Перезавантаження проєкту Помічник ветерана в Україні: чи врахували досвід США?

26 березня 2024, 13:54
Власник сторінки
Екс-правоохоронець, підполковик, доброволець ЗСУ, Голова ГО Вільні та Вірні
0
1219
Віталій Герсак, воїн-доброволець, голова ГО Вільні та Вірні

Міністерство у справах ветеранів України оголосило про повне перезавантаження проєкту Помічник ветерана.

Після ретельного аналізу пілотної версії та виправлення помилок, міністерство планує новий запуск, що включатиме оновлені підходи та методи роботи.

Поки ж триває публічне обговорення проєкту професійного стандарту Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб. Нова посада Фахівець із супроводу призначена для заміни Помічника ветерана, з акцентом на більш ефективну підтримку та краще розуміння потреб ветеранів.

Експерти міжнародної комунікаційної платформи, старт роботи якої був даний конференцією Дієва ветеранська політика в Україні: міжнародний досвід та план дій впевнені, що Україні вартує в цьому питанні звернути увагу та імплементувати американський досвід у ветеранську політику в питанні створенні інституту фахівців із супроводу ветеранів. Вони готують рекомендації з цього питання, які будуть включені до Плану дій з адаптації досвіду США до українських реалій, а також Аналітичного звіту для Конгресу США. Ці документи будуть представлені у квітні на конференції у Вашингтоні. Нагадаю, комунікаційна платформа була створена з ініціативи ГО Вільні та вірні в партнерстві з ГО US-Ukrainian Activists (США) Інститутом демократії та розвитку Політа, а також  ГО Біла стрічка Україна.

У США, для порівняння, робота помічників ветеранів структурована через посаду Офіцера з питань обслуговування ветеранів (VSO). Основні обов’язки VSO включають інформаційну підтримку, допомогу з забезпеченням пільг ветеранів, представництво їхніх  інтересів, апеляції та посередництво з Міністерством з питань ветеранів, а також надання медичної допомоги ветеранам.

Вимоги до кандидатів на посаду VSO варіюються залежно від регіону та спеціалізації. Наприклад, для медичних помічників ветеранів необхідна вища освіта або еквівалент GED  - іспит, що є групою з тестів з чотирьох предметів, проходження якого підтверджує, що екзаменований має академічні навички на рівні середньої школи США,  тоді як для інших помічників вимоги можуть бути менш строгими.

Професійні стандарти для VSO в США вимагають сертифікації, яка підтверджує експертні знання та навички,  постійне навчання та оновлення професійних навичок, вміння надавати якісне обслуговування тощо.  Наприклад, для того, щоб стати VSO в питаннях надання медичних послуг ветеранам, кандидат має відповідати наступним вимогам: спеціалізована підготовка та сертифікація, доброчесність та компетентність, постійне оновлення знань, якість обслуговування, довіра та кредитоспроможність.  Акредитація VSO  Міністерства ветеранів (VA) є обов’язковою.

Перезавантаження проєкту Помічник ветерана в Україні, сподіваюсь, відкриє нові горизонти для підтримки та супроводу ветеранів. З оновленими методами роботи та професійними стандартами, що відображають кращі міжнародні практики, Україна зробить важливий крок до забезпечення ефективної допомоги своїм ветеранам.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
СПЕЦТЕМА: Україна
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.