Як Харків допомагають знищувати свої же

12 квітня 2024, 12:26
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
78
Як Харків допомагають знищувати свої же

За кілька сотень метрів від мого гуртожитку у Харкові, де я жив під час навчання в Університеті ім.Каразіна, на днях рашисти прицільно знищили вночі великий транспорт з боєприпасами.

Друг-однокурсник, який живе у Харкові на сусідній від нашої студентської «общагі» вулиці, розповів: «Транспорт якраз проїздив через блокпост на перехресті вулиць. Там швидко при всьому бажанні не проїдеш – бетонні балки. І ось саме у той момент, коли він дуже повільно рухався через блокпост, по ньому і прилетіло. Це значить, що хтось із місцевих навів».

Багатостраждальний Харків останні декілька тижнів накрила буквально хвиля обстрілів, у тому числі із використанням нової для харків’ян зброї – керованих авіабомб. Серед цілей цих атак у тому числі – знищенням генеруючих потужностей відрізати Харків від об’єднаної енергосистеми України. А також – перерізати комунікації, яки ведуть у місто.  І роль місцевих агентів-навідників для успішності цих ударів росіян є дуже значною.

Служба безпеки України, яка бореться із мережею цих агентів-навідників на Харківщині, на цьому тижні повідомила, що її кіберфахівці викрили інформаторку – місцеву жительку, яка працювала на російську розвідку. І запобігли новим ударам рашистів по лініях оборони та об’єктах «Укрзалізниці» на Харківщині, які готувались за допомогою цієї інформаторки.

СБУ описує механізм, як працюють російські навідники із місцевих на Харківщині.

Отже рашисти вирішили атакувати новозбудовані укріпрайони та логістичні шляхи ЗСУ. Для коригування обстрілів окупанти залучили інформаторку – місцеву жительку.

Вона мала виявити і позначити на ґуґл-картах геолокації мінних полів, довготривалих оборонних точок, а також системи окопів та бліндажів.

Крім того фігурантка намагалась стежити за залізничними коліями, які використовують військові ешелони ЗСУ, особливо з важкою бронетехнікою та артилерією.

За цими координатами загарбники планували здійснити повітряні атаки з використанням крилатих ракет та керованих авіабомб.

Таким чином вороги сподівались послабити оборону Харкова та зруйнувати залізничні шляхи переправлення на фронт особового складу, зброї та боєприпасів для ЗСУ.

За даними слідства, зловмисниця працювала на окупантів через «зв’язкового». Ним виявився її рідний брат з Донецька – бойовик, який воює за росіян на східному фронті.

Щоб зафіксувати і передати йому потрібні геолокації, інформаторка обходила місцевість, а після повернення додому позначала розвіддані на електронних картах з описом об’єктів.

Комунікацію між собою вони підтримували за допомогою анонімного чату у месенджері.

Після російського авіаудару фігурантка мала прозвітувати агресору про точність прильотів, а потім отримати подальші інструкції для евакуації до РФ.

Кіберфахівцям Служби безпеки вдалося своєчасно викрили агентку, зірвати плани ворога та заблокувати втечу зловмисниці до Росії. Одночасно було проведено комплексні заходи для убезпечення місць базування та переміщення наших військ.

Цей випадок як і знищення транспорту із боєприпасами біля мого гуртожитку по наводці інформатора, наочно демонструють три важливі речі. По-перше, наскільки розгалуженими і дієвими є мережі російських агентів. По-друге, їхня діяльність у стратегічно важливих районах і містах є особливо небезпечна. І по-третє, з мережами цих агентів успішно можна боротися тільки системно.

Про необхідність саме такого системного підходу неодноразово казав керівник СБУ Василь Малюк. І зазначав, що тільки минулого року співробітниками його відомства було  виявлено та затримано 47 агентурних мереж. «Я називаю це справжніми «гадюшниками». І кожну таку гадюку ми маємо задокументувати - виявити всіх, всю мережу, а не одноосібного держзрадника», - підкреслив Малюк. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.