Westinghouse дістався до ВВЕР-440

09 січня 2024, 08:08
Власник сторінки
Старший науковий співробітник НАНУ
0
977
Westinghouse дістався до ВВЕР-440

Не встигли завантажити і вже аварійна ситуація. Чи ні?

На початку вересня 2023 року на Рівненській АЕС вперше відбулося завантаження палива Westinghouse в активну зону реактора ВВЕР-440. Це стало результатом підписаного у 2020 році контракту в рамках зусиль України щодо диверсифікації поставок палива для реакторів ВВЕР-440, які завжди використовували паливо російського виробництва. Повномасштабна війна, яка почалася наприкінці лютого 2022 року призвела до того, що Україна припинила закупівлю російського ядерного палива. 
Завантаження палива, безумовно, знакова подія для ядерної енергетики України, яка в найближчому майбутньому матиме великий вплив на весь парк з 16 реакторів ВВЕР-440 працюючих в Європі та для яких йде пошук альтернативи російському паливу. Саме тому досвід впровадження та, головне, позитивні результати експлуатації палива Westinghouse на Рівненській АЕС можуть відіграти вирішальне значення для диверсифікації та зменшити залежність від поточного постачальника палива для АЕС Європи з реакторами радянського дизайну.
Звісно, що це виклик російській монополії на європейській частині ринку ядерного палива. Але Україна має за плечима багаторічний досвід впровадження ядерного палива Westinghouse для українських АЕС з реакторами ВВЕР-1000 і ми пам’ятаємо потужну хвилю дезінформації, яку запустила РФ в напрямку ядерної енергетики України та спрямовану проти компанії Westinghouse. Саме цього також слід очікувати і у випадку з ВВЕР-440. Все відбуватиметься за класичною схемою: низькопробна пропаганда та маніпуляція громадською думкою від імені нібито «авторитетних» експертів та науковців. Спрогнозувати місце та час інформаційної атаки майже неможливо, тому боротьба повинна відбуватись на випередження шляхом соціально-адаптованого наукового інформування та обґрунтованого спростування фейкових повідомлень у разі їх появи в медійному просторі.
Пропагандистська машина РФ не змусила себе довго чекати. Вже третього жовтня на одному з телеграм-каналів поширено інформацію про те, що на Рівненській АЕС з реактором ВВЕР-440 почалися проблеми з паливом компанії Westinghouse. Згодом інформацію цього телеграм-каналу підхопили деякі інтернет-видання, посилюючи її висловлюваннями з явними ознаками загрози ядерній енергетиці України. Всі повідомлення складалися з двох основних тез, які до того ж не мали під собою ніякого фактичного підґрунтя: за останні два тижні на Рівненській АЕС було три аварійні ситуації; наслідком проблем є загроза зупинки енергоблоку та навіть знеструмлення всієї області. Того ж дня Міністерство енергетики України спростувало цю інформацію та повідомило, що станція працює в штатному режимі. Як би там не було, але треба розглянути ці тези більш детально, тому що вони мають досить потужний деструктивний вплив на громадську думку та суспільство в цілому.
Ядерне паливо для реакторів ВВЕР-440 компанія Westinghouse почала виробляти не сьогодні і не вчора, а тому має значний досвід в цьому напрямку. Протягом 7 років (з 2001 по 2007) компанія забезпечила 741 паливною касетою АЕС Loviisa у Фінляндії. Виробничі лінії з виробництва ядерного палива для ВВЕР-440 були розташовані в Іспанії на заводі Enusa. Модифікація паливних касет, запропонована в рамках робіт за проєктом ESSANUF, передбачала внесення змін до конструкції та кількості дистанціонуючих решіток (ДР), паливних стрижнів, але не передбачала внесення змін до конструкції головки та хвостовика, а також чохла робочої касети (РК) та ТВЗ.
Перша теза деструктивного повідомлення полягала в тому, що три вигадані російськими пропагандистами аварійні ситуації, які, за їх словами, виникли за останні два тижні на другому енергоблоці РАЕС, пов’язані з паливом виробництва компанії Westinghouse. Оскільки повідомлення з’явилося 3 жовтня, то цікаво повернутися на два тижні назад (18 вересня) та уважно проаналізувати події в хронологічному порядку відповідно до регламенту, згідно якого виконуються будь-які роботи на АЕС. Отже, станом на 18 вересня активну зону другого блоку Рівненської АЕС вже було звантажено ядерним паливом Westinghouse, про що свідчить офіційне повідомлення про візит інспекції МАГАТЕ (повідомлення на сайті агенції від 15 вересня). Інспекція відвідує енергоблок та контролює наявність палива в активній зоні реактора та в басейні витримки після повного завантаження активної зони. Тобто зазначені в фейковому повідомленні вигадані аварійні ситуації, пов’язані з паливом Westinghouse, могли виникнути під час завантаження активної зони. Справа в тому, що конструкція активної зони ВВЕР-440 передбачає, що після завантаження палива деякі паливні касети, які будуть задіяні як органи регулювання системи управляння та захисту (ОР СУЗ), зчіплюються між собою. В головку ТВЗ входить хвостовик надставки, до якої входить