу.

«Це багаторазовий варіант. Якщо дрон не перехоплюється, то можна повторно його застосувати. Це досить ефективна зброя», –зазначає Риженко.

До того ж ракети від «Граду» недорогі, популярні у світі і мають велику кількість модифікацій. А значить, Україна не повинна мати дефіциту з цим озброєнням. Самі катери є малопомітною ціллю, до того ж можуть певний час перебувати в режимі очікування і атакувати об'єкт, коли він максимально наблизиться до нього.

«Гейм-ченджером у війні «Sea Baby» із «Градом», можливо, не буде, але додаткових можливостей це надасть", –прогнозує Риженко. Окрім військового аеродрому в Саках, що недалеко від берегової лінії, можливими цілями морських дронів із «Градами» Риженко називає також стоянки російського флоту в озері Донузлав і в бухтах Севастополя.

Успішні удари на цих та іншим берегових цілях ворога дозволять Україні закріпити свою перевагу у війні на морі. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.