Як вдалося зірвати план знеструмити Київ

17 січня 2024, 11:08
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
53
Як вдалося зірвати план знеструмити Київ

«Обстріли енергосистеми ще будуть, росіяни готуються до ударів», повідомив головний диспетчер «Укренерго» Віталій Зайченко.

Прогноз Зайченко про те, що у другий половині зими росіяни спробують нанести удари по важливих енергетичних об’єктах нашої країни й проводять для цього підготовчу роботу, підтверджує інформація Служби безпеки України про зірвану операцію з підготовки ракетних ударів по енергетиці столиці.

«СБУ затримала «вагнерівця», який готував удари РФ, що мали знеструмити Київ. Зловмисника було затримано «на гарячому»: він намагався закріпити декілька GPS-трекерів на опори ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. За сигналами «маячків» окупанти хотіли скоригувати прицільний удар по енергооб’єктах, у тому числі із застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed», йдеться у повідомленні.

Показовим є те, що російське ГРУ залучило для підготовки удару по енергооб’єктах Києва свого агента із Білорусі. Вочевидь, це наслідок того, що СБУ розкрила велику кількість російських агентів, які були в Україні на початку війни. Й для диверсій у Києві ГРУ РФ змушене було закидати агента через кордон із Білорусі.

Як встановило розслідування, цей агент - громадянин Білорусі, який з 2014 до 2017 року перебував у складі угруповань так званих «л/днр» і брав участь у бойових діях проти сил АТО на сході України. На початку повномасштабного вторгнення бойовик вступив до приватної військової компанії «Вагнер», у лавах якої штурмував Бахмут та прилеглі селища. Згодом він повернувся до Білорусі.

Про плани ГРУ закинути цього «вагнерівця» для підготовки диверсій на київських енергооб’єктах СБУ дізналось заздалегідь. Українська спецслужба «вела» білоруського навідника ще з часу його перебування на території Білорусі й поетапно задокументувала його злочинні дії від перетину держкордону до прибуття на місце вчинення диверсії в Україні.

Із врахуванням того, що голова СБУ Василь Малюк особливий акцент робить на роботі контррозвідки, швидке затримання цього та іншого диверсантів можна розцінити як свідчення якісної та системної роботи контррозвідки СБУ та і всієї Служби безпеки України загалом.

Затриманий білоруський навідник приєднається до 233 «колег», які чекають судового вироку (82 навідники вже відбувають тривалі терміни ув’язнення). 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.