Україна знаходить протидію російським КАБам

17 квітня 2024, 11:56
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
27

Одна із складових цієї протидії - знищення ворожих радіолокаційних станцій (РЛС) дальньої дії поблизу наших кордонів, які контролюють небо на сотні кілометрів углиб України.

Такі РЛС дають можливість ворогові виявляти українські засоби ураження і підтримувати російські бомбардувальники, що із зими активно атакують керованими авіабомбами українське прикордоння – Харків та Харківщину, північ Сумщини, тощо.

Одна із таких станцій - модернізований комплекс «Небо-У» - була знищена у Брянській області. Вона  контролювала небо на 700 км углиб України

Цю странцію вартістю $100 млн вразили сім дронів-камікадзе літакового типу Служби безпеки України. У результаті атаки цей комплекс була виведено з ладу.

«Завдяки ураженню цієї РЛС у ворога стало менше можливостей виявляти повітряні цілі вздовж північного кордону України. Радіолокаційна сліпота росіян допоможе нашим військам вести розвідку, запускати безпілотники та якісно використовувати армійську авіацію на цій ділянці», - розповіло агентству «Інтерфакс-Україна» джерело в СБУ.

Таким чином, не маючі змоги із-за браку ефективних засобів ППО не допустити заходу російських літаків у зону, з якої вони можуть запускати керовані авіабомби по наших прикордонних територіях, Сили оборони України змушені шукати інші ефективні способи боротьби із цією загрозою.  Одним із таких засобів є знищення радарів у російських прикордонних регіонах. Коли відносно недорогими засобами враження – безпилотниками - ворогу наносяться втрати на сотні мільйонів доларів.

«Небо-У» в Брянській області - це вже другий такий комплекс, який знищує військова контррозвідка СБУ. Перший такий комплекс було знищено в Білгородській області. Також нещодавно було виведено з ладу радіолокаційний комплекс «Каста-2Е2» поблизу тимчасово окупованого Бердянська Запорізької області.

Для успішності цих операцій співробітники СБУ проводять ретельне планування на всіх етапах реалізації кожної із них. Спочатку йде серйозний етап розвідки і збору інформації. Це дозволяє виявити найбільш вразливі частини об’єкту. Потім плануються маршрути обходу ППО. Після чого стає можливим знищення роєм дронів-камікадзе складних і захищених російських РЛС.   

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.