МЕР МАРГАНЦЯ: СТАТКИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

25 березня 2024, 14:33
Власник сторінки
политический консультант, кандидат исторических наук
0
64
МЕР МАРГАНЦЯ: СТАТКИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

А пам’ятаєте скільки протидії було відкриттю електронного декларування під час воєнного стану? Зрештою, це було абсолютно правильне рішення з метою оздоровлення влади та уваги до статків чиновників.

Знайомтесь – Геннадій Боровик – знамений на всій Дніпропетровщині мер міста Марганець на Дніпропетровщині. Колишній «регіонал», висуванець ОПЗЖ (ну а як ви думали?), який переміг свою найближчу конкурентку всього лише на 16 голосів у 2020 році. На думку місцевих журналістів, друг Ківи. Став мером міста завдяки біглому депутату з проросійської партії Рабиновичу. Але то таке.

Відкриваємо декларацію Боровика. Мер міста воюючої країни торік сумарно отримав 3 млн. 460 тис. 123 грн. доходу. Так, не заздріть. Ну з ким не буває, важка робота, «все дела». Але ж подивіться на походження доходів:

- подарунок грошима від Тетяни Литвиненко 1 млн 332 тис. грн.;
- доходи від підприємництва 973 тис. 450 грн.;
- подарунок від Тетяни Литвиненко у не грошовій формі 885 тис. 980 грн.;
- дохід від здачі майна в оренду 198 тис. 115 грн.;
- зарплата мера 39 тис. 900 грн.;
- пенсія 30 тис. 678 грн.

Гроші градоначальник Марганця вважає за краще зберігати «в скринях», а не в фінансових установах. Так, він має 2,99 млн грн, 830 тис. дол, 730 тис. євро готівкою. Син нового мера, також депутат міськради Ярослав Боровик зберігає готівкою 144 тис. грн, 25 тис. дол та 30 тис. євро.

Куди ж без нерухомого майна і земельної власності, бо земля зараз в ціні. Тут рахунок багатенький. Боровик-мер задекларував 51 земельну ділянку у селі Дмитрівка Нікопольського району загальною площею 5 млн 258 тис. кв. м., 5 ділянок (77 тис. 457 кв. м), 2 зерносховища (1 тис. 842 кв. м), майстерню (112 кв. м), приміщення для зважування (74,5 кв. м), 2 гаража (1 тис. 556 кв.м) у селі Новокиївка колишнього Томаківського району, 2 ділянки (60 тис. кв. м) у селі Криничувате Нікопольського району, квартиру (61,5 кв. м), 2 ділянки (14 тис. 545 кв. м), нежитлові приміщення (4 тис. 403,7 кв. м) у Марганці, будинок (523 кв. м) та 2 ділянки (1,5 тис. кв. м) у курортному селищі Східниця Львівської області.

От для прикладу, у жовтні 2022 р. мер набув права на земельну ділянку площею 50 тис. м2 в Новокиївці. В цьому ж селі через два місяці набуває прав на нову ділянку у 65 тис. м2. То як, війна – війною, а набуття землі за розкладом?

Нагадаю, що від початку літа минулого року місто жило без води та під щоденними обстрілами з окупованого Енергодара. Як і у всіх інших містах, є проблеми з укриттями. Місто знаходилось в комунальному пеклі після трагедії на Каховській ГЕС.  

В цей же час як недобудовані об'єкти мер міста вказує в своїй декларації садовий будиночок у Східниці, садовий будиночок у Новокиївці, 2 гаражі у Марганці. При цьому «свіжими» придбаннями минулого року стали 1,84 млн. кв. м землі у Дмитрівці. Дружині міського очільника належить квартира у Марганці (104,5 кв. м).

Звісно, не дуже й бідують і родичі Боровика. Син мера минулого року купив Toyota Land Cruiser 2011 за 456 тис. грн. А сам Геннадій порадував себе годинником Hublot за 885 тис. 980 грн.

Це не історія про «класову ненависть» чи життєву заздрість, але примітно, що статки лише накопичуються та збільшуються. А потім «регіональні барони» в умовах російської окупації стають щирими прихильниками нової реальності у вигляді «руського миру», бо статки, породжені впливом, треба зберегти.

Разом з тим, в умовах гострих соціальних та жилово-комунальних проблем та страшенно руйнівної війни, вирішено було пустити Марганецький ліцей №11 на капітальний ремонт за понад 233 мільйони гривень. Щоправда, як тільки провели моніторинг тендеру виявили порушення (чому тут дивуватись?), після чого управління освіти зменшило вартість ремонту на 4 мільйони гривень. Знаєте, 4 мільйони туди-сюди, але ж це не лишні кошти в умовах війни. Думаю, вам не потрібно розсказувати навіщо проводять завищені тендери в місцевих громадах і хто має на них вирішальний вплив. І де гарантія, що внаслідок активної фази бойових дій та обстрілів росіян не потрібно буде його ремонтувати знову через час?

За перші роки війни доходи мера виросли на 220%. Звісно, на захист мера кинуться зараз місцеві чиновники-холуї, розказуючи, що він допомагає армії. Тільки ось зібрані громадою гроші для територіальної оборони за розслідуванням місцевих активістів зникли в невідомому напрямку за кордон.

Тому дуже цікаво, хто прийде першим за місцевими чиновниками Марганця – Служба безпеки України чи Державне бюро розслідувань разом із Вищим антикорупційним судом України у підсумку? А може вже люди на місцях трохи одумаються, обираючи регіональних баронів на свою голову, потенційних пристосуванців до будь-якої влади, включно із окупаційною?
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: місцеве самоврядування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.