Знищення «Новочеркаська»: сезон полювання на десантні кораблі РФ продовжується

26 грудня 2023, 12:58
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
36
Знищення «Новочеркаська»: сезон полювання на десантні кораблі РФ продовжується

Сьогодні вночі наші літаки знищили крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ «Новочеркаськ» в районі Феодосії.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі «Радіо Свобода» розповів, що великий вибух, який відбувся на «Новочеркаську», свідчить про детонацію боєприпасів. Він додав, що у ворога є дуже серйозне ППО, але вдалося перехитрили росіян.

Вдала атака на «Новочеркаськ» стала не першим успішним враженням російського великого десантного корабля (ВДК) нашими Силами оборони на Чорному морі у цьому році. У серпні перехитрити росіян і вразити ВДК «Оленегорскій горняк» у бухті Новоросійська вдалося надводним дроном. Ця операція була проведена Службою безпеки України спільно з ВМС України.

До останнього часу залишалось невідомим, яким саме дроном тоді був вражений «Оленегорскій горняк». Голова СБУ Василь Малюк лише розповів, що викосританий в атаці на цей російський корабель морський безпілотник Служби безпеки України є вітчизняною розробкою, а їхнє виробництво відбувається в Україні на одному із засекречених підземних підприємств. Над розробкою дронів працювала команда фахових співробітників, інженерів, айтішніків та військових моряків.

І ось буквально пару днів тому канал «1+1» показав сюжет безпосередньо з місця виготовлення цих морських безпілотників.  Стоячи біля нового екземпляру морського дрону-камікадзе, військовий журналіст Андрій Цаплієнко розповів: «Такі точно дрони по морю як по шосе підібрались якомога ближче до кораблів «Оленегорскій горняк» та танкеру SIG, обрали потрібну точку і вїхали в борти спеціальним накольним механізмом – фактично, спусковим гачком. «Козак Мамай» - так називається дрон СБУ, про існування якого до сьогодні не знало жодне мас-медіа у світі».

Як було зазначено у телесюжеті, станом на сьогоні дрон «Козак Мамай» - найшвидший об’єкт у Чорному морі – він може розганятися до 110 км/год. Він створений для того, щоб здійснити рейс в один кінець. І, маневруючи під шквальним вогнем противника, доторкнутися спусковим механізмом ворожого борту.

При цьому технічні рішення для різних морських дронів СБУ продиктовані тим, що вони виконують різні завдання. Наприклад, морський безпілотник «Sea Baby» — це багатоцільова модульна платформа, на яку монтуються різні види дистанційно керованого озброєння.

У результаті застосування морських безпілотників Україна, яка фактично не має військового флоту, за 2023 рік вразила вісім кораблів противника та нанесла вже другий удар по Кримському мосту – у результаті чого міст досі не працює на повну силу.

Таким чином, у цьому році на Чорному морі постала нова геополітична реальність. Росія, яка на початку року почала вести розмови про Чорне море ледь не як про своє внутрішнє, більше повністю не контролює жодної його частини. 

Більш того, значну частину кораблів Росія змушена була вивести з окупованого Криму та перевести їх до Новоросійська.

А наша держава припинила вести переговори про «зерновий коридор» і самостійно забезпечує вивіз зерна зі своїх портів. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.