"Чорноморського флоту стане менше"

23 лютого 2024, 11:45
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
500

На 35 морських дронів Sea Baby зібрано вже більше 100 млн. грн.

Фандрейзингова платформа United24, monobank та волонтерм лише за одну добу зібрали більше третини із запланованих 297,5 млн грн на 35 морських ударних безпілотників Sea Baby.
Передбачається, що ці 35 морських дронів надійдуть на озброєння спеціального загону Служби безпеки України.
Про початок збору коштів було оголошено зранку 22 лютого, а станом на вечір було зібрано 105 мільйонів гривень.
Віце-прем'єр Михайло Федоров закликав долучатися до збору і допомогти нищити кораблі, з яких росіяни обстрілюють українські міста. «Чорноморського флоту буде менше», – наголосив він.
Щоб заохотити більше бажаючих, організатори розіграють серед усіх учасників збору 36 карток mono+aurora. На 35 картках лежить по 100 000 грн – виграти таку можна за внесок від 100 грн. Ще на одній лежить мільйон гривень – виграти його можна за пожертву від 1000 грн. 
Надводні безпілотні ударні човни Sea Baby, які є розробкою Служби безпеки України, у 2022-2023 уразили дев'ять російських суден, а також символ російської окупації Криму – Кримський міст. 
Зокрема, у жовтні 2022 року ці морські дрони атакували кораблі Чорноморського флоту РФ у Севастопольській бухті, пошкодивши там фрегат «Адмирал Макаров».
У 2023 ці морські безпілотники уразили ракетоносії «Самум» та «Павел Державин», танкер SIG, десантний корабель «Оленегорский горняк».  А також ошкодили буксир «Николай Мур» та новітній розвідувально-гідрографічний корабель «Владимир Козицкий».
Дрони Sea Baby здатні розганятися до 90 км/год та долати відстань до 1000 кілометрів. Вони оснащуються 850-кілограмовою бойовою частиною, що вибухає при зіткненні з ціллю.
Принаймні частина дронів оснащена пусковою установкою, на якій було вмонтовано шість вогнеметів РПВ-16.
Голова СБУ Василь Малюк зазначав, що безпілотник є результатом тривалої розробки, а робота над ним почалася одразу після початку повномасштабного нападу РФ. 
Й завдяки успішним атакам з використанням морських дронів СБУ фактично змінила філософію проведення військово-морських операцій. 
Малюк акцентував на тому, що всі вражені спецслужбою цілі є цілком законними відповідно до українського законодавства і норм міжнародного права. Також він зазначив, що західні партнери не беруть участі в проведенні даних спецоперацій, але активно переймають унікальний досвід СБУ.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.