Коли НАТО розгорне тренувальні місії в Україні?

12 березня 2024, 13:13
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
22
Коли НАТО розгорне тренувальні місії в Україні?

Зміст ідеї про можливе збільшення військової присутності Альянсу в Україні прояснив чеський президент Петр Павел.

У той час, поки багато уваги з боку західних політиків було залучено до форми резонансних заяв президента Франції Макрона щодо можливого направлення військ НАТО в Україну, зміст ідеї про можливе збільшення військової присутності Альянсу в Україні прояснив чеський президент Петр Павел.

Павел, який у минулому обіймав найвищу військову посаду в НАТО — був главою військового комітету Альянсу – на відміну від «чистих» політиків має необхідні компетенції для визначення реалістичності тих чи інших кроків НАТО в Україні.

Тому він а) підтримав зусилля Макрона щодо збільшення простору стратегічної невизначеності кордонів можливого збільшення європейської військової допомоги Україні у війні проти Росії («Давайте не обмежувати себе там, де ми не повинні; ми самі вирішуємо, яку форму допомоги Україні ми виберемо») та

б) окреслив формати практичного розширення присутності НАТО в Україні вже найближчим часом.

Перш за все, за словами чеського президента, він «за пошук нових варіантів, включно з дебатами про потенційну присутність в Україні». Але при цьому необхідно чітко розрізняти розгортання в Україні бойових військ країн НАТО і можливе залучення військ до певної «допоміжної» діяльності, в якій НАТО вже має досвід.

«Слід пам'ятати, що після анексії Криму та окупації частини Донбасу, яка по суті була агресією, хоча і в набагато менших масштабах, ніж сьогодні, на території України діяла тренувальна місія НАТО, яка свого часу включала понад 15 країн і налічувала близько 1000 осіб», – резонно нагадав Павел.

Дійсно, з точки зору міжнародних правових норм і Статуту ООН інші країни (у тому числі й ті, які є членами НАТО) мають повне право надати допомогу жертві агресії Україні на її території. Тому й деякі європейські союзники України наразі обговорюють варіант того, щоб замість тренування українських солдатів на території країн-членів НАТО і перекидання тисяч військових до Польщі чи Чехії, було б набагато логічніше перекинути кілька десятків інструкторів на українську територію і там тренувати українських солдатів. Тим більше, що є вже десятирічний досвід роботи такої тренувальної місії НАТО в нашій країні.

Можливо, певний прогрес у цьому напрямку буде досягнутий під час візиту до Києва президента Франції Макрона, який запланований на найближчі тижні.

За словами французького дипломата, замість того, щоб поспішати до Києва, Макрон тепер хоче «взяти необхідний час» для дискусій з союзниками, щоб відвідати Україну «з відчутними результатами». «Потрібно трохи часу, щоб укласти різні коаліції та їхні операційні зобов'язання з нашими партнерами, – повідомив дипломат.

У разі реалізації рішення про розміщення військових інструкторів НАТО в Україні мережа таких тренувальних центрів Альянсу по формі буде нагадувати мережу із 12 баз ЦРУ, які вже вісім років функціонують в Україні. І про які лише два тижні тому докладно написала  американська The New York Times. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.