З’ясовані обставини захоплення аеродрому в Гостомелі та знищення «Мрії»

01 березня 2024, 12:31
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
74
З’ясовані обставини захоплення аеродрому в Гостомелі та знищення «Мрії»

Завершено досудове слідство щодо ролі колишніх посадовців ДП «Антонов», дії яких на початку повномасштабної війни призвели до захоплення росіянами стратегічно важливого аеродрому в Гостомелі.

Завершено досудове слідство щодо ролі колишніх посадовців ДП «Антонов», дії яких на початку повномасштабної війни призвели до захоплення росіянами стратегічно важливого аеродрому в Гостомелі та знищення там літака Ан-225 «Мрія».

Служба безпеки України повідомляє, що зібрала беззаперечні докази вини у цих подіях колишнього гендиректора та начальника підрозділу з авіабезпеки «Антонова» Сергія Бичкова та Олександра Нетьосова.

За даними слідства, напередодні повномасштабного вторгнення РФ вони не допустили військовослужбовців Національної гвардії України на територію Гостомельського аеропорту для підготовки до його захисту.

Для цього впродовж січня-лютого 2022 року посадовці розпорядилися заблокувати допуск українських військових на територію об’єкта.

І це не зважаючи на те, що ще у середині січня 2022 року під час свого таємного візиту до Києва до директор ЦРУ Вільям Бернс детально розповів про плани росіян захопити аеропорт у Гостомелі.

«Була розкрита певна кількість деталей, наприклад, російські наміри захопити аеродром Гостомель на північному заході від Києва і використати його як платформу для висадки повітряно-десантних сил, щоб пришвидшити захоплення Києва», - розповів у інтерв’ю виданню Politico сам директор ЦРУ.

Американські партнери Києва звертали особливу увагу на аеропорт в Гостомелі недарма. Його інфраструктура дозволяла приймати великі літаки - саме тут була «домівка» найбільшого у світі транспортника «Мрія». А великі літаки - це не тільки цивільні борти, а й військо-транспортні, здатні перевезти велику кількість особового складу та військової техніки.

Надзвичайно важливим був і фактор географії - Гостомель розташований за 25 кілометрів від Києва.

Захоплення Києва у найкоротші терміни було першочерговою ціллю росіян. Зробити це збиралися за допомогою простого плану.

Десант першої хвилі повинен був зненацька захопити летовище в Гостомелі і підготувати його до прийому основних сил. Вони мали прибути в аеропорт другою хвилею, на транспортниках Іл-76. З Гостомеля можна було рухатися до Києва як з північного напрямку - у бік Мінського масиву та Оболоні, так і з західного - у бік Святошина.

З південного боку дзеркальна операція мала відбутися на військовому аеродромі у Василькові, що за 30 км від Києва, припускають експерти. Але все мало початися з Гостомеля.

Якби операція росіян в Гостомелі вдалася, за лічені кілометри від Києва з'явилося б близько п'яти тисяч російських військових на бронетехніці. У зоні дії російської ствольної артилерії, яка підтягнулася б до Києва, опинилося б фактично все місто.

Тому з 24 лютого йшли запеклі бої за аеродром у Гостомелі. У ході яких був знищений найбільший у світі літак Ан-225 «Мрія». Крім «Мрії», в результаті боїв у Гостомелі були практично повністю знищено ще два літаки - Ан-26 та Ан-74. Ще п'ять - Ан-12, Ан-22, Ан-28, Ан-132D, Ан-124-100-150 - зазнали суттєвих пошкоджень.

Навесні минулого року, СБУ почала розслідувати обставини підготовки летовища до вторгнення та знищення літаків. Зокрема те, чому керівники ДП «Антонов» попри попередження про можливий наступ росіян не зробили нічого, щоб евакуювати флот компанії. А також чинили опір нацгвардійцям, які намагалися звести оборонні укріплення на стратегічно важливому летовищі.

Наразі слідчі СБУ закінчили досудове розслідування та скерували обвинувальний акт до суду.

На підставі зібраних доказів колишні гендиректор та начальник підрозділу з авіабезпеки «Антонова» Сергій Бичков та Олександр Нетьосов обвинувачуються за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

Обвинувачені перебувають під вартою. Їм загрожує до 15 років тюрми. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.