нейтронно-поглинаючий матеріал, та зачіплюється промштангою. Ця конструкція утворює касету АРК (касета аварійного захисту, регулювання та компенсації), яка повинна вільно переміщатися вздовж висоти активної зони. Незчеплення АРК (ТВЗ, надставка, промштанга) чи неможливість вільного переміщення можливо лише при грубому недотриманні геометричних параметрів ТВЗ. Але це абсолютно неможливо, тому що завод Westinghouse протягом цілих семи років виготовив 741 паливну касету для АЕС Loviisa на обладнанні та за документацією, яка до цього використовувалось на заводі ENUSA. Тим більше що, головки, хвостовики та чохли паливних касет не зазнали змін при їх модифікації під час виконання проєкту ESSANUF. Тобто вони ідентичні тим, які протягом 7 років використовувались на АЕС Loviisa. І це вже не кажучи про прискіпливий вихідний контроль на заводі виробника та вхідний контроль на майданчику АЕС, який передбачає обов’язковий контроль геометричних розмірів та надійність зчеплення касет з відповідними захватами. З інформації, наведеної на офіційному сайті НТК ЯПЦ, участь у вхідному контролі першої перевантажувальної партії свіжого палива виробництва компанії Westinghouse, призначеної для реакторів ВВЕР-440 в Україні брали й фахівці НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ.
Також цікавий час появи першого деструктивного повідомлення (3 жовтня). Для того, щоб через проблеми з паливом виникла загроза зупинки енергоблоку, необхідно, принаймні, щоб енергоблок вже працював. Відповідно до офіційної інформації Рівненської АЕС від 11 жовтня, планово-попереджувальний ремонт (ППР) другого енергоблоку було закінчено на чотири дні раніше запланованого терміну та енергоблок було підключено до мережі. Від об’єму робіт на енергоблоці залежить тривалість ППР, яка може займати досить тривалий час та передбачає 5-6 днів на завантаження палива в активну зону та не менш трьох тижнів на запуск реактора, проведення випробувань передбачених Технологічним регламентом безпечної експлуатації (ТРБЕ). Блок вважається повністю запущеним після підключення його до енергомережі. Графік ППР заздалегідь детально планується для всіх енергоблоків України та узгоджується на вищому рівні ДП «НАЕК «Енергоатом». Якщо подивитись на заголовки та зміст новин, які з’явилися 10 вересня в інформаційному просторі, то в більшості з них сказано, що паливо Westinghouse вже завантажено в реактор ВВЕР-440. Але насправді в офіційних повідомленнях РАЕС йдеться, що паливо було завантажено 15 вересня, а 10 вересня завантаження було тільки розпочато. Якщо б паливо було завантажено 10 вересня, то дата появи деструктивного повідомлення (3 жовтня) про аварійне відключення енергоблоку була б обґрунтованою (10 вересня + 3 тижні ≈ 3 жовтня). Така невідповідність дає можливість опосередковано свідчити про те, що у авторів цього повідомлення не було оновленої інформації, а орієнтувались вони тільки на повідомлення в ЗМІ. Все вищесказане показує, що ворожі пропагандисти надто рано почали оприлюднювати свій фейк.
А тепер підкреслю ще один момент. Великий інтерес представляє зміна параметрів, які характеризують технічний стан паливних касет при експлуатації. Одним з головних параметрів є герметичність оболонок паливних стрижнів. Під дією нейтронного опромінення відбувається зміна розмірів всіх елементів конструкції, в тому числі й тих, які виготовлено з цирконієвих сплавів. Чим більша доза опромінення, тим більша ця зміна, але для радіаційностійких сплавів під час першої паливної кампанії (кожна паливна кампанія триває приблизно 10 місяців) зміни дуже незначні. Тому дослідження параметрів, які характеризують технічний стан паливних касет  виробництва компанії Westinghouse після поточної паливної кампанії, ймовірно, не проводитиметься. Після завершення наступних паливних кампаній такі дослідження вже становитимуть інтерес та необхідні для підтвердження правильності закладених конструктивних рішень, для оцінки залишкового ресурсу касет, а результати досліджень матимуть важливе значення для обґрунтування впровадження ядерного палива Westinghouse на інших АЕС з реакторами ВВЕР-440.
Ймовірно, щодо появи перших технічних даних (біля 2 років), які характеризують стан палива, дезінформаційні повідомлення стосуватимуться герметичності паливних касет, параметр який постійно контролюється під час роботи енергоблоку. Як зазначав вище, боротьба з дезінформацією повинна відбуватись на випередження, тому наступного разу спробую навести статистику щодо ймовірності появи негерметичних касет при експлуатації енергоблоків з ВВЕР.

Щодо герметичності далі буде…

P.S.: всі дати, які пов’язані з етапами впровадження палива Westinghouse на РАЕС-2 взято з офіційної сторінки ВП РАЕС у Фейсбуці або інших інтернет-ресурсів та мають відповідні посилання, але, нажаль, Korrespondent.Net не дозволяє ставити зовнішні посилання в основний текст повідомлення.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.