Як «медійний блок» УПЦ (МП) працював на ФСБ

13 березня 2024, 10:58
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
26
Як «медійний блок» УПЦ (МП) працював на ФСБ

Інформаційні диверсії реалізовувались за схемою класичної «триходівки».

Про викриття структури «Союз православных журналистов», яка займалась цими диверсіями і діяла на базі УПЦ (МП) повідомила Служба безпеки України. В СБУ зазначили, що «це одна із найбільших мереж ФСБ, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення».

Було викрито більше 15 учасників угруповання, чотирьох ключових фігурантів вже затримано. Зокрема, затриманий координатор мережі в Україні. За даними слідства, це один з очільників столичного храму УПЦ (МП), який входив до агентурного апарату російської спецслужби. Цей клірік відповідав за поширення матеріалів, в яких підбурювали до міжконфесійної ворожнечі та виправдовували агресивну війну проти України.

Для цього фігурант особисто інструктував «виконавців» – інших учасників злочинної організації.

Разом вони й працювали за принципами «триходівки». А саме – на першому етапі члени групи «Союз православных журналистов» під виглядом «політекспертів» готували провокативні дописи та відеосюжети.

На другому етапі підготовлений ними контент розповсюджувався через десятки підконтрольних каналів у Telegram та YouTube, а також на сторінках у Facebook та офіційних сайтах різних єпархій УПЦ (МП).

На третьому етапі цей контент оперативно підхоплювали і широко розганяли впливові російські ЗМІ, з якими група «Союз православных журналистов» мала постійний зв’язок.

В результаті інформація від «православних братів з України» широко використовувалась для розповсюдження фейків про нашу країну. Однієї із цілей була дискредитація України в очах світового співтовариства із використанням неправдивої інформації про «утиски прав віруючих».

Історія із діяльністю «Союзу православных журналистов» стала черговим підтвердженням того, що УПЦ (МП) продовжує працювати як розгалужена мережа агентів, яку РФ вибудовувала багато років. Керівник  СБУ Василь Малюк казав, що його структура продовжує вести системну роботу з викриття посібників ворога, які під прикриттям УПЦ (МП) не лише агітують за «русский мир», але й збирають інформацію для ворога, працюють корегувальниками і навідниками вогню, тощо. Чи як у випадку діяльності «Союзу православных журналистов» - намагаються підривати наше суспільство зсередини, використовуючи, зокрема створення та поширення фейків.

На підставі зібраних доказів чотирьом затриманим та ще десятьом учасникам злочинної організації повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 255 (створення та участь у злочинній організації);
  • ч. 3 ст. 161 (розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, вчинене організованою групою);
  • чч. 1, 2 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України).

Всім учасникам мережі загрожує довічне ув’язнення. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.