Битва у Чорному морі як «центр тяжіння війни»-2024

03 січня 2024, 15:01
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
506
Битва у Чорному морі як «центр тяжіння війни»-2024

Послаблення позицій Росії у Криму та у Чорному морі цього року буде одним з головних напрямків війни. Такий анонс президент України Володимир Зеленській зробив у інтерв'ю виданню The Economist.

Назвавши Крим і пов’язану з ним битву в Чорному морі «центром тяжіння війни».

За висновками експертів, події в Чорному морі періодично нагадують про його стратегічну важливість у війни РФ проти України.

І саме успішні дії на Чорному морі у 2023-му році стали найвагомішим здобутком нашої країни у цій війні.

Зокрема, авторитетний американський історик, спеціаліст по Україні, професор Єльського університету Тімоті Снайдер наголошує, що українцям «на загальний подив» вдалося стримати Чорноморський флот Росії і відкрити коридор для комерційної торгівлі зерном.

«Україна здобула масштабну морську перемогу, не маючи власного військово-морського флоту», – наголошував також оглядач видання Telegraph, колишній капітан фрегата Королівського флоту Великої Британії Том Шарп.

За його оцінками, контроль Росії над Севастополем у минулому році став слабшим, що має величезні наслідки для Чорноморського флоту.

Тезу про вагу морських перемог України підтверджує і аналітик Стівен Бланк, у минулому професор з вивчення російської національної безпеки в Інституті стратегічних досліджень Військового коледжу армії США, нині старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики.

Особливо за відсутності достатньої авіації, каже Бланк, ці перемоги розкривають «стратегічний інтелект України в координації військових операцій».

Дійсно, у 2023 році на Чорному морі постала нова геополітична реальність. Росія, яка на початку року почала вести розмови про Чорне море ледь не як про своє внутрішнє, більше повністю не контролює жодної його частини.

Таких результатів Україна, яка фактично не має власного військового флоту на Чорному морі, змогла досягти завдяки ефективному використанню прийомів асиметричної війни. Основна новаторська розробка, яка дозволила кардинально змінити на нашу користь ситуацію на морі - використання проти російських кораблів морських дронів  «Sea Baby», які розробили в СБУ.

Точніше, «Sea Baby» — це не просто військово-морський дрон, а багатоцільова платформа, яку сьогодні активно використовують для різних завдань у ході спільних операцій СБУ і ВМС України.

Інший морський дрон «Козак Мамай» станом на сьогодні є найшвидшим об’єктом у Чорному морі – він може розганятися до 110 км/год. Він доносить 450 кг вибухівки в будь-яку точку Чорного моря. Цей морський дрон був створений для того, щоб здійснити рейс в один кінець і, маневруючи під шквальним вогнем противника, доторкнутися спусковим механізмом ворожого борту. 

У результаті систематичного успішного використання морських дронів Україні вдалося добитися виведення частини російського флоту із Севастополя, загнати російські кораблі у порти базування та відновити роботу зернового коридору, який запрацював не тільки для перевозки зерна.

Шлях до цих перемог почався в 2022-му.  Коли бригадний генерал військової контррозвідки СБУ з позивним «Хантер» приїхав на військовий полігон, де випробовували літаючі безпілотники. "І я бачу, що "Старлінк" стоїть на безпілотнику – на такому великому вантажному, як у нас кажуть, "колгоспнику". І що це дає? Зв'язок! Можна керувати і передавати інформацію на велику відстань. А якщо так можна зробити з літаючим дроном, то чому ми не можемо зробити катер і відправити його з великою кількістю вибухівки підривати російські кораблі? Це хороший шанс відігнати їх. Я – до керівника СБУ Василя Малюка, і все закрутилося",  розповів бригадний генерал СБУ.

Також в історії морських дронів на самому початку з'явився командувач ВМС Олексій Неїжпапа. Він відібрав з-поміж своїх підлеглих невелику команду спеціалістів - консультаційну групу. 

Вона мала дві головні задачі: допомагати конструкторам і виробникам морських дронів у розрахунках та, що не менш важливо, вчити операторів дронів працювати з таким середовищем як море – долати шторми, прокладати маршрути за старими лоцманськими картами і багато іншого.

Перші морські дрони були  експериментальними розробками, які постійно вдосконалювалися. Зараз у новому поколінні цих машин бойову частину збільшили в кілька разів і довели зі 108 до 850 кілограмів, використовують найкращі системи зв'язку, кожна з яких коштує понад 300 тисяч доларів, корпус виготовляють із непомітного для радарів матеріалу та послуговуються ще багатьма інноваційними рішеннями.

Саме так, креативно і інноваціонно, наші захисники планують діяти на Чорному морі й цього року. «Ми прагнемо вибити всі ракетоносії з української акваторії Чорного моря. А тоді звернемо увагу і на підводні човни. І СБУ, і ВМС, і Повітряні сили уже готують дуже несподівані сюрпризи для окупантів. Росіяни вже вивели всі серйозні кораблі з Криму, але це їм не допоможе. Російського флоту в Криму не повинно бути взагалі», - констатує голова СБУ Василь Малюк. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.