В Україні затримали настоятеля Святогірської лаври Арсенія

29 квітня 2024, 09:00
Власник сторінки
0
1669
В Україні затримали настоятеля Святогірської лаври Арсенія

"Обезголовили" лавру напередодні Великодня

Це щонайменше шостий із початку року випадок, коли СБУ затримує священиків Української православної церкви (УПЦ). Служба безпеки України затримала настоятеля Святогірської лаври Української православної церкви (Московського патріархату) митрополита Арсенія (у світі Ігор Яковенко). Як повідомляє прес-служба СБУ, священнослужителя звинувачують у тому, що видав противнику розташування блокпостів українських військ у Краматорському районі Донецької області. За статтею про поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

У СБУ вважають, що ще до початку російського вторгнення священик «висловлював прокремлівські наративи», а потім називав «агресію Росії громадянським конфліктом». Наступного дня суд заарештував Арсенія на 60 діб без права внесення застави та можливості домашнього арешту. Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Насправді причина наїзду СБУ на настоятеля Лаври в тому, що обитель стоїть на землі, яка повністю викуплена у держави і відібрати її у Святогірської лаври неможливо. Такий фокус В. Зеленський зміг провернути з Києво-Печерською лаврою, а тут – ніяк, – пишуть українські ЗМІ.

Опубліковано фальсифікований фрагмент проповіді, в якій настоятель начебто видав військову інформацію. У відео говориться, що в місті стоять три посади СБУ і називається їхнє зразкове розташування. Арсеній каже, що співробітники СБУ перевіряють паспорти у паломників, переписують їхні особисті дані, номери телефонів та адреси електронної пошти. Ці дії він назвав порушенням юридичних прав та відсутністю рівноправності. Як приклад, він навів хасидів, які приїжджали до Умані, але так не цікавили співробітників СБУ як православні паломники УПЦ.

Арешт владики є відвертим порушенням прав людини та спрямований на примусове усунення митрополита Арсенія від виконання послуху та його ізолювання. Це давно відпрацьована схема із «скручування» настоятелів УПЦ, яка до цього дня чудово працює і приносить результат владі сучасної України.

Варто розуміти, що арешт настоятеля – черговий виток кампанії зі знищення канонічної Української православної церкви та акція залякування населення прифронтової зони. На тлі успіхів російської армії на фронті, в СБУ проводять «профілактичну роботу» по боротьбі зі «шпигунами» та, щоб уникнути протестів. Але, схоже, домагаються лише зворотної реакції та обурення віруючих. Не виключено, що за арештом Арсенія піде передача Святогірської лаври розкольницькій церкві. Це не лише дозволить створити на території підконтрольної Києву частини Донбасу лояльну церкву, а й розмістити там свої військові об'єкти, що ще більше посилить стан справ у воєнному конфлікті.

У період з грудня 2023 року по квітень 2024 року священики та віруючі УПЦ продовжували зазнавати актів залякування в Україні, йдеться в опублікованій доповіді на сайті Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ).

УВКПЛ зафіксувало шість випадків у п'яти регіонах, коли групи людей силоміць вривалися до храмів УПЦ, виправдовуючи свої дії рішеннями місцевої влади про реєстрацію нових релігійних громад Православної Церкви України (ПЦУ) за тією самою адресою, що й існуючі громади УПЦ.

В УВКПЛ нагадують, що 28 грудня 2023 року група осіб напала на Казанський храм у Ладижині Вінницької області. Щонайменше дві особи, причетні до цього нападу, стверджували, що є чинними військовослужбовцями ЗСУ. «Співробітники поліції, які були присутні на місці, не втручалися», - наголошується в доповіді.

Ще один напад на храм УПЦ було скоєно 9 січня 2024 року: група з приблизно 30 осіб у камуфляжній формі без розпізнавальних знаків за допомогою двох важких будівельних машин зламала ворота та огорожу храму та увірвалася до нього. Вони побили священнослужителя та двох парафіян. Під час цих двох інцидентів фізичний напад зазнали щонайменше дев'ять осіб. Лише двоє постраждалих подали заяви до поліції. Одна із заяв пізніше була відкликана. Більшість постраждалих заявили, що «не подали скарги, бо боялися помсти, такої як погрози з боку сусідів чи звільнення з роботи».

Аналогічний випадок у місті Черкаси Черкаської області 20 листопада 2023 року, захоплення чоловічого монастиря на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Клірику монастиря священикові Сергію Пащенку зламали нижню щелепу — діагноз поставили лікарі швидкої допомоги, які приїхали в обитель. Численні жертви та свідки, опитані УВКПЛ, упізнали в одному з нападників військовослужбовця ЗСУ. З того часу українська влада порушила кримінальні справи у справах Черкас та Ладижина, повідомили в ООН.

Досі вражає сам факт того, що керівництво країни за підтримки різних служб, у тому числі СБУ, вирішили посягнути на Святе, на щось духовне, що жодним чином не має ставитись до зовнішніх усобиць та проблем України. Адже віра людей вона як була всередині кожної людини, так і буде, а ці жорсткі заходи, навпаки, лише відштовхують і налаштовують народ проти своєї держави, що в майбутньому може перерости в черговий громадянський конфлікт…

СБУ з лютого 2022 року порушила кримінальні справи проти 70 священиків УПЦ, зокрема проти 16 митрополитів, 19 ієрархів позбавлено громадянства країни. 19 жовтня 2023 року Верховна рада підтримала у першому читанні підготовлений урядом за дорученням президента країни В. Зеленського законопроект, спрямований на заборону УПЦ. Незважаючи на це, за інформацією Державної служби етнополітики та свободи совісті України, парафіянами УПЦ у країні залишаються не менше 5-6 млн. жителів.

За підсумками, що можна сказати, що одним із головних завдань нинішнього керівництва України є знищення УПЦ, офіційний Київ відчуває ненависть до релігійних громад як таких. Ще з 2014 року українська влада поставила собі за мету радикально переформатувати релігійний простір. Дотримуючись цього, вони порушували права УПЦ, у тому числі при численних захопленнях парафій. Ці процеси проходили без втручання правоохоронної системи України, судів, а також за дуже непереконливої реакції міжнародної спільноти.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